Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też tak chciał bym żeby koło mnie tak było a nie sztuka z uszkodzoną nogą i daje ci pół ceny jak sie ponegociuje a jak nie to kilka stów bo nie wiem czy ona dojedzie do ubojni @łorawiok skąd jesteś? @zetorki12 nie bądź taki mądry powinno być  wszędzie jak u kolegi łorawiok a nie "zdrowe"zwierzę trzeba oddać za pół darmo i najwięcej na tym zarabia handlarze i ubojni a rolnik który najwiecej przy tym się na pracuje najmniej lub wcale jak coś padnie 

Opublikowano

Jaki "mądry" Pieprzenie o tym jak zdechliznę i po antybiotykach padlinę zakłady kupują , to jest dopiero objaw głupoty . Powinien się ktoś tym zainteresować .

Gość łorawiok
Opublikowano

Nie piszę , że zdechliznę . Musi by jeszcze ciepła. Jeśli rolnik nie zdąży , to nie ma zmiłuj . Ale też nie jest tak że krowy chorują śmiertelnie tak często . Mimo że nie jestem smakoszem wołowiny to nadal uważam , że i tak jest to najzdrowsze mięso . Wyobraż sobie fermy kur , królików . Ile w nich jest antybiotyków . Sąsiedzi hodują po kilkanaście kurek , królików dla siebie , metodami ekologicznymi , i bardzo często w ciągu jednej nocy przychodzi jakaś zaraza i wszystko pozdycha, zwłaszcza króliki , trzeba tacką wywozic . Na fermach  mających kilka tysięcy sztuk nie ma szans bez szprycowania antybiotykami . Gdzie , nie gdzie wykryją i już afera , a dla ludzi tym zajmującym się to taka normalka jak dla ciebie jedzenie i picie . I co mam nie jeśc drobiu , kiedy bardzo lubię rosół ?. Wielu ludzi też może mówic , że to objaw głupoty , ale  stracic kilka tysięcy już nie są skorzy  . Kiedy  zdarzy się taki przypadek , to pierwsi wystukują numer do zakładu . 

Opublikowano

wtrącę i ja swoje trzy grosze Na przełomie zima wiosna miałem taki przypadek krowy z luzu mamki po porodzie , jedna trzy miesiące a druga 3 tygodnie ,kładą się i nie wstają sa w słabej kondycji Nie maja temperatury  wręcz temp. obniżona o 1 Pierwsza po próbach leczenia za 500 sprzedałem za 100 ,druga zamiast sprzedać za 100 odstrzeliłem i zrobiłem sekcje zwłok pod kontem motylicy /taka była diagnoza / Okazało sie że żadnej motylicy niema Została podjęta decyzja o zmianie weta 

Gość łorawiok
Opublikowano
9 godzin temu, debrzyna napisał:

wtrącę i ja swoje trzy grosze

Bardzo dobrze ze napisałeś . Ja trochę podpuszczałem Zetorki 12 , ten połknął haczyk i  zaczął straszyć  prokuratorem .  Atmosfera gęstniała jak w filmach grozy . A wystarczyło wrzucić na luz , tak jak to zrobił AdamRo , który pewnie miał niezły ubaw . U nas jest duży zakład , znany na całą Polskę , do którego często sprzedaję bydło  , i nie wiem dlaczego , ale kiedy u kogoś krowa zachoruje , to nie dzwoni do niego . Być może rozeszło się pocztą pantoflową , że oni nie skupują takich sztuk .To jest renomowany zakład , który ma ugruntowaną pozycję , więc właściciele , nie będą ryzykować dla paru stów . Oczywiście skupują takie zwierzęta ze złamaną nogą . Co innego małe ubojnie , na dorobku , które mają tylko sobie znane kanały dystrybucji , te bardzo chętnie kupią za parę stów chore zwierzę .  Rolnik , który musiałby zapłacić za utylizacje ponad 1000 zł  , też jest zadowolony . To ze krowa ma wywalony jęzor , nie znaczy że cierpi na jakąś straszna chorobę zakażną . Gdyby tak było to żaden wet , nie kazałby jej sprzedawać . Najczęściej jest tak jak napisałeś , krowa nie wstaje po porodzie  , coś połknie , czy jakieś zaburzenia metaboliczne . To wcale nie świadczy o tym że mięso nie nadaje się do spożycia . 

Opublikowano
4 godziny temu, łorawiok napisał:

Rolnik , który musiałby zapłacić za utylizacje ponad 1000 zł

Tu to lekko przegiąłeś U mnie utylizacja jest gratis Zgłaszam u powiatowego on podaje mi namiary na firmy  Dzwonie przyjeżdżają zabierają ,dają papier i po ptokach Należy tylko pamiętać że trza nie tylko wyrejestrować w agencji ale zgłosić powiatowemu bo będą kłopoty 

Gość łorawiok
Opublikowano
Przed chwilą, debrzyna napisał:

Tu to lekko przegiąłeś 

Przepraszam . To tak zasłyszałem w lużnych rozmowach między lokalnymi rolnikami , którzy takimi stawkami za utylizację motywują sprzedaż chorego zwierzęcia . Zresztą skąd mogą  wiedzieć ile to kosztuje , jeśli z tym nigdy nie mieli styczności , podobnie zresztą jak ja .

Opublikowano
24 minuty temu, artek27 napisał:

To jak nie jest to potwierdzone to nie wprowadzaj ludzi w blad! I w taki sposob wychodza plotki.

Miałem to samo napisać. Łorawiok jak pisać to potwierdzone info.

Opublikowano

koledzy co  wy z tą utylizacja za 1000 zł??? jak bydło ma kolczyk to zgłaszasz  Powiatowemu Inspektorowi Weterynari i firmie utylizacyjnej i wszystko jest gratis. Oczywiscie wydatek to jest jak kombinujesz . Mi 6 miesiecy temu 250 kg zarłak złamał noge chciałem sprzedać i kazdy co przyjachał to mi 300-400 zł proponował, wiec sie wkurwiłem zarłaka zabiłem, mieso do lodówki , nastepnie zgłosiłem padniecie, przyjachała firma i kierowca dostał  odrąbany łeb, kolczyk i 100 zł na koszta operacyjne i po problemie.

Opublikowano
Dnia 28.07.2018 o 10:00, łorawiok napisał:

Bardzo dobrze ze napisałeś . Ja trochę podpuszczałem Zetorki 12 , ten połknął haczyk i  zaczął straszyć  prokuratorem .  Atmosfera gęstniała jak w filmach grozy . A wystarczyło wrzucić na luz , tak jak to zrobił AdamRo , który pewnie miał niezły ubaw . U nas jest duży zakład , znany na całą Polskę , do którego często sprzedaję bydło  , i nie wiem dlaczego , ale kiedy u kogoś krowa zachoruje , to nie dzwoni do niego . Być może rozeszło się pocztą pantoflową , że oni nie skupują takich sztuk .To jest renomowany zakład , który ma ugruntowaną pozycję , więc właściciele , nie będą ryzykować dla paru stów . Oczywiście skupują takie zwierzęta ze złamaną nogą . Co innego małe ubojnie , na dorobku , które mają tylko sobie znane kanały dystrybucji , te bardzo chętnie kupią za parę stów chore zwierzę .  Rolnik , który musiałby zapłacić za utylizacje ponad 1000 zł  , też jest zadowolony . To ze krowa ma wywalony jęzor , nie znaczy że cierpi na jakąś straszna chorobę zakażną . Gdyby tak było to żaden wet , nie kazałby jej sprzedawać . Najczęściej jest tak jak napisałeś , krowa nie wstaje po porodzie  , coś połknie , czy jakieś zaburzenia metaboliczne . To wcale nie świadczy o tym że mięso nie nadaje się do spożycia . 

Za głupi jesteś żeby kogoś podpuścić . Teraz tylko potwierdzasz swoją tępotę . Każdy kto ma jakiekolwiek pojęcie o hodowli od razu się połapał że ma do czynienia z dzieciakiem , który nudzi się w wakacje i próbuje zabłysnąć . :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v