Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, antoni69 napisał:

No wiadomo, kazdy liczy po swojemu, ale bez przesady, za dobrego SM 8,40 bez problemu wezmę,  a  wlasnie odsadki LM to takie teraz duzo cenią, tak czy siak dzieki za rade

To jak 8,40 to już fajna cena ;)

Opublikowano

Kupiony byczek Sm prawie cały czerwony z białą głową za 1100 zł, waga 54 kg.

Panowie mam pytanko, mianowicie myślałem o kupnie i sprzedaży cieląt tak zwany pośrednik i zastanawia mnie jedynie jedno jak zrobić by nie zostać wpisanym w paszport , chodzi mi o to że kupuję od sąsiada X a sprzedaję sąsiadowi Y i jak tu zrobić by się zgadzało w agencji i jednocześnie pominąć wszystkie te przepisy z działalnością tym czasowo bo gdyby wypaliło oczywiście bym zarejestrował działalność . Z góry dziękuję za odpowiedzi i jeśli nie w tym dziale proszę o przeniesienie. Dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano
zarejestruj działalność i rób legalnie. inaczej się nie da.
Opublikowano

Nom . Tylko co jak padnie ? Bo też się zdarzyć może . Wrócisz do gościa od którego kupiłeś ? :ph34r:

Opublikowano
Stępniak z moich stron. osobiście nie miałem ale złej opinii nie było słychać. kiedyś gadaliśmy parę razy taki do rzeczy chłop. i ten jego towar całkiem całkiem i cena normalna.
Gość łorawiok
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, kolo11 napisał:

Kupiony byczek Sm prawie cały czerwony z białą głową za 1100 zł, waga 54 kg.

Panowie mam pytanko, mianowicie myślałem o kupnie i sprzedaży cieląt tak zwany pośrednik 

Czarno to widzę. Jeśli za kg sima zapłaciłeś 20,3 zł , to nie wiem jak na tym zarobisz, chyba że znajdziesz jeszcze większego naiwniaka . Co do reszty , to kupcy biorą cielęta ot tak , a po odsprzedaniu dzwonią z danymi nowego właściciela . Jest to nielegalne , ale wygodne i powszechnie praktykowane . Możesz też działac legalnie jako rolnik ( jeśli masz numer gospdarstwa i numer siedziby stada ) , czyli  kupowac  cielaki do swojego gospodarstwa i sprzedawac do innego , w tym przypadku nie musisz zakładac działalności , ale i nie dostaniesz zwrotu VAT ( 8 % ) . Ciągłe przerejestrowywanie zwierząt można ograniczyc do minimum , zakładając konto IRZ w ARIMR .

Edytowane przez łorawiok
Opublikowano

Kolego cielaki mięsne kupuję do siebie do dalszego chowu iż lubię coś co przyciąga oko, ale miałbym spory dostęp do cieląt mlecznych i też tak się zastanawiam czy warto tego spróbować i z czasem rozwinąć zakładając działalność zgodną z wszystkimi wymogami.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

No ładnie przepłaciłes

No tak tylko za ładnego Sm trzeba dać 1700zł a za jałówkę 1400zł ale to najwyższa półka (po prostu towar igła) w wadze ok 80-90kg. Będę brał od niego bo byłem osobówką a tak to pojadę busem.

12 godzin temu, MateuszImiołek napisał:

Wczoraj kupiony HF x LM 77 kg 2-tygodniowy 940 zł ;)

Kolor czerwony? i byk po Lm czy krowa.

Edytowane przez rolnik200m
Opublikowano
1 godzinę temu, MateuszImiołek napisał:

Heh ;) pochwal się po ile Ty kupujesz ?

Ja nie kupuję tylko sprzedaję ale 1000zł za mm to przegięcie

77 kg to na pewno nie miał 2 tygodni

Opublikowano

Ja ostatnio po pokrojowym HF za 800 a tak to 600-700 za byczki. Za jakieś RW x SM 1000-1100 to u nas spoko płacą. Za czyste simy i jakieś MMLM itp to dali by się pokroić :) Ale dużo osób tym się zajmuje w moich okolicach.

Opublikowano
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

Kurcze a ja jak byczki sprzedaje to hf tygodniowy poszedl po 850 a mm srednio 1100 oczywiscie nie jakies kurduple

ja byczki kupuje i jakbyś mi zaśpiewał za hfka tygodniowego 850 zł to bym Ci powiedział" czy Pan zgupiał????

Ja mam niezawodny przelicznik przy kupnie małych cielaków cena dorosłego byka x2 za kg cielaka, powyżej tej sumy niech sobie sprzedajacy chowa sam. Np. za dorosłego sm dostane netto ok 8 zł wiec cielak sm moze kosztować  16 zł. Reasumując  50 kg tygodniowy sm moze kosztować max 800-900 zł a 100 kg cielaka góra 1600zł. Na byku  zarabia sie średnio 1000 zł i jak ja dam za malucha 1600zł zamiast 800zł to juz na dzien dobry cały zarobek idzie w pizdu. 

Ja wiem ze masa ludzi kupuje za takie cenny ale widze co im z tego zostaje jeszcze rok dwa i pójdą przy takich interesach z torbami. 

Opublikowano
7 godzin temu, staszek131415 napisał:

Ja nie kupuję tylko sprzedaję ale 1000zł za mm to przegięcie

77 kg to na pewno nie miał 2 tygodni

To skoro masz tańsze daj namiar z miłą chęcią wezmę kilka sztuk w jeszcze lepszych pieniążkach ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v