Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No jak nie jak tak :D. Niewiedza , strach i ciemnota tworzy zabobon żeby znaleźć proste wytłumaczenie . W sumie nie przeszkadza mi to , przynajmniej mam się z czego pośmiać .:tw_blush:

Opublikowano

A że tak się spytam wszystkich "speców", którzy najbardziej krzyczą w tym temacie, jak wy tak kupujecie po 1 sztuce, to ile razem trzymacie? 5? Bo nie widzę sensu mieć całkowicie zróżnicowane wiekowo stado, bo wiadomo inne dawki, no chyba że wszystko na uwięzi to wtedy nie było tematu ;) 

Opublikowano
i ci co po 1 kupują to nie mają problemu z wybraniem sobie dobrego cielaka. ja potrzebuję 30 na raz w jednym wieku i z jednakowym statusem zdrowotnym. czyli towar realnie nie osiągalny. wszędzie zbieranina ze wszystkich stron świata....
Opublikowano
1 minutę temu, kali2107 napisał:

i ci co po 1 kupują to nie mają problemu z wybraniem sobie dobrego cielaka. ja potrzebuję 30 na raz w jednym wieku i z jednakowym statusem zdrowotnym. czyli towar realnie nie osiągalny. wszędzie zbieranina ze wszystkich stron świata....

Właśnie o tym samym mówię ;) 

Opublikowano
Ja kupuję od jednego hodowcy z sąsiedniej wsi cielaki ale biorę wszystko bo taka umowa. Jeśli nie zostawia jałóweczek na remont stada to muszę je kupić. Ale pasuje mi to bo w oborze gdzie mam na uwięzi to mogą stać jałówki. teraz mam całą stronę jałówek. Byki na luzie w kojcach a te które wiekowo nie pasują to na uwięzi w innym budynku. Niejednokrotnie nie chciało mi się brać kolejnej jałówki ale cóż umowa to umowa. Mam za to przyzwoitą cenę i zdrowsze cielęta. Dobre 15 lat trwa współpraca i upadku jego sztuki jeszcze nie miałem ,a od handlarza to różnie bywa.
Opublikowano
1 godzinę temu, dabaz napisał:

Ja kupuję od jednego hodowcy z sąsiedniej wsi cielaki ale biorę wszystko bo taka umowa. Jeśli nie zostawia jałóweczek na remont stada to muszę je kupić. Ale pasuje mi to bo w oborze gdzie mam na uwięzi to mogą stać jałówki. teraz mam całą stronę jałówek. Byki na luzie w kojcach a te które wiekowo nie pasują to na uwięzi w innym budynku. Niejednokrotnie nie chciało mi się brać kolejnej jałówki ale cóż umowa to umowa. Mam za to przyzwoitą cenę i zdrowsze cielęta. Dobre 15 lat trwa współpraca i upadku jego sztuki jeszcze nie miałem ,a od handlarza to różnie bywa.

prawidłowe podejscie do sprawy

Opublikowano

Ja jakoś biorę od handlarza partie po 15-20 szt, i na 60 wzietych 1 padł po 2 tygodniach, bo prawdopodobne coś zezarl, mozliwe ze jakis sznurek, jak sie kupi odchowane cielaki i odpowiednio zadba to ciezko zeby cos padło, też zalezy od jakiego handlarza sie bierze, ale jakos nie wyobrazam sobie wyjezdzic 1000-1500km zeby kupic 10 cielakow i zazwyczaj rzadko rasowych

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, KrowieBieszczady napisał:

A że tak się spytam wszystkich "speców", którzy najbardziej krzyczą w tym temacie, jak wy tak kupujecie po 1 sztuce, to ile razem trzymacie? 5? Bo nie widzę sensu mieć całkowicie zróżnicowane wiekowo stado, bo wiadomo inne dawki, no chyba że wszystko na uwięzi to wtedy nie było tematu ;) 

Kupuje cielaki w ilościach od jednej do kilkunastu sztuk jednorazowo ale staram się dobierać możliwie tak żeby zrobić z tego partię i o dziwo się udaje, na oborze mam teraz lekko ponad 50 szt a to tylko ze względu,ze nie lubię przepłacać za cielęta.Teraz był sezon dopłatowców cielęta w chorych cenach więc sobie zakupy odpuściłem i zacznę stado kompletować gdzieś od lipca

Opublikowano

popieram sołtysa od lipca beda inne ceny i cielaki starsze w ich ramach 

Opublikowano
witam. szukam opinii o tej firmie. nie sugerujcie się ceną bo jest przykładowa. tylko może ktoś tam kupował cielaki. https://www.olx.pl/oferta/byczki-nowa-dostawa-CID757-IDrEb2J.html
Opublikowano
a ty co świrujesz pawiana? jak ci nie pasuje to wyjazd
Opublikowano (edytowane)

Sprzedane: byczek HF tygodniowy 750zł

Byczek HF x MO tygodniowy 850zł. 

Już po dopłatach a sprzedałem w pieniądzach jakie chciałem wziąć. Rok temu różnica była większa, w tym roku mam większa stabilność uzyskiwanych kwot.

Edytowane przez Maryush
Opublikowano

Nie, tak to by nie bylo takiej zdrowotnosci, raz gdzieś kupilem troche slowakow i rumnow to 1 miesiac weterynarz nie wychodzil z obory, ale nic nie odpadlo, a wracajac do cen to warto dać 3000zl za odsadka SM 280-300kg, bo znajomy ma pare takich sztuk?

Opublikowano
1 godzinę temu, antoni69 napisał:

Nie, tak to by nie bylo takiej zdrowotnosci, raz gdzieś kupilem troche slowakow i rumnow to 1 miesiac weterynarz nie wychodzil z obory, ale nic nie odpadlo, a wracajac do cen to warto dać 3000zl za odsadka SM 280-300kg, bo znajomy ma pare takich sztuk?

3000zł za 300kg i powiedzmy potem sprzedasz tego byka po 7,80 to za 700 kilo dostaniesz 5500zł w zaokrągleniu. Jak podzielisz te 2500 na 400 kilo, które musi urosnąć to wychodzi, że za każdy kilogram, który u Ciebie rośnie dostajesz 6,25zł. Przy dobrze zbilansowanej dawce myślę, że SM uzyska 1,5kg dziennie czyli dziennie ten byk daje Ci 9,4zł (nie odliczając kosztów). W koszty pasza treściwa w przyzwoitym składzie to koszt rzędu 70-75 gr, jakby liczyć ze na 100kg byka dostaje 1kg paszy to przez cały chów zje około 5kg paszy dziennie średnio (5*0,75=3,75zł), czyli od kwoty 9,40-3,75=5,65zł, do tego dodaj koszty pasz objętościowych, woda, prąd, słoma i wywóz obornika, codzienne koszty przy zakarmianiu (ciągnik lub ładowarka). 

Wiem, że zaraz ktoś napisze a to przecież kosztuje tyle a nie tyle, lepiej nic nie robić i narzekać, i inne teorie i wizje, ale po prostu na szybkości przyjąłem jakąś kalkulacje, która jak dla mnie wypada tak, że za kwotę 3000 nawet z lekkim hakiem opłacałoby się kupić Limousine, a nie SM gdzie jest potem cena inna na skupie. Jak kupisz za 2600-2700 no to jeszcze może na tym wyjdziesz, tak raczej bym odpuścił, niech Ci taki byk zachoruje lub padnie, to za taki mizerny zysk, gdzie dzień w dzień musisz przy tym chodzić, nie warto chyba że masz ze 150 tych opasów to już "grosz do grosza" :) 

Opublikowano

No wiadomo, kazdy liczy po swojemu, ale bez przesady, za dobrego SM 8,40 bez problemu wezmę,  a  wlasnie odsadki LM to takie teraz duzo cenią, tak czy siak dzieki za rade

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v