Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Handlarz ma umowę na dostawę X sztuk w danym czasie, cieńsi handlarze inaczej -  jak uzbiera np 30 szt to dzwoni do zakładów i przysyłają naczepę do żywca i zabierają. Rolnik może też zawieźć byka do zakładów ale co powie że maże za miesiąc odda jeszcze dwa albo za pół roku 10? I dlatego takie ceny.... Najgorszy jest fakt zatajania przez agencję wagi bydlaka /pułtusz na ubojni - powinien być ogólnodostępny wgląd dla rolników

Edytowane przez pawel885
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, zetorki12 napisał:

To tylko w teorii zakład płaci pensję . Zakład też żyje z rolnika i koszta sobie odbije na nim . Pomysły są słabe . Żaden handlarz jak nie zarobi to nie będzie handlował i żadne nakazy go do tego nie zmuszą . To może się sprawdzić u dużych dostawców i w grupach . Czyli mali znowu dostali by po tyłkach . Daj żyć małym ! B|

zetorki trudnomi sie z toba dyskutuje z twoja mentalnością.  ze handlarz niezarobi to niebedzie kupował w Danii prakczycznie takiego coś jak handlarz zywca niema. a zakład nie w teori płaci  tylko obligatoryjnie bo jak niema w zakładzie klasyfikatora z zewnątrz to poprostu niema prawa kupić zywca. a mniejsze ubojnie niemaj wyjscia i musza dawać ceny porównywalne z duzymi zakładami i kupuja lokalnie od mniejszych rolników bo duzi odstawiaja do duzych zakładów. zrozum w dani hanndlarzy niema, to tylko u nas rzad pozwolił na namnorzenie sie tego plugastwa.

a co do pomysłów o wadze tuszy w agencji powtarzam to jeszcze raz  UBOJNIA MA OBOWIAZEK W CIAGU 7 DNI PODAC MASE ZYWOM BYDLAKA I PO UBOJU ALE MOZE PODAC WARTOSCI Z SUFITU   .

ubojnie moga podawac do agencji co chca nikt tego nieweryfikuje i nawet jakby to było ogólnie dostepne to co ci to da.

mój kolega pracuje w rejestracji zwierzat w arimr  i jak sam chciałem sprawdzić swoje byki to mówi tyran a co ci to da i tak sie nic niebedzie zgadzało bo pracownicy ubojni wpisuja wagi bydla z kapelusza. i np. mój byk który miał w domu 812kg to agencja miała z ubojni ze ma 657 a ten który  miał umnie na podwórku 696miał w agencji 903. wiec koledzy wybijcie sobie w koncu z głowy ze  bedziecie sprawdzac handlarza na podstawie rejestrów agencji.

Opublikowano

Ja też bym wolał bez pośredników , ale jak na razie nie widzę takiej możliwości . Nie znam regulacji prawnych w Danii , ale to co Ty proponujesz w Polsce jakoś mnie nie przekonuje .

Opublikowano
1 godzinę temu, DariuszWięckowski napisał:

wez i je kup byłem ten badziew ogladac. Weterynaria go nie dopusci

Jak się przedstawia cena bydła w tym i następnym tyg? Przewidziane są jakieś spadki,zwyzki,przyjazdy żyda itp?

Opublikowano
1 godzinę temu, DariuszWięckowski napisał:

Nie dopuści? A jemu dopuszczają. .......ooooooooooo to po moim terenie jeździsz 

Opublikowano

Nie tylko w Danii taki system funkcjonuje, ogólnie w cywilizowanym świecie tak jest. Powiem wam że nawet co więksi pośrednicy mają swoich klasyfikatorow "rezydentów" w zakładach co by nie dac się oszukać

Opublikowano
3 godziny temu, tyran3 napisał:

zetorki trudnomi sie z toba dyskutuje z twoja mentalnością.  ze handlarz niezarobi to niebedzie kupował w Danii prakczycznie takiego coś jak handlarz zywca niema. a zakład nie w teori płaci  tylko obligatoryjnie bo jak niema w zakładzie klasyfikatora z zewnątrz to poprostu niema prawa kupić zywca. a mniejsze ubojnie niemaj wyjscia i musza dawać ceny porównywalne z duzymi zakładami i kupuja lokalnie od mniejszych rolników bo duzi odstawiaja do duzych zakładów. zrozum w dani hanndlarzy niema, to tylko u nas rzad pozwolił na namnorzenie sie tego plugastwa.

a co do pomysłów o wadze tuszy w agencji powtarzam to jeszcze raz  UBOJNIA MA OBOWIAZEK W CIAGU 7 DNI PODAC MASE ZYWOM BYDLAKA I PO UBOJU ALE MOZE PODAC WARTOSCI Z SUFITU   .

ubojnie moga podawac do agencji co chca nikt tego nieweryfikuje i nawet jakby to było ogólnie dostepne to co ci to da.

mój kolega pracuje w rejestracji zwierzat w arimr  i jak sam chciałem sprawdzić swoje byki to mówi tyran a co ci to da i tak sie nic niebedzie zgadzało bo pracownicy ubojni wpisuja wagi bydla z kapelusza. i np. mój byk który miał w domu 812kg to agencja miała z ubojni ze ma 657 a ten który  miał umnie na podwórku 696miał w agencji 903. wiec koledzy wybijcie sobie w koncu z głowy ze  bedziecie sprawdzac handlarza na podstawie rejestrów agencji.

jeśli wgląd był by dostępny ogólnie dla rolników to nie podawały by ubojnie wag z kosmosu bo  jak by sprawdził  jeden i drugi i zgłosił niezgodności z fakturą to szybko by   nauczyli ubojnie podawać to co jest faktycznie. bo po drugie waga półtusz musi się później zgodzić z tym co ubojnia sprzedaje  bo nie może sprzedać więcej niż ma  i również  nie może wyparować nieznana ilość mięsa.

Opublikowano
54 minuty temu, TomaszKysiski napisał:

jeśli wgląd był by dostępny ogólnie dla rolników to nie podawały by ubojnie wag z kosmosu bo  jak by sprawdził  jeden i drugi i zgłosił niezgodności z fakturą to szybko by   nauczyli ubojnie podawać to co jest faktycznie. bo po drugie waga półtusz musi się później zgodzić z tym co ubojnia sprzedaje  bo nie może sprzedać więcej niż ma  i również  nie może wyparować nieznana ilość mięsa.

ale faktura to dokument a zgoszenie w ubojni to czynność techniczna wiec nic sie nie musi zgadzać. Poprostu jak ktoś sfałszuje fakture pujdzie siedzieć a jak zgłosi zle w ubojni to zadnej sankcji niema, nawet sąd na sprawach o oszustwa nie bierze pod uwage tego co ubojnia zgłasza do agencji. poprostu rolnicy sobie ubzdurali ze te zgłoszenie ma jakaś wartośc dowodową i puszczaja fame. To zgłoszenie jest  dla agencji do cenów statystyznych do niczego wiecej i nawet jakbys miał to dostepne i poszedł do sadu to przegrasz.

a co do zewnetrznych klasyfikatorów to wszendzie sa tylko nie u nas u nas jest dziki zachód i sa handlarze i oni zabieraja zysk nalerzny rolnikowi. Powiem wiecej w danii i powoli w niemczech nawet skity niema tak jak  u  nas. tam jest cena i tyle, jak byk najedzony jak bąk to poprostu cena spada i tyle.

a u nas ludzie sie przyzwyczajili ze jest handlarz który im zysk zabiera i jest skita na poziomie 7-8 % i nawet sobie niewyobrazaja ze takie coś to tylko u nas funkcjonuje a w innych krajach nie przykład kolega zetrorek))))))))))) on innego handlu niezna i godzi sie z tym ze jest handlowym białym murzynem))))))))))))))

Opublikowano

między innymi zakłady wolą kupować od pośredników bo nie chcą słuchać takiego głupiego pi,,dolenia jak na tym forum . jeden pośrednik niech tylko zawiezie 10 szt. dziennie to trzeba dziesięciu albo pięciu rolników i niech każdy zajdzie do biura i rozłoży swoją politykę ,,, normalnie dnia mało , a jeszcze jak zaczną tłumaczyć jak było za komuny to  ręce opadają . co do pomysłu klasyfikatora ,, na pewno będzie ciągnął za rolnikiem już to widzę , a ile by było wojny że sąsiada taki sam a wyszedł lepiej , pewnie sąsiada znajomy i dał lepiej he he już widzę te jajca . któryś mądry napisał że zakłady powinny mieć obowiązkowo własny transport , a co to komuna że mają być nakazy ? a może to rolnik powinien mieć odpowiedni sprzęt do transportu odebrany przez weterynarię , i przelecieć się z jednym bykiem 50 km. Na pewno nie było by lepiej dla rolnika jak by nie było pośredników , zakład wystawiał by cenę jaką by chciał bo wiedział by że rolnik nie ma wyjścia i tak do nich przywiezie zwierze bo oni są naj bliżej , a u pośrednika jak nie pasuje dzwoni do drugiego i wiezie na następny zakład , ciekawe ilu z was pojechało by z jednym zwierzakiem sto km.

Opublikowano
10 minut temu, robi57362 napisał:

powtórzę sie ale moj post niestety nie zostal zauwazony poprzez dyskusje o wagach a mianowicie ile chciec za słabego byka hf ok 600 kg i jalowke sm mala ale bardzo okrągłą

zależy jak ten byk jest slaby , bo ,,słaby''  to pojęcie względne , i jaka waga jałówki bo to że mała nie znaczy że jest lekka . byka raczej nie mniej niż 7zł . chyba że naprawde szkieletor a jałówka raczej nie taniej , kwestia wagi 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, tyran3 napisał:

ale faktura to dokument a zgoszenie w ubojni to czynność techniczna wiec nic sie nie musi zgadzać. Poprostu jak ktoś sfałszuje fakture pujdzie siedzieć a jak zgłosi zle w ubojni to zadnej sankcji niema, nawet sąd na sprawach o oszustwa nie bierze pod uwage tego co ubojnia zgłasza do agencji. poprostu rolnicy sobie ubzdurali ze te zgłoszenie ma jakaś wartośc dowodową i puszczaja fame. To zgłoszenie jest  dla agencji do cenów statystyznych do niczego wiecej i nawet jakbys miał to dostepne i poszedł do sadu to przegrasz.

a co do zewnetrznych klasyfikatorów to wszendzie sa tylko nie u nas u nas jest dziki zachód i sa handlarze i oni zabieraja zysk nalerzny rolnikowi. Powiem wiecej w danii i powoli w niemczech nawet skity niema tak jak  u  nas. tam jest cena i tyle, jak byk najedzony jak bąk to poprostu cena spada i tyle.

a u nas ludzie sie przyzwyczajili ze jest handlarz który im zysk zabiera i jest skita na poziomie 7-8 % i nawet sobie niewyobrazaja ze takie coś to tylko u nas funkcjonuje a w innych krajach nie przykład kolega zetrorek))))))))))) on innego handlu niezna i godzi sie z tym ze jest handlowym białym murzynem))))))))))))))

No dobra . Częściowo się z Tobą zgadzam . Szczególnie co do kwestii potrąceń , a chętnie ominął bym pośredników i cieszył bym się z wyższej ceny . No ale powiedz co mam zrobić ? Za około dwa miesiące będę miał dwie sztuki do sprzedaży . Gdzie mogę sprzedać jak nie u lokalnych handlarzy (znam kilku , a nie jednego B|) ? Co z tego że sobie pobiadolimy i ponarzekamy ? Masz pomysł jak wprowadzić w życie to o czym napisałeś ?

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
1 godzinę temu, robi57362 napisał:

powtórzę sie ale moj post niestety nie zostal zauwazony poprzez dyskusje o wagach a mianowicie ile chciec za słabego byka hf ok 600 kg i jalowke sm mala ale bardzo okrągłą

Trudno określić jaką cenę,słaby hf ,pojęcie względne.W zeszlym tyg sprzedawałam dwie jalowki angus słabe ,rosnąć to ni cholery nie chcialo.Jedna miała wagę 555 druga 534 dostałam 7.50 +Vat (żywa waga).

Opublikowano
8 minut temu, AniaP napisał:

Trudno określić jaką cenę,słaby hf ,pojęcie względne.W zeszlym tyg sprzedawałam dwie jalowki angus słabe ,rosnąć to ni cholery nie chcialo.Jedna miała wagę 555 druga 534 dostałam 7.50 +Vat (żywa waga).

nie mów że za słabe jałówki dostałeś po osiem zł. może słabe w sensie wagowym ale nie kondycyjnym 

Opublikowano
co do byka to jest wysoki żeber nie widac ale lepszy mógł by byc zawsze jak mialem grube hf to kazdy handlarz o to brzuchaty to taniej ten brzuchaty nie jest a jalowke oceniam na 500+. dzięki za odpowiedzi jak wy dostajecie po 7.5 netto to ja z wielkim bólem dostane tyle tylko ze brutto ot lubekczszyzna
Opublikowano

Sławku, pamietaj że ceny w zakładach w zasadzie są jednakowe w całym kraju. Konkurencja jest tak duża że nikt nie pozwoli nna większe odchyłki czy to przy zakupie żywca czy to prz sprzedaży mięsa. A bankruta łatwo zaliczyć

1 minutę temu, krzychuuuuu napisał:

DariuszWięckowski podasz mi swój email żebym mógł ci wysłać zdjęcia?

Jestem pewien że pan Dariusz podał ci tą cene 8,3 brutto maksymalna

Opublikowano
17 godzin temu, tyran3 napisał:

koledzy dziwi mnie ze mówicie ze pomysł nierealny???? przecież taki system funkcjonuje przy świniach w Daniii.

Tam ubojnia negocjuje cenne z rolnikiem( grupami producenckimi) ale jak trzoda przyjeżdza do zakładu to waży ja i badanie wbc przeprowadza niezależny klasyfikator który dostaje dużą pensje płaconą połowe przez zakłada a połowe przez rolników.  I kazda ze stron ma prawo go zwolnić np. własciciel zakładu mu dal łapówe za przekrent przy wbc to grupa rolników może go zwolnić i taki klasyfikator wylatuje z robotym nawet jak tego ubojnia niechce, tak samo w druga strone.

a co do zastrzezen kolegi ze handlarze sie zmienia w klasyfikatorów to przypominam ze liste uprawnionych klasyfikatorów prowadzi tamtejsze  ministerstwo rolnictwa i byle łachudra sie na nia niedostanie bo taki gość musi zdobyć wymagane prawem uprawnienia aby sie na ta liste dostać. po drugie zatrudnia  danego klasyfikatora jednocześnie ubojnia i rolnicy wiec   jak taki klasyfikator raz wyleci za przekrent to juz go nikt nigdzie niezatrudni. bo nawet jak ubojnia go chce zatrudnić a rolnicy powiedza nie to gość poprostu w tej uboni nie pracuje i w Dani przekrentów przy wagach i badaniu wbc niema  co to za problem wprowadzić u nas taki system zarazem  w swiniach i bydle????

Sam pomysł masz dobry,ale ciekawe co dalej zrobisz.A tym bardziej co ty porównujesz inne kraje?Stary  we Włoszech byki stoją po torby w błocie sprobuj tak w Polsce.Pracowałem w rzeżni wołowej w Irlandi.Szły półtusza w wadze 32 kg jak myślisz dlaczego?A i spróbuj w obrębie ubojni  tam kupić cielaka.Stary szacunek za pomysł bo masz myśl.Tylko jak to wprowadzisz w zycie?

Opublikowano (edytowane)

ile mogę cenić byczki które widać na zdjęciach? w szczególności tego rudego?  masa nie znana aż wejdzie na wagę

image.png

image.thumb.png.cd21c4b6dea1f7f909b575821d06752c.png

Edytowane przez dirk41
Opublikowano
Przed chwilą, dirk41 napisał:

ile mogę cenić byczki które widać na zdjęciach? w szczególności tego rudego?  masa nie znana aż wejdzie na wagę

image.png

image.thumb.png.cd21c4b6dea1f7f909b575821d06752c.png

skąd jesteś ?

Opublikowano
8 godzin temu, DariuszWięckowski napisał:

Składka na wsi do sołtysa związek producentów chłopskich atego za 20 tyś i sami będa tachać do tarnowa byki:) po 10 sztuk :) nalaja czerwonej i biznes :)

Opublikowano
27 minut temu, Baks00 napisał:

Sam pomysł masz dobry,ale ciekawe co dalej zrobisz.A tym bardziej co ty porównujesz inne kraje?Stary  we Włoszech byki stoją po torby w błocie sprobuj tak w Polsce.Pracowałem w rzeżni wołowej w Irlandi.Szły półtusza w wadze 32 kg jak myślisz dlaczego?A i spróbuj w obrębie ubojni  tam kupić cielaka.Stary szacunek za pomysł bo masz myśl.Tylko jak to wprowadzisz w zycie?

co do   wprowadzenia w życie  są 3 sposoby wzystkie bardzo trudne do zrealizowania i tylko ostatni najrealniejszy acz mega trudny:

1. To powinien zrobić minister Jurgiel co mówiłem- nierealne minister to dureń

2. Izby rolnicze powinny takie coś zaproponować- nygusy z psl  nierealne

3. obywatelska inicjatywa ustawodawcza- napisanie krótkiej paru artykółowej ustawy to zaden problem problem baks czy bedziesz zbierał podpisy pod tym projektem w swojej okolicy pytanie takze do innych, hehehe

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v