Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak soltys napisal 50 sztuk to taki minimalny prug oplacalnosci a sam po sobie widze ze to i tak malo bo majac pod 80 sztuk juz to zaczyna wygladac ale u mnie opas sie konczy w wieku 19 do 20 miesiecy w wadze 700 do prawie 800 kg u hf bo takowe mam a im szybszy opas tym wieksza rotacja. Mam tez czesc odsadkow co mialy 280 kg jak przyjechaly i roboty kest od groma mniej a i zarobek wg mnie wyjdzie lepiej jak odchowac cielaka itp.

Opublikowano
10 minut temu, JarekBazydlo napisał:

No właśnie nie wiem piszą że się nie opłaca i dokładać trzeba A sami howaja;)

takie jak twoje ze zdjęcia na pewno się opłaca i za taki towar każdy zapłaci godne pieniądze, problem mają ci co trzymają fryzy albo jakieś mieszańce i sprzedają do handlarzy

Opublikowano
2 minuty temu, Mikruss napisał:

Tak jak soltys napisal 50 sztuk to taki minimalny prug oplacalnosci a sam po sobie widze ze to i tak malo bo majac pod 80 sztuk juz to zaczyna wygladac ale u mnie opas sie konczy w wieku 19 do 20 miesiecy w wadze 700 do prawie 800 kg u hf bo takowe mam a im szybszy opas tym wieksza rotacja. Mam tez czesc odsadkow co mialy 280 kg jak przyjechaly i roboty kest od groma mniej a i zarobek wg mnie wyjdzie lepiej jak odchowac cielaka itp.

Ale przez 20 miesięcy 2x odsadki sprzedasz 

Opublikowano

No wlasnie dlatego bobienko jak bym mial miejsce na same duze to bym od razu wpakowal 100 szt odsada i co roku gonisz a i przy takiej ilosci w jednej parti cena jest calkiem inna ale ze nie mam takich warunkow to sie bawie tez w cielaki. W zeszlym roku placilem za cielaki od 500 do 900 zl, kilka jalowek LM w wadze ok 100 do 120 kg to kupilem po 1300 zl bo bralem wszystko co handlarzyna mial na aucie. 

Opublikowano

no i sami odpowiedzieliscie ze opasy to zaden interes jezeli masz malo sztuk i sprzedajerz u handlarza a 95% nas tak wlasnie sprzedaje   ale jest fama ze bydlo sie oplaca i ludziszka chorendalne stawki placa za cielaki. 2 lub 3 cykle produkcyjne i skoñczy sie moda na bydlo. ja widze j w moich stronach ze jakos zmiejszyla sie ilosc tych co hoduja. 

Opublikowano (edytowane)

W polsce brakuje profesjonalnych odpajalni,wszystkie te maluchy powinny tam trafiac.mało takich cieląt 150 kg odchowanych.ja osobiście wolałbym na takich startować

tTylko nie k**wa za 2500 tys

Edytowane przez bobienko
Opublikowano

masz racje ale gdzie kupisz 150 kg za rosadna cene????  na rynku w Zagorowie  to jakies kolorowe maluchy osowiale  handlarzyna krzyczy 1300-1500. na bydle zarabiaja tylko handlarze i ubojnie bo handlarz sprzedaje cielaka za 1300 zl a kupiø go za 600 zl a potem inny handlarzyna kupuje byka i zarabia na nim  min 500zl ( jak nie opierdoli cie na wadze). wiec rolnik jest przez handlarzy bity 1200 zl innymi slowy caly zysk rolnika idzie do zlodzieji 

Opublikowano

Biadolocie ,że się nic nie opłaca jak Ci handlarze podczas sprzedawania bydlaka i negocjacji- Nie opłaca się, słabo ostatnio,nie mogę dac więcejbo doloze. Proponuje zmienić Wam branże, handlarzom iść do pracy za 3 tys i nie płakać. 

Stron 146 tego tematu A połowa jest biadoleniem i powracaniem do tego,że się nie opłaca.

Opłaca się tylko trzeba robić z głową na karku. 

Mam około 50 sztuk byków, z czego 8 typowych niejadkow,w wieku około 15 miesiecy i wadze 500 kg, są one od dwóch różnych osób mieszance sm x hh i czysty hereford. Co może być przyczyną że pozostałe szt karmione identycznie przyrost mają 1,50 nawet i 1.60 na dobę,A te nie biorą paszy jak trzeba i idą 0.90 kg na dobę? Zakwaszone? Od zakupu widzę że nie chapia jak trzeba, kupiłem je po ok 220 kg, odsady ,nie chorowały u mnie i u poprzednich właścicieli-znam ich dobrze.

Opublikowano
15 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

Wszyscy narzekają na opas a jak wystawić ładniejszy towar to telefon za telefonem nawet jak za 13zl wystawisz odsadki. A nikomu się nie opłaca...

tak tak jareczku niedługo bedziesz po 5 tys za odsadka brał 🤣 po 13 zł to płacą tacy którzy w szkole mieli dwóje z matematyki a teraz biora sie za gospodarke ......

prawda jest taka ze przy cenie 8zł za dużego byka nie wolno dac wiecej jak 10zł za odsada i tyle

Opublikowano

Popieram, biadolenie ze nic sie nie opłaca ale jak tylko gdzieś byłoby kawałek ziemi to 10 chętnych do kupienia. W mojej okolicy zmarł koleś-kawaler co miał 20ha, rodzina nie mogła sie dogadać odnośnie sprzedaży wiec poszło przez sąd. Wycena była na 800tys skończyło sie na 2mln- 10 chętnych.Oczywiście wszystko sie nie opłaca.

Opublikowano
1 godzinę temu, tyran3 napisał:

no i sami odpowiedzieliscie ze opasy to zaden interes jezeli masz malo sztuk i sprzedajerz u handlarza a 95% nas tak wlasnie sprzedaje   ale jest fama ze bydlo sie oplaca i ludziszka chorendalne stawki placa za cielaki. 2 lub 3 cykle produkcyjne i skoñczy sie moda na bydlo. ja widze j w moich stronach ze jakos zmiejszyla sie ilosc tych co hoduja. 

od dawna o tym pisze, na bydle nie ma interesu i nie wazne czy sprzedajesz na żywą czy na wbc, na tym zarabia posrednik który dziennie dostarcza np. 50szt do ubojni i tyle on ma inne ceny bo z nim sie ubojnia liczy

Opublikowano

mam 😀 nie hodowac bydła bo go w PL nie jemy

Opublikowano

Ale nauczcie sie ze jak masz 1 czy 2 sztuki jakiegos towaru to ubojnia ma Cie w pompie. Tak samo jest np. Z materialami budowlanymi. Jedziesz kupic 20 palet cegly do producenta to tez ma Cie w pompie bo fitare zawracasz  bo ty chcesz tira cegly gdzie byle jaki posrednik bierze ich kilka dzienne i od tego posrednika jestes kupic taniej jak od producenta. Tak jest w kazdej branzy.

Albo ze zbozem. Masz 5 ton na sprzedaz a ktos ma 500 ton to tez jest inna rozmowa....

Przy bydle jest tak samo. Mam 10 czy wiecej sztuk to dzwonie po biernackiego i kazdego handlarzyka przebije co w okolicy jezdzi a jest ich sporo ale jak mam 1 czy 2 sztuki to sie musze przeprosic z posrednikiem bo nie mam zamiaru czekac za kasa kilka miesiecy.

Opublikowano

koledzy w niemczech cena skupu jest  o 15% wyzsza niz u nas proste liczenie na dziß HF w polsce ok 7 zl w niemczech 8 zl  teraz liczenie cielaka hfka w niemczech 50 euro(200zl) u nas handlarze za padline 800zl wiec kuzwa w czym do ludzi?????? na gupim hf powedzmy 800 kg niemiec zarobi wiecej od polskiego rolnika  o 1400zl!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wiec jemu sie oplaci a nam sie tylko oplacalnosc wmawia

Opublikowano

u nas sie celowo niszczy hodowle swin zebysmy byli importerem wieprzowiny a kazdy rozgarniety wie ze nasz przemysł miesny oparty jest na miesie wieprzowym a nie wołowym, jednoczesnie tworzy sie mode na produkcje wołowiny której nie jemy .... to jest chory temat ....

Opublikowano (edytowane)

przynajmniej nie oszukuje sam siebie 😀 a pieniadze trzeba zarobic gdzie indziej bo na pewno nie na opasach ... opasy to jedynie jako skarbonka na zasadzie ze to co zainwestujesz to i potem odzyskasz przy sprzedaży

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano
Dla mnie to dobrze że ludzie rezygnuje ja tam z każdym rokiem zwiększam ilość i nie narzekam że się nie opłaca i jak widać już kilka lat prowadzę hodowle:) Mam też w planach rozbudowę budynku lub postawienie kolejnego na bydło opasowe:)
  • Like 1
Opublikowano

A kto wam każe sprzedawac tym handlarzykom na których tylko narzekacie.. , jak niektorym ciezko np pojezdzic za dobrym cielakiem, żeby to wyglądało, potem ciezko duzego nawet zwazyc zeby handlarz nie skubnal na wadze, a nie mówiąc o kontaktowaniu sie prosto do zakładów i tam negocjacji cen, min 10 sztuk i praktycznie kazdy przyjedzie, a jak sie chowa cos co juz jakos wyglada to możliwości napewno są wieksze niz jak sie trzyma HFa

Obecnie jestem w rytmie sprzedaży ok 15-20 szt co 4 miesiące, i bierze ten co da więcej, a mój taki start duzego chowu byl z kontraktem z Sokolowem na ktory tez kazdy narzeka i sie nie oplaca 

I tak, racja przy malej ilości to jest typowe hobby, ale obecnie nie wystarczy tylko dobrze chować, ale warto byc przedsiębiorczym jak byś miał własną firme, moze zabrzmiec śmiesznie ale tak uwazam, 

I tak, jestem z tych co daje za cielaka 100-140kg okolo 2000-2200zl, nie bawie sie w odpajanie, a po 18mies większość spokojnie przekracza to 7000zl

A jak dalej sie wam nie opłaca to może warto cos zmienic w swoim sposobie hodowli zeby sie oplacalo a nie narzekac na resztę świata i biadolic tu na tym forum albo sprzedać gospodarke i wziąć sie do roboty, bo od tego gledzenia tutaj jeszcze nikt sie nie wzbogacil, pozdrawiam :)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

dla mnie opasy to skarbonka, to co tam wrzuce to potem odzyskam przy sprzedaży, tak do tego podchodze, nie licze na kokosy bo ich tam nie ma ... ostatnio sprzedałem partie 10szt to zostało na czysto 5 tys, z dopłatą to bedzie 5 tys plus niecałe 6tys dopłaty przez 2 lata czyli troche ponad 10 tys zysku na 10 szt

to ma byc interes ?

dodam ze nie trzymam wiecej niz 20szt i nie zamierzam zwiekszac obsady bo tylko do tylu jest dopłata 😀

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano
51 minut temu, nikolas29 napisał:

Chcesz powiedzieć że tyłko krzyżówka hh i Sm takie??

Krzyżówka hh x sm i czysty hh.  

Jak zadam im kiszonke z kukurydzy to patrzą tylko na to albo się tłuką, reszta wyjada wszystko zawsze. Te widzę że słomę z pod siebie często wyjadaja.  Ospe też niechętnie,akurat mam je na uwięzi to w nocy poprzebieraja ale bez szału 

Opublikowano

Tyran i ozzborn największe narzekacze. To pytam po co trzymacie to bydło? Bez sensu jest wasze umęczenie, świętymi z tego tytułu nie zostaniecie. A obornik to można pociąć słomę i tez bedzie git. Panowie moja rada przestańcie sie męczyć, szkoda waszego zdrowia a ty tyran juz największy płacz robisz

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v