Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, tyran3 napisał:

koledzy  oczywiście lepiej legalny ubój zrobić w masarni ale nie kazda masarnia chce ubijać bydlaka. oficjalnie maja kłopot itd, a nieoficjalnie masz im sprzedać za 500 zł a nie zabijać samemu. tak jak ze świnią świnia obecnie ok 500 zł a ubicie w masarni 100 zł plus rzeźnik robiacy wyroby kolejne 100zł.

Innymi słowy jak mozna legalnie to wiadomo lepiej legalnie ale jak ktoś za 400 kg zwierze daje ci 500 zł to lepiej dobić zwierzaka i zjeść samemu a jak lekami nafaszerowany to  podzielić i dać psom bo psia karma  wyniesie wiecej niz "majatek" jaki  jest proponowany

ps. ubój gospodarski jest możliwy  do 6 miesiecy zwierzaka( utylizacja głowy i wnętrzności) i do roku w ubojni. Powyżej roku nie masz prawa zabijać nawet w ubojni na własne potrzeby dlatego handlarzyki dają takie ceny bo oni wiedzą ze legalnie musisz tylko zwierzaka sprzedać.

pierdoły piszesz

Opublikowano

miałem wczesną wiosną zarłaka 7 miesiecy który złamał noge w biodrze i takie informacje uzyskałem od mojego weta, i nie bardzo nawet chciał go ubić w swojej rzeźni bo kierownik skupu w takie jak to ujoł kaleki nie chce sie bawić. skończyło sie tym ze poszedł nóż i złamas poszedł do lodówy a jego kolczyk poszedł do starszego byka a kolczyki  starszego z łbem zarłaka plus 100 zł pojachały do utylizacji. do tego rzeźnik wzioł 07L i wyszło mnie najtaniej jak mozna

a co do cen uboju  u mnie takie stawki uboju dla swini chodza ubój plus badanie i wychłodzenie miesa 100 zł..

Jak macie ubojnie co chca wam takie coś robic za rosadne pieniadze to dobrze u mnie  niestety trzeba kombinować.  zresztą 100 zł plus wódka i tak taniej wyszło niz legalny ubój sołtysa48))))))))))))))))))))))

Opublikowano

Niby setna rocznica odzyskania niepodległości a wychodzi że nadal okupacja.tego nie można.tamto trzeba na czas.

Niby to bydło tanieje a jeden za drugim jeździ i bydła szuka.a na skupie tež susza ,nie dość ze mało to i wyschnięte szt.i pogineły takie 800-900kg byki. 

Opublikowano

Dzwoniłem dziś że mam 4 sztuki mówił że od półtorej tygodnia cena jebła propozycja 5.5 za krowe max netto 7.8 max netto za byka

Opublikowano

ciekawe rzeczy tu piszecie, a zdarza się raz na rok że coś zachoruje albo złapie poważną kontuzję a szkoda takiegoo oddawać za pół ceny, 

a ten obecny byk od 2 dni stracił apetyt, nie je paszy ani kiszonki i siana. ale chodzi coraz lepiej zanim weterynarz przyjechał i podał leki przeciw bólowe, bo chyba naciągnął mięsień na nodze, albo drugi byczek go poturbował.  

wcześniej to tylko leżał, mam nadzieję że mu to przejdzie ten brak apetytu bo już lepiej porusza tym kopytem, a jak nie to chyba trzeba coś kombinować z możliwością mięsa dla siebie jak to wyjdzie tylko parę stów za 200kg mięsa

Opublikowano

MariuszKlim  ale jak dostał leki to co mozesz kombinować??? karencja wszystko minimum 21 dni. po prostu  przyjerzdza weterynarz i mówi co jest i musisz odrazu decydować leczysz albo dobijasz . Mi powiedział odrazu ze rozwalona kość przy samym biodrze i kiła mogiła  tylko nóż i zadnego leczenia nie było jak zaczołes leczyć to musisz leczyć. dlatego pisałem ze ja byka nafaszerowanego lekami wolałbym porąbać i psą po kawałku dawać niz sprzedać szemranemu handlarzowi za 400-500 zł bo karma dla psa drozej wyjdzie

12 godzin temu, bobienko napisał:

Niby setna rocznica odzyskania niepodległości a wychodzi że nadal okupacja.tego nie można.tamto trzeba na czas.

Niby to bydło tanieje a jeden za drugim jeździ i bydła szuka.a na skupie tež susza ,nie dość ze mało to i wyschnięte szt.i pogineły takie 800-900kg byki. 

bobienko z bydłem zaczyna być to samo co ze swinmi. Swin nie mna ale zakłady maja zmowe cenową i płacą  zgryzote  to samo widze zaczyna sie dziać z bydłem bydła brak ale zakłady płacić nie chcą bo zaczyna funkcjonować zmowa cenowa.

Opublikowano
11 godzin temu, tyran3 napisał:

MariuszKlim  ale jak dostał leki to co mozesz kombinować??? karencja wszystko minimum 21 dni. po prostu  przyjerzdza weterynarz i mówi co jest i musisz odrazu decydować leczysz albo dobijasz . Mi powiedział odrazu ze rozwalona kość przy samym biodrze i kiła mogiła  tylko nóż i zadnego leczenia nie było jak zaczołes leczyć to musisz leczyć. dlatego pisałem ze ja byka nafaszerowanego lekami wolałbym porąbać i psą po kawałku dawać niz sprzedać szemranemu handlarzowi za 400-500 zł bo karma dla psa drozej wyjdzie

Mi powiedział tak. Antybiotyki dam ale wtedy przez miesiąc nie mogę dać do ubojni, to od razu powiedziałem żeby dał tylko przeciwbólowe. bo nie będę ryzykował czy mi dochodzi przez miesiąc jak pewności weterynarz niemiał

Opublikowano

dzisiaj poszły po 7,7 netto do podymy  takie kiepskie mieszańce. Byki staniały 20 gr przez 2 tygodnie, ale z wielkim bólem ode mnie wziął jeszcze po tej cenie co miałem ugadane wtedy. Biernacki też dawał 7,7 wtedy a dzisiaj chciał dac max 7,5. Nie wiem ile w tym prawdy ale wszyscy dookoła gadają że tendencja nadal spadkowa wiec ciesze się ze sprzedałem bo juz tych 7,7 nikt nie chciał dać a było ich kilku...

Opublikowano
31 minut temu, Sokol2 napisał:

dzisiaj poszły po 7,7 netto do podymy  takie kiepskie mieszańce. Byki staniały 20 gr przez 2 tygodnie, ale z wielkim bólem ode mnie wziął jeszcze po tej cenie co miałem ugadane wtedy. Biernacki też dawał 7,7 wtedy a dzisiaj chciał dac max 7,5. Nie wiem ile w tym prawdy ale wszyscy dookoła gadają że tendencja nadal spadkowa wiec ciesze się ze sprzedałem bo juz tych 7,7 nikt nie chciał dać a było ich kilku...

A w jakiej te byki były wadze?

Jesteś ż łódzkiego czy Wlkp?

Opublikowano
Dnia 23.10.2018 o 21:17, bluecows1 napisał:

telefony

gdzieś od radomia przyjeżdżają w moje strony sieczkowski i kłosiewicz , płacą bardzo dobrze

znasz może ?

bluecowes

Ty też gdzieś z łódzkiego ?  Słyszę że dwaj wymienieni przez Ciebie handlarze ostro wchodzą na łódzkie od wschodu. 

Opublikowano

Bez jaj Biernacki kupuje co???? po pierwsze za co ??? jak Biernacki dług na długu i długiem popedza i jak już to chyba sokołów by kupił biernackiego

po drugie to sokołów co najwyzej moze sprzedać jeden zakład jakiś nierentowny  a zakład z bydłem najblizszy to w kole 

Opublikowano (edytowane)

no własnie to powiedziałem ze sokołów biernackiego moze łyknąc a jezeli juz by sokołów cokolwiek sprzedawał to jakiś pojedyńczy zakład  a z bydłem to mają w wielkopolsce tylko w Kole wiec watpie aby go komukolwiek sprzedali

w kazdym razie nic nie wiem o  jakimkolwiek przejeciu, acz jest to mozliwe bo skiba w Chwałkowie pod środą ma budować zakład na 20 ha a Sokołów ma w Robakowie do okoła domki jednorodzinne i o rozbudowie mogą zapomnieć, a w Golinie teren Biernackiego to normalnie bajka a obok same pola wiec mozna dokupi terenu ile dusza zapragnie

Edytowane przez tyran3
Opublikowano

Też mi się wierzyć nie chce.

apropo Sokołowa,myślicie że kiedykolwiek w Danii wykryją ASF?😉

Opublikowano

Adam masz racje ze zle by sie stało ale Biernacki paść musi facet niepanuje nad pośrednikami, swjimi kierowcami i skupnikami. Którzy przyjeżdzają do rolnika dają nedzne ceny i proponują pośrednika który załatwi u Biernackiego wyższą cene. Prezes nowo powstałej grupy producenckiej sam opowiadał ze  rolnicy zgłosili bydło przez grupę a potem ludzie Biernackiego dzwonili po rolnikach aby nie sprzedawać przez grupe tylko przez okreslonego posrednika który to rodzina z jakiś klasyfikatorem i da wyższe ceny. 

Innymi słowy pracownicy Biernackiego działają na szkode zakładu   wiec Biernacki i tak wykituje  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v