Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Antpni zhadzam sie z toba w pelni ze gospodarstwo to biznes ale nie taki maly bo aby sprawnie wszystko szlo i dalo sie zarobic to musisz znac rynek, do tego zeby w polu uroslo  to podstawy chemi biologi agrotechniki, w jakielkolwiek hodowli tak samo sie klania biologia bo trzeba wiedziec co zwierzakowi dac do jedzenia a przy tym jakies podstawy weterynari bo w koncu pierwszym ogniwem ktory wykryje jakies zaklocenia w hodowli jest hodowca no i w koncu byc po czesci ekonomistą ktory musi wiedziec jak zarobic i czy zarabia na swoim towarze i musi go upchnac przy duzej konkurencji na rynku. Mozna by tak pisac bez konca ale skonczyly sie czasy ze mialo sie byle co i sie zylo bo byla z tego kasa bo rynek wszystko wchlonal bo nie bylo nic.

• Like 2
Opublikowano

koledzy ja nie mówie  ze calkowicie sie nie oplaca ale kasa jaka jest z bydlaka do czasu jego trzymania jest pluciem rolnikowi w twarz. za jednego byka kasiory wezmiesz tyle ile za 10 tucznikow  tyle ze tucznika trz\ymasz 4 razy krocej wiec zarobek byka -1 tys. podziel na 4 czyli 250 zl i podziel przez 10 tucznikow  jakie przez ten czas bys utuczyl wiec masz oplacalnosc na poziomie 25 zl  za tucznika . ludzie likwiduja swinie bo mowia ze nie beda za 25 zl zysku robic a wy wychwalacie pod niebiosy ze jest super w chodowli opasow. ceny opasów sa 1 zl na kg za male a cielaki 2x za drogie niz powinny byc.  reasumujac zeby byl z tego biznes o ktorym mowicie to hf- 8 zl ncb- 9 rasowe 10 zl netto a cielaki max tysiak za rasowe  inaczej to naprawde  hobby i spasanie tego co swinie nierusza a nie zadnen biznes

Opublikowano

moja śr . cena za byki z 2018 8,3  netto mi się opłaca a utrzymuje się tylko z bydlaków i nawet zostaje na inwestycje teraz mam30 na dniach do sprzedania tylko czekam na odpowiedni moment  potem 20  itd.  stan na dziś 146 pozdrawiam tyrana

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

a liczyles wszystkie koszty tej hodowli od cielaka po kw pradu????  i co ci wyszlo a przy takiej ilosci to tez masz inna pozycje negocjacyjna. i ja wierze ze zarobiles ale przelicz to w stosunku do tucznikow to mina nie bedzie taka fajna. )))))))  

ab23 moze inaczej ile wyszlo ci na czysto z opasa??? nastepnie podziel to przez 3 jezeli trzymasz 18 miesiacy lub 4 jak 24 miesiace  a na koniec przez 10 i wtedy masz proporcje zarobku do tuczika

Edytowane przez tyran3
Opublikowano
Narzekają tylko Ci co myślą że pieniądze będą mieli bez pracy:) Szkoda dyskutować z takimi ludźmi:) Współpracujecie z jakimiś firmami typu Sano Blattini? Ja teraz współpracuje z dwoma firmami ale głównie z jedną i narazie widzę że idzie to na spory plus:)
Opublikowano

no widzisz nie liczyles))))) 

chodujesz ok 150 bykow  przez 24 miesiace. przez ten czas i za ta sama sume  wyzywil bys ok 6000 tucznikow wiec teraz mi odpowidz czy na 6 tys tucznika  za np. 5 zl nie wyszedlbys lepiej niz na 150 bykach???

jarobazylo zysk jest zawsze jak pracujesz  nawet na tucznikach  bo liczy sie ilosc. ale ludzie polikwidowali tuczniki bo byki bardziej oplacalne  a to gowno prawda bo to taki sam interes jak swinie albo gorszy. gdyby swinie mialy gwarantowana cene na dzis 5 zl to pies z kulawa noga za chodowle bykow by sie bral

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

Narzekają tylko Ci co myślą że pieniądze będą mieli bez pracy:) Szkoda dyskutować z takimi ludźmi:) Współpracujecie z jakimiś firmami typu Sano Blattini? Ja teraz współpracuje z dwoma firmami ale głównie z jedną i narazie widzę że idzie to na spory plus:)

u ciebie to wszystko zawsze jest na duży plus 🤣 jakis czas temu lansowałes mode na EM-y teraz widze jakies nowe historie ..

podzielam zdanie tyrana ze lepiej by było zarobic 50zł na jednym tuczniku niz trzymac bydło opasowe przy obecnych cenach, a były czasy ze i 100zł zostawało...

Edytowane przez ozzborn
Opublikowano
6 minut temu, ozzborn napisał:

u ciebie to wszystko zawsze jest na duży plus 🤣 jakis czas temu lansowałes mode na EM-y teraz widze jakies nowe historie ..

podzielam zdanie tyrana ze lepiej by było zarobic 50zł na jednym tuczniku niz trzymac bydło opasowe przy obecnych cenach, a były czasy ze i 100zł zostawało...

To co wam stoi na przeszkodzie bydło na ubój zamawiać tucznika i karmić a nie tylko narzekać 

Opublikowano

Ja przy swiniach nie lubie robic i robil nie bede...kazdy ma swoje jakies upodobania. A ten szal na bydlo tez mija bo ci co mieli kilka swin a teraz kilka bydlakow tez likwiduja i chodza do roboty. Rynek powoli wg mnie sam sie stabilizuje tyle. Duzo gospodartsw do 10 ha znika  bo mlodzi maja to w d.pie jak ma rodzine na utrzymaniu

Opublikowano

ab23 napewno jest swietnym rolnikiem od ktorego moge sie chodowli opasow uczyc ale liczby sa mordercze  mi wychodzi 1 tys na byku ab23 napewno jest lepszy wiec niech zarabia na jednej sztuce 2 tys zl. przez ten czas sprzedalby 40 tucznikow zaiast 1 byka. rachunek 2000 /40=50 zl zarobku.

wiec jaki to swietny interes hodowla bykow??????

a ze mu starcza na inwestycje to jak ja bym sprzedal 6 tys tucznikow przez 2 lata i na kazdym zarobil 50zl to tez bym inwestowal.

Opublikowano
3 godziny temu, Mikruss napisał:

Ale nauczcie sie ze jak masz 1 czy 2 sztuki jakiegos towaru to ubojnia ma Cie w pompie. Tak samo jest np. Z materialami budowlanymi. Jedziesz kupic 20 palet cegly do producenta to tez ma Cie w pompie bo fitare zawracasz  bo ty chcesz tira cegly gdzie byle jaki posrednik bierze ich kilka dzienne i od tego posrednika jestes kupic taniej jak od producenta. Tak jest w kazdej branzy.

Albo ze zbozem. Masz 5 ton na sprzedaz a ktos ma 500 ton to tez jest inna rozmowa....

Przy bydle jest tak samo. Mam 10 czy wiecej sztuk to dzwonie po biernackiego i kazdego handlarzyka przebije co w okolicy jezdzi a jest ich sporo ale jak mam 1 czy 2 sztuki to sie musze przeprosic z posrednikiem bo nie mam zamiaru czekac za kasa kilka miesiecy.

akurat z biernackim to wyskoczyłeś...

Opublikowano

ab23 napisał:

moja śr . cena za byki z 2018 8,3  netto mi się opłaca a utrzymuje się tylko z bydlaków i nawet zostaje na inwestycje teraz mam30 na dniach do sprzedania tylko czekam na odpowiedni moment  potem 20  itd.  stan na dziś 146 pozdrawiam tyrana

to ile masz hektarow na 146 sztuk?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, tyran3 napisał:

no widzisz nie liczyles))))) 

chodujesz ok 150 bykow  przez 24 miesiace. przez ten czas i za ta sama sume  wyzywil bys ok 6000 tucznikow wiec teraz mi odpowidz czy na 6 tys tucznika  za np. 5 zl nie wyszedlbys lepiej niz na 150 bykach???

jarobazylo zysk jest zawsze jak pracujesz  nawet na tucznikach  bo liczy sie ilosc. ale ludzie polikwidowali tuczniki bo byki bardziej oplacalne  a to gowno prawda bo to taki sam interes jak swinie albo gorszy. gdyby swinie mialy gwarantowana cene na dzis 5 zl to pies z kulawa noga za chodowle bykow by sie bral

Ty jestes jakiś nieszczęśliwy czy jakiś cofnięty umysłowo? Mam pare tuczników i cena na jutro 3.60 netto to gdzie masz 5 złotych? A tona pszenzyta u mnie blisko na skupie 780.

Edytowane przez przemek28_28
  • Like 2
Opublikowano

przemo ale ja mówie ze jakby byla cena 5 zl a nie ze jest to chyba roznica jakby byla zagwarantowana cena minimalna na poziomie 5 zl to pies z kulawa noga byki chowal

Opublikowano
1 godzinę temu, ab23 napisał:

Pochwal się gdzie sprzedajesz że tak bardzo Ci się opłaca. 

Opublikowano

Tak jakby ustalone przez dużych graczy

36 minut temu, sylwekbarca2 napisał:

akurat z biernackim to wyskoczyłeś...

O co Ci chodzi?Bardzo dobry odbiorca

9 minut temu, AdamRo napisał:

Co za różnica gdzie sprzedaje. Ceny są wszędzie jednakowe.

Dokładnie dobry towar zawsze zapłaci

Opublikowano
17 minut temu, zetorki12 napisał:

A to ciekawe . Urzędowo są regulowane i wszędzie to samo ?

Jest takie powiedzenie. Mądrej głowie dość po słowie. Sołtysowi i jeszcze kilku kumatym nie trzeba tłumaczyć.

Opublikowano
Przed chwilą, AdamRo napisał:

Jest takie powiedzenie. Mądrej głowie dość po słowie. Sołtysowi i jeszcze kilku kumatym nie trzeba tłumaczyć.

Adam wlasnie popelniasz przestepstwo))))) zmowa cenowa jak smiesz takie klamstwa i kalumnie szerzyc))))))) nie wiesz ze jest wolny rynek a ceny ksztaltuje ta niewidzialna renka rynku, hehehe

Opublikowano

No widocznie ja w niewiedzy żyje . Czasami spore różnice w cenach podawanych przez kolegów .

Opublikowano

zetorki ale te roznice to u handlarzy (jeden chce zarobic mniej drugi wiecej albo oszukuje na wadze) a tacy wielcy jak ab23 sprzedaje bezposrednio do ubojni a czy biernacki czy sokolow to cena taka sama. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v