Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, slawek2301 napisał:

na pewno brutto , netto musiała by być U klasa  . proste liczenie , załóżmy że O klasa jest po 14 zł , 14 x 52%=7,28 +8% = 7,86 na żywo 

nie ma problemu z bydłem i nie trzeba wieszać kartek na drzewach  

Ale ja dostałem na żywą za byka 8.50 zł brutto a jak sprzedawałem we wrześniu a wtedy była niższa cena to mam fakturę to było za R 14.20zl NETTO

Opublikowano
7 godzin temu, tyran3 napisał:

Liczy sie tylko wiek w paszporcie 30 miesiecy bo potem ubojnia musi robić obowiązkowo badania na BSE i dlatego sa potracenia w cenie, a waga to jest minimalna 600 kg a max niema  immtusza wieksza tym lepsza cena jak uchodujesz 1200 kg to super inna sprawa ze to juz nieopłacale zabardzo

zbyszek jak twoja jałówka ma 800 kg to ja sprzedaj w lutym najdalej w marcu bo w maju dopłatowcy beda renifery sprzedawać to cena minimum 1 zł w dół poleci i w maju za tonową jałówke dostaniesz kasy tyle samo co teraz za 800kg  no chyba ze masz za duzo paszy i chcesz w maju handlarzowi prezent zrobić, hehehehe

nie do końca prawda że tylko wiek , wszystko zależy od tego gdzie który zakład sprzedaje . Jeden ma 30 miesięcy drugi 24 . Jest sprzedawany byczek do ośmiu miesięcy idzie wtedy jako cielęcina ale nawet najlepszy jak przekroczy jeden dzień jest dyskwalifikowany . co do wagi to niema czegoś takiego jak waga minimalna , te 600 kg to potrzebne jest do tego żeby było 300 kg mięsa( niektóre zakłady 280kg )bo od tej wagi jest najlepsza cena , poniżej tej wagi jest taniej . co do wagi maksymalnej też nie jest prawdą że czym ciężej tym lepiej , i tutaj też niektóre zakłady powyżej 540 kg półtusz płacą w cenie krowy . co do wieku to nie chodzi o BSE tylko o jakość i kolor mięsa , wygląd chrząstki itp 

8 minut temu, RolAnonim napisał:

Ale ja dostałem na żywą za byka 8.50 zł brutto a jak sprzedawałem we wrześniu a wtedy była niższa cena to mam fakturę to było za R 14.20zl NETTO

sugerowałem się wybojowością , 52% wyboju to ma HF a za takiego nie płaci się 8,50 na żywo ,, czyli wniosek sam się nasuwa że cosik lipny ten wybój 

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, slawek2301 napisał:

sugerowałem się wybojowością , 52% wyboju to ma HF a za takiego nie płaci się 8,50 na żywo ,, czyli wniosek sam się nasuwa że cosik lipny ten wybój 

No ja wiem ale oni zapewne liczą tak żeby za dużo nie dołożyć jak na podwójne idzie... Ja tam zadowolony jestem nigdzie więcej nie dostanę a wedlug mnie za byka  800 kg 6500zl to nieźle zwłaszcza że byków sprzedaje co najwyżej z 5 rocznie a tak to mam krowy... ( Coś mi się tu popsuło w tym cytowaniu a z telefonu nie idzie poprawić :) )

Edytowane przez RolAnonim
Opublikowano
Sprzedane 4 byki średnia waga na żywo ok. 700 kg. Ważne na ubojni po ok. 30 min. transportu. I od tej wagi liczone wybicie. Rozliczenie na WBC HF 53% O 13,60 SM typ mleczny 53% O 13,60 HH X MM 57 % R 14,00 HH X PI 57 % R+ 14,00 netto Ten ostatni powinien być według mnie w klasie U. Bo był w b.dobrej kondycji. Cena za U 14,20 więc różnica mała.
Opublikowano

https://www.tvn24.pl/bialogard-ukradli-krowy-za-200-tysiecy-zlotych,812581,s.html

16 godzin temu, slawek2301 napisał:

nie do końca prawda że tylko wiek , wszystko zależy od tego gdzie który zakład sprzedaje . Jeden ma 30 miesięcy drugi 24 . Jest sprzedawany byczek do ośmiu miesięcy idzie wtedy jako cielęcina ale nawet najlepszy jak przekroczy jeden dzień jest dyskwalifikowany . co do wagi to niema czegoś takiego jak waga minimalna , te 600 kg to potrzebne jest do tego żeby było 300 kg mięsa( niektóre zakłady 280kg )bo od tej wagi jest najlepsza cena , poniżej tej wagi jest taniej . co do wagi maksymalnej też nie jest prawdą że czym ciężej tym lepiej , i tutaj też niektóre zakłady powyżej 540 kg półtusz płacą w cenie krowy . co do wieku to nie chodzi o BSE tylko o jakość i kolor mięsa , wygląd chrząstki itp 

Na BSE idzie powyżej 72 miesięcy  ,a od 30 miesiąca do 72 miesiąca musi być wycięty kręgosłup w całości .Pozdrawiam

Opublikowano

nowosądecki powiat 

Przed chwilą, mateo2662 napisał:

miał ktoś doczynienia z firmą Mipol moszczenica wyżna, jak z wagą i płatnością?

rozliczenie tylko wbc płatnosc około 30 dni nie robią strączki tylko jak przywieziesz to z tego Ci liczą wybicie czyli przykładowo byk mm zamiast 55 % wybicia da Ci jakies 51% 

Opublikowano

mipol też do mnie dzwonił wczoraj za bykami tylko ja teraz niemam i też cielaki oferował łotwskie i rumuny - ceny jak z kosmosu niech spada za hf do 80kg nie polskie 1100 woła...

Opublikowano (edytowane)

Panowie w czwartek przyjeżdża pośrednik Rzewnicki z Makowa Mazowieckiego po byka mieszaniec SMxLM waga 550kg i oferuję cenę po 8zł brutto na żywą wagę.Jak myślcie dobra cena?

Edytowane przez Honda
Opublikowano
Propozycja za MM krzyżówki 8,3 brutto 7% potrącenia, 2 średniej budowy 1 trochę słabszy. Nie wiem czy nie zaryzykować i nie sprzedać na WBC. Przy wadze 800kg i wybiciu 55% i klasie R około 14netto byłbym 4 stówki do przodu na sztuce. Ciekawe jakby się wybiły i w jakiej klasie. Ktoś się orientuje jak Wierzejki płacą albo poleci inny zakład w lubelskim?
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v