Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, KubaP12 napisał:

Ciągnik to raczej słabo żebyś dostał, nie ma żadnych punktów

Jak dobierze maszyny punktowane to jest szansa. Chcesz znać moc ciągnika na 15ha ale jaki jest profil gospodarstwa- produkcja roślinna czy zwierzęca, bo to też jest ważne a nie wiem czy nie ważniejsze w obecnym PROW-ie

Opublikowano
Załóżmy ze kupujesz ciągnik i jakąś tam inną maszynę i za tą maszynę masz 5 punktów a ciągnik nie ma wcale i te punkty na pół się dzielą cos w tym stylu. A z rozporządzenia to ciężko cokolwiek zrozumiem. Najlepiej zgłoś się do osoby która zajmuje się robieniem takiego wniosku, wszystko dokładnie Ci wytłumaczy
Opublikowano
2 godziny temu, mickas092 napisał:

Nic się nie dzieli co ty bredzisz człowieku. Na końcu rozporządzenia jest wzór jak liczyć punkty, jak ktoś ogarnia matematykę i zna ceny maszyn to sobie bez problemu policzy. 

Tak jest kolego jeżeli bierzesz maszynę nie punktowaną nawet niewiele wartościową a punkty lecą w dół (wszystko przez współczynnik kosztów). W setnych to jest nic ale w dziesiątych robi różnicę na liście i to sporą

Opublikowano

Ludzie z liczbą 1,5ptk to trzeba być imbecylem by w ogóle składać wniosek, po pierwszym naborze mogę wam poradzić że 5 ptk wam starczy o ile dołożą kasy jak wcześniej bo jeżeli nie to 7ptk może być za mało

• Like 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez abs100
      Panowie, stoję przed kupnem opryskiwacza ciaganego, będzie współpracować z ursusem 3512 tak żeby miał 2 tys litrów i belka min 20m. Polecicie coś dobrego do 30 tyś. Coś z zagranicy. Proszę jak można odrazu o opinię. pozdrawiam.
    • Przez massey3075
      Witam ! Posiadam Deutza 120 i z tyłu założone mam opony o rozmiarze 540 65 r38.  Jakie opon założyć do przodu ? 380 70 r28 ? Może ktoś ma Deutza na takich oponach ? Pozdrawiam
    • Przez Zico99
      Witam 
      Czy ktoś może wie jak wygląda sprawa z kredytem gdy zakupiona maszyna jest finansowana(60%) z PROW?
      Czy PROW biorą pod uwagę jako wkład własny gdy bierzemy kredyt fabryczny np w John Deere?
      Proszę o wasze wypowiedzi.
    • Przez mechanizator72
      Witam, pracuję na fermie bydła mlecznego, sama ferma liczy 1300 krów, ale nie o to chodzi. Zarabiam nieco ponad 3000 netto, moi rodzice prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni 20 ha, obecnie mamy 46 opasów. Od pewnego czasu pomagam finansowo w rozwoju gospodarstwa, w ciągu roku z około 30 sztuk powiększyliśmy nasz inwentarz do około 50, co jest wzrostem o 40%, czyli całkiem sporym jak na 12 miesięcy.  Sprawia to też, że w tej chwili w gospodarstwie jest spory procentowy udział sztuk do 1 roku. Czy waszym zdaniem warto nadal w to inwestować, aby dojść do granicy 100 sztuk i za kilka lub kilkanaście lat rzucić pracę na etacie i żyć z gospodarstwa, czy może nie bawić się w samodzielną działalność i żyć  z tego co zarabiam?
  • Dodaj nową pozycję...
v