Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Z racji kiepskiej deszczowej pogody nie zdążyłem do tej pory wyrównać pole po orce i zwapnować.

Gleby jest bardzo kwaśna i wymaga pilnego odkwaszenia.  

Jakie byłoby najlepsze wyjście z tej sytuacji, rozrzucić teraz wapno granulowanie ręcznie na 1 h. czy poczekać na lepszą pogodę, ewentualnie jak przyjdą mrozy i wtedy rozrzucić rozsiewaczem ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Arek84
      Witam, tak jak w temacie we czwartek dostałem zawiadomienie  z sądu zamiejscowego który zajmuje sie księgami wieczystymi o zmianie powierzchni działki z 1 ha 1984 m2 na 1 ha 1440 m2. Co w takiej sytuacji robić? dodam ze działka była mierzona przez arimr we wrześniu 2016 a w marcu 2017 miałem info że będzie mierzyła gmina i widać te 550m2 namierzyli mniej...Co w takiej sytuacji robić gdy się nie zgadzam z tym miał ktos. podobny przypadek??
    • Przez Magdalenalesiska
      Cześć,   Szukam osób do współpracy.  Potrzebuję waszego eksperckiego oka! Z waszą pomocą możemy stworzyć coś fajnego!   Pracuję nad narzędziem do organizacji pracy w rolnictwie:   Projekt składa się z dwóch części: kalendarz + budżet oraz karty pracy czyli "historie",  w których będziesz mógł przechowywać wszelkie niezbędne dane do prowadzenia nowoczesnego i prosperującego gospodarstwa rolnego!  Zestaw składa się z kart: historia pola, historia zwierząt, historia maszyn, zasoby (magazyn). Kto by to wszystko spamiętał?   Na pytanie "po co mi to" odpowiem następująco: – w celu zaoszczędzenia czasu – w celu zwiększenia wolnego czasu – w celu zwiększenia terminowości – w celu zmniejszenia ilości błędów wpływających na dochody – aby pomóc w lepszej organizacji czasu – aby wpłynąć na produktywność pracy – aby usystematyzować pracę – aby wywiązywać się ze wszystkich obowiązków   Chętnych do testowania proszę o kontakt na adres    slesinska.magdalena@gmail.com   lub odzywajcie się niżej
    • Przez TomaszGDA
      Skupujemy plewy konopne prosto z pola lub suszone. 
      Za plewy suszone oferujemy 8zł za kg, cena plew świeżych do uzgodnienia.
      Rolników zainteresowanych kontraktem na ten rok prosimy o kontakt na email info@cannapol.com lub telefon +31 648 88 44 96
    • Przez kubatedi
      Cześć co polecicie na wiosenne wzmocnienie tego oto żyta jak widać ma żółte liście ( zdj z 22 lutego ) Jest to klasa V  ziemi i chciałbym mieć plon około 4-4,5t , Nawóz jaki  zastosuje to 200 kg  salmagu na h  ale co polecacie na to żyto jaki  dobry fungicyd oraz chciałbym  abyście polecili jakieś skuteczne  nawożenie  dolistne i z jakiej  firmy
      Dziękuję za każda mądrą  odpowiedź

• Przez rolnikhghf
      Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad melioracją jednego z moich pól a właściwie ugoru. Pole to tata przestał uprawiać bo przynosiło bardziej straty niż korzyści ziemia to lV a i lV b klasa pole to jest raczej płaskie o powierzchni około 1 ha w prostokącie mieli byśmy tylko problem z jej odprowadzeniem ponieważ rów jest dość płytki na około 1m i pewnie musieli byśmy go pogłębiać około 100 m  do drugiego  na własną rękę i teraz pytanie jak to wygląda  od strony prawnej czy ciężko jest załatwić coś takiego? Nie miałem nigdy styczności z melioracją  wiec mam kilka pytań :
      Jakie mogą być koszty takiej inwestycji?
      Jakie rozmieszenie rów? (jedna od drogiej) 
      Na jakiej głębokości je położyć?
      czym przykryć?
      Jakiej średnicy rury?

Z góry dzięki za odpowiedzi i pomoc  
  • Dodaj nową pozycję...
v