Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli Cie stać weź Lexiona. Jeżeli:

- masz w miarę blisko serwis

- zapewnisz odbiór zboża od tego kombajnu.

Może i trochę za duży na 300h, ale:

- szybciej obrobisz żniwa, a potem plaża

- nie będzie Cię dławił kombajn jak się rozwiniesz.

Opublikowano

Nie wiem czy stwórca tego tematu jeszcze przegląda ten temat, ale ja bym polecił Tucano 450 (lub 470, 480 z rotorem na 300 ha). Lexiona bym nie brał, bo identyczny jest droższy niż Tucano. Za tą różnicę możesz sobie dokupić dodatkowe bejery w swoim Tucano (elektryczne sita, heder Vario, 10" monitor, elek. lusterka, elek. przest. szerokości rozrzutu słomy, rozrzutnik plew czy system 3D). Polecam też szerokie opony (800/65 R 32).

Opublikowano

My mamy 250 ha zbóż i rzepaku. W tym roku skosiliśmy na styk naszym Tucano 450. Musisz mieć łatwe warunki do koszenia. Przy 10 t/ha ciężko jest szybko kosić. Pomijając deszcze i inne niedogodności ten areał kosiliśmy 15 dni.

Opublikowano

mam ten sam dylemat co założyciel tego tematu. kombajn ma pracować na ok 250ha zboże rzepak, i niewiem który z nich wybrać.

Claas tucano 430 wiadomo renoma, wykonanie ale wysoka cena 540 netto

Fendt 5270C wydaje mi się że bedzie najwydatniejszy ale gorsze wykonanie i kabina od jd i claas cenna 500 netto

JD W540 najbardziej mi się podoba najlepsze wyposażenie tylko ma jeden bęben młócący cenna 490 netto

to są cenny już niby ostateczne pozostało tylko dobrze wybrać mam nadzieje że mi pomożecie

Opublikowano

Jakie hedery(szer, Vario czy nie), stoły, wózki? Do którego dealera masz najbliżej(w sensie odległości i robionych już zakupów itp.)?

Mi się najbardziej podoba odpowiednik Fendta MF Beta 7260. Duży kombajn za średnie pieniądze. Ale ja ci za wiele nie pomogę, bo my podobny areał kosimy 2 Bizonami i 1 Rekordem. Ale gdybyśmy mieli wybierać kombajn to byłby to właśnie ten MF lub porównywalny DF.

Opublikowano

@Jasiupila do tego MFa dorzuciłbym jeszcze nh csx (6 klawiszy, teraz jakos inaczej sie bedzie nazywal) do porowania cena i parametry zblizone.

jesli wierzyc informacja na stronie producenta, to chyba nie oferuja teraz kombajnow 6 klawiszowych, poza tym w df zawsze wkurzaly mnie domlacacze, slaba hydraulika, zle zestopniowana skrzynia biegow, co cie do niego przekonuje?

Opublikowano

New Holland odpada. Nie chcę już, bo części drogie. Przy naszej sieczkarni w hederze są taki pół metrowe słupki o średnicy 70 cm. Za jeden słupek wy***ali nam 10 tyś. Przychodzą 2. Dorobiliśmy sobie o kolesia co się takim czymś zajmuje za 2500. A na dodatek to jest tak zbudowane że nie da rady wymienić tylko takiego noża na dole bo to nam się zużyło , tylko cały słupek od razu.

Deutz Fahr z tego względu że marka. Mamy ciągnik, prawdopodobnie będzie drugi więc kombajn możemy też spróbować. Po drugie ojciec kiedyś prowadził gospodarstwo w którym prawie 400 ha zbóż i rzepaku kosili Toplinerem 4065 HTS. Niestety tylko 3 lata bo jak wiadomo był to za mały kombajn na tyle ha. Zastąpili go 4080 HTS. Oby dwa przez pierwsze dwa sezony chodziły prawie bezawaryjnie(ewentualnie jakiś pasek czy łożysko) ten mały w 3 ostro szwankował ale to z racji przepracowania. Ale jak wiadomo nowe DF to już nie to co te Toplinery.

Opublikowano

sieczkarnie masz nowa? wiekszosc okolicznych rolnikow o podobnym areale co twoj zaczyna wymieniac wlasnie mediony i megi (bo u nas 90% kombajnow spośród nowo kupowonych od lat 90tych to claasy), zeby wlasnie uniknac wymiany drogich czesci.

duzo decyduje sie na nh, bo ma najciekawsza oferte, a mowia, ze i tak nie kupuja na wiecej jak 10 lat i cena czesci, napraw, serwisow ich guzik obchodzi, mysle, ze to dobre podejscie, jesli tylko rentownosc gospodarstwa na to pozwala.

takze patrzenie przez pryzmat jednej czesci od sieczkarni, drogiej i byc moze nawet glupio skonstruowanej nie jest wskazane :)

wez chociaz oferte, to nic nie kosztuje, a zawsze moze byc pozyteczne, chociazby przy negocjacjach innego kombajnu.

Opublikowano

Sieczkarnia 2000 rok. Ten słupek to tylko 1 rzecz. Siadł nam taki mały silniczek od gazu. 3000 zł. E tym sezonie to tylko z tymi 2 rzeczami był problem. Może masz racje że nie warto patrzeć przez pryzmat sieczkarni.

Podejście rolników z twoich okolic nie jest głupie. Potrzymać kombajn z 7-8 lat i sprzedać to dobry pomysł.

My teraz nie chcemy kombajnu. Te żniwa przejedziemy tym co mamy a potem się zobaczy. Ofert narazie nie będę brał ale się rozglądam na forum. Na Allegro za 445 tyś widziałem CSX 7070.

A ty też chcesz sprzedać swojego Mediona? Ty masz 310 czy 340 bo na Allegro widziałem, że miałeś wystawiony 340? Ile nim robiłeś ha rocznie?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Najkorzystniej wśród konkurencyjnych modeli wypada NH ! I cenowo i jakościowo...rozpisywać się nie ma co bo każdy może znaleźć na stronach producentów parametry.

Głównym czynnikiem decydującym przy zakupie porównywalnych kombajnów powinna być cena i bliskosc serwisu a cenowo NH bije na głowę konkurencję z JD i Claasa, natomiast jakościowo niczym nie odstaję, a nawet jestem skłonny powiedzieć że przewyższa

Opublikowano (edytowane)

I twój @Brzozak sąsiad zamienia Mediona na NH? Może i prawda że przewyższa bo słyszałem że ostatnio jakość Claasa się zepsuła. Może to nie jest zły pomysł wziąć NH ale nie z Raitechu. Jak już to od dealera który nie ma sieci i liczy się z każdym klientem.

Na rynku średnich kombajnów prym będzie należał do NH i Claasa, ewentualnie JD lub MF/Fendt. Wśród małych to z całą pewnością rządzi NH. Choć ostatni JD 1470 z ceną 310 tyś mógł mu zagrozić.

Jeżeli te nowe NH CSX będą wyglądały tj. te sieczkarnie (oczywiście codzi o te FR) http://www.youtube.com/watch?v=_j_1MjA-a1E to mi się podoba :D

Edytowane przez Jasiupila
Opublikowano

Tucano 430, 490 tys netto po zniżkach. Co do reszty to nie orientuję się jak one cenowo wyglądają.

Może ktoś wie jak cena Tucano się kształtuje po ponad 2 latach? Który z kombajnów jest wydajniejszy, JD czy class?

Opublikowano

ja bym brał najwydajniejszy z tych kombajnów szybki zbiór się liczy nawet jak bedzie jakaś awaria to spokojnie da radę a marka kobajnu wydajnosci nie nadrobi , widze co się dzieje w gospodarstwach wielko obszarowych i słyszę opinię pracowników tych gospodarstw. czesto dealerzy zachwalają co to ich kobajny nie patrafią a liczy się powierzchnia sit i wytrząsaczy tak naprawdę. dam przykład z mojej okolicy dwa gospodarstwo w moim rejonie w jednym roku kupiły lexiona 600 ile to on nie miał wykosić przyszło co do czego to ledwo zdązyli żniwa zrobić , w jedym dokupili JD W650 a w drugim lexiona 540