Skocz do zawartości
Mareczek78

złamana noga

Polecane posty

Mareczek78    1

Ostatnio miałem taki problem

Z jednego miotu 3 sztuki złamały mi nogi przy wywozie do skupu.

Dwa zostawiłem w domu a jednego zabrałem

Mój odbiorca przyjął go warunkowo.

Pozostałe dwa zawiozłem do pobliskiej rzeźni. Ważyły 206 - zapłacili za 110 po 3,30.

Na drugi dzień pojechałem po fakturę i odebrałem jeszcze ok 40 kg szynki.

Ubojnia to Zientarski w Dobrosołowie (wielkopolska)

 

Poprzednio zawoziłem do Goliny koło Jarocina ale tam mam 100 km a do Dobrosołowa 20km.

W Golinie do porównania zawiozłem maciorę 150 kg po odsadzeniu młodych bo dostała się pod ramę kojca porodowego. Zapłacili za 75 kg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mareczek78    1

Słuszna uwaga - przekręciłem nazwisko... ...a więc sprostowanie:

 

Rzeźnictwo-Wędliniarstwo-Handel

Stanisław Ziemniarski

Dobrosołowo 7A

62-543 Dobrosołowo

 

polecam zainteresowanym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

damian83    11

Tak to jest dla rzeźni to najlepszy interes na takich sztukach choć się dziwie że za 110kg zapłacili jak ważyły 2 razy tyle ja jak sprzedawałem do salusa urazowe sztuki to po 3zł ale płacili tyle ile ważyły!! po prostu wykorzystują na maxa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mareczek78    1

wyliczyli w ten sposób:

dali mi 40 kg mięsa

u nich szynka kosztuje 7,5 a więc wyliczenie: 40kg*7,5=300

300/3,30=90kg (z 40 zrobiło się 90)

 

waga żywa 3,30

 

206 kg (tyle ważyły) - 6 zanieczyszczenie

czyli

 

206-6=200-90=110*3,30=363+6%vat=384,78

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
keroms77    1

Niestety złamanie nogi to częsta rzecz na głębokiej ściółce, są to straty, ja mam w pobliżu mały zakład masarski, który bierze te sztuki i płaci za to co się udało z nich uratować. Warunek jeden, nie mogą być leczone, jeśli akurat coś idzie do wody lub nie minął okres karencji, to ubijam i utylizacja ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×