Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

jakie odmiany polecacie na wczesny zbiór odmian jadalnych marchwi? odmiany polskie duzo i czy wogole odbiegaja jakoscia i plonem od zachodnich?

Opublikowano

Ja w tym roku mam tylko odmiane "Laguna". jest ona przeznaczona na wczesny zbiór.Zaletą tej odmiany jest to ze nie ma zielonych końcuwek.Przez co lepiej sie przezentuje w woreczku po umyciu :D . A co do polskich odmian to raczej nie sieje,zawsze jakieś holenderskie odmiany brałem.Chociaż w rzeszłym roku miałem jakaś polską odmiana (nie pamietam nazwy) która była nawet bardzo ładna :D

Opublikowano
Ja w tym roku mam tylko odmiane "Laguna". jest ona przeznaczona na wczesny zbiór.Zaletą tej odmiany jest to ze nie ma zielonych końcuwek.Przez co lepiej sie przezentuje w woreczku po umyciu :D . A co do polskich odmian to raczej nie sieje,zawsze jakieś holenderskie odmiany brałem.Chociaż w rzeszłym roku miałem jakaś polską odmiana (nie pamietam nazwy) która była nawet bardzo ładna :D

moge sie myslic ale z tego co pamietam to zielone koncwoki powstaja min w wyniku siania marchwii w suchej piaszczystej ziemi na redlinach bo redliny sie osypuja i odkrywaja marchew gdy rosnie wiec chyba odmiana tu nie ma znaczenia

Opublikowano
moge sie myslic ale z tego co pamietam to zielone koncwoki powstaja min w wyniku siania marchwii w suchej piaszczystej ziemi na redlinach bo redliny sie osypuja i odkrywaja marchew gdy rosnie wiec chyba odmiana tu nie ma znaczenia

A wiec; marchew sieje na wałach a nie na redlinach :D wiec ziemia sie nie obsypuje :D Zasiałem dwie odmiany na tym samym polu w takich samych warunkach no i "Laguna " nie miała zielonych końcówek a odmiana nr2 miała :) więc to zależy od odmiany :)

Opublikowano
A wiec; marchew sieje na wałach a nie na redlinach :D wiec ziemia sie nie obsypuje :D Zasiałem dwie odmiany na tym samym polu w takich samych warunkach no i "Laguna " nie miała zielonych końcówek a odmiana nr2 miała :) więc to zależy od odmiany :)

Rozmawiałęm z moimi wujami ktorzy sieja marchew juz od ponad 10 lat i mowili mi ze zielone koncowki sa od złego zasiania tzn w złych warunkach . zreszta [pisze o tym włąsnie w ostatnim warzywku wiec cos musi w tym byc :) PS ja juz troche posiałem marchewki i wrzuce fotki przy okazji :)

Opublikowano

ja zasialem 1.5ha cebuli

0.5 musialem zlikwidowac do nie wzeszla a mianowicie to odmiana IRKA

bo supra i efekt pieknie mi wzeszla

czy ktos z was sial sumatre i bile??

i holederska lorenzo

czekam na wasze oceny

PS co wiecie na temat marchwi Monanty( holederki)

Opublikowano
ja tylko stosuje nawozy przed siewnie

i pozniej saletre amonową lub wapniowa ale to jeszcze za jakis czas polowa lipca nie poznie

kolego nawozy azotowe na cebule to sie sieje max do 3 dekaty czerwca

Opublikowano

Trochę z innej beczki.Słyszałem, że można przerobić samemu kombajn ANNA do zbioru cebuli, tylko nie wiem jak, może ktoś z Was wie jak to zrobić. Najlepiej gdyby ktoś przedstawił tą przeróbkę na zdjęciach. Niebawem czas zbiorów i tzrba pomyśleć, żeby ręcznie nie naginać ;)

Opublikowano

jak jeszcze sialismy cebule to zawsze zbieraliśmy ją Anną.wyglądało to tak że sciągaliśmy ten bemben który idzie po redlinie oraz te radła które podrywają ziemie na dolną taśme. No i jeszcze "jeżyk" był wyłąnczony a na nim była blacha po której cebula sie ześlizgiwała i wpadała na górną taśme. Jedyna wadą tego było to że zawsze na koncu redliny trzeba było zbierac cebule która nie weszła na taśme.Widziałem kilka raży takie wałki z tworzywa które zastępują bemben i wtedy wszystko elegancko kombajn zbiera:)