Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy wie ktos cos o Ciagniku Renault 103.14 TX lub podobnym. Chodzi mi o ciagniki w granicach mocy 80-95km. Prosze o jakies informacje np. spalanie itp. Czy Ciagniki Renault są lepsze o MF? np. 3070

Opublikowano

Z tego co słyczałem od znajomego mechanika to RENAULT mają słabe skrzynie, tzn. bardzo delikatnie trzeba się obchodzić z dzwignią biegów.

Opublikowano

Ciekawe, jakoś taką urzytkuję od roku, i żadnych problemów z skrzynią biegów biegi super wchodzą. Jedyna awaria w skrzyni to uszkodzony kieł od blokady. Po prostu kierowca sadysta i nowe opony :) Już naprawione, koszt 300 zł, szkoda tylko, że trzba było kabinę podnosić, plecak ściągać i jedno koło odkręcać. :)

Opublikowano

Ja mam renault 106.14 narazie jeden sezon u mnie przepracował, ale bezawaryjnie. Z częściami nie ma problemu (silniki MWM, to samo co w fendtach) Są to proste i solidne ciągniki. Dobrze wyciszone, skrzynia biegów bez zadnych zarzutów. Spalania dokładnie jeszcze nie mierzyłem, ale wyszło mi że dużo mniej paliwa spalił niż c-360 a to o czyms swiadczy. Na twoim miejscu nie pchałbym sie w MF bo jak ci siadzie elektryka to cie może duzo kosztować. Pozdrawiam

Opublikowano

Według mnie ten ciągnik nie odbiega znacznie komfortem od niektórych nowszych ciągników. Radio, ogrzewanie, miękkie siedzenie itd. Super wyciszony, można normalnie muzyki słuchać lub rozmawiać przez telefon. Wszystko jest pod ręka, dobre jest to ze jest sterowanie podnośnikiem z zewnątrz nie trzeba biegać do ciągnika żeby coś podhaczyć. Hamulce są wspomagane hydraulicznie, bajer :)

Opublikowano

Według mnie Renówki to super ciągniki nie docenione u nas, na chwile obecną nie ma już chyba większych problemów z dostępnością części jest wszystko !!! Silniki MWM czyli jak w Fendtach to chyba o czymś świadczy :) Bardzo funkcjonalnie rozwiązane ciągniki o spalaniu prawda jest taka że za darmo nic nie pojedzie ale w przeliczeniu na hektar wychodzą bardzo przyjemnie :) Polecam :)

Opublikowano

Spalanie super, z moich pomiarów wynika, że pali od 6 do 10 litrów na MTH. Jak już sam z resztą widzisz, wszyscy urzytkownicy chwalą, a tekstów typu ,, Słyszałem ... " to można w bajki wsadzić. Sam jestem w 100% przekonany do tej marki, dwa dni temu zmieniłem MF 255 na drugą renówkę 95.12 w kabinie TX, komfort super co więcej w tej co kupiłem mam klime. Myślę, że z ciągników na rynku wtórnym to najlepsze spasowanie ceny do jakości. Powoli zaczynamy myśleć o Aresie 540, i nic więcej mi do szczęścia nie będzie potrzebne :)

P.S. Z mojej obserwacji, te ciągniki zaczynają podbijać rynek polski, ceny od zeszłego roku wzrosły o jakieś 10%, o ile nie więcej :)

Opublikowano

Moj sasiad posiada renie 103.14 trzy sezony bez awari,tak jak kolega wyrzej pisze rosadna cena kupna w poruwnaniu do MF chociaz mf 698T tez bardzo dobre ciagniki.

Opublikowano

Czy wie ktos cos o Ciagniku Renault 103.14 TX lub podobnym. Chodzi mi o ciagniki w granicach mocy 80-95km. Prosze o jakies informacje np. spalanie itp. Czy Ciagniki Renault są lepsze o MF? np. 3070

orząc ursusem c-360 zużycie paliwa na hektar orki wychodziło 25-30l na 1 hektar bo mamy ciężką ziemie a renatą 103.14 wyszło nam w granicach 16l na 1 hektar od dwóch lat pracuje bezawaryjnie a jeżeli chodzi o moc to ma on 95 koni i na ciężkiej ziemi bardzo dobrze ciągnie czwórkę

A może wiecie coś o spalaniu?

spalanie wynosi 16l na hektar orząc bardzo ciężką ziemię

Opublikowano

tomekgeo2 nie napisałeś jaki masz model ale np w 103.14 jest. I grzeje się przytrzymując lekko przekręcony kluczyk (nie pamiętam w jakiej pozycji a nie chce mi się iść sprawdzać). U mnie problem z odpalaniem na zimnym był spowodowany nieszczelną pompką paliwową. Kopci normalnie podczas kręcenia?

Co do samej oceny ciągnika to rónież polecam chociaż mi np wyskakuje 1 bieg :rolleyes: ale tak było jak już go kupiłem więc nie mogę powiedzieć że coś się popsuło. Spalanie mniejsze niż zetor 7211

Opublikowano

Co do samej oceny ciągnika to rónież polecam chociaż mi np wyskakuje 1 bieg :rolleyes: ale tak było jak już go kupiłem więc nie mogę powiedzieć że coś się popsuło. Spalanie mniejsze niż zetor 7211

A który rocznik Twojej reni? Zakupiłeś ją w PL czy z zagranicy?

Jeśli wyskakuje bieg to duże prawdopodobieństwo, że synchronizator do kitu. Znajomy miał taki przypadek.

PS. Świeca żarowa - kluczyk przekręcasz raz, przytrzymujesz, czekasz aż kontrolki gasną i dalej to już wiadomo :)

Opublikowano

Renault103 14 z Francji kopci taki jakby biały dym ale jak odpali i zgaszę to już normalnie najgorzej po nocy ale żadne kontrolki nie gasną jak przekręcę.Jeszcze jedno pytanie co to za kontrolka obok kontrolki od ręcznego?

Opublikowano

Odświeże temat

Koledzy możecie ocenić Renault 103.14TX, ostatnie posty są z 2010 roku więc pare sezonów już za nimi, chodzi mi głównie o spalanie, awaryjność

Opublikowano

Miałem Renault 103.14 przez trzy sezony i złego słowa nie mogę powiedzieć na temat tego ciągnika. Żadnych poważnych awarii nie było, a spalanie wychodziło na poziomie 14l/ha przy orce 4 zagonowymi na średniej ziemi. A teraz przesiadłem się na 110.54 i po pierwszym sezonie jestem z niej także zadowolony.

Opublikowano

Pomorze kto jak się dostać do filtra kabiny w Renault 95.12TX nie mogę się tam dostać od środka są dwa pokrętła ale ani drgną nawet kluczem.Pozdrawiam użytkowników Renault.