Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

@jaro Niemcy też tak skrupulatnie mierzą spalanie ciągników? Da się zauważyć, że spalanie to jedno z głównych kryteriów wyboru ciągnika?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

To może napiszesz co jest u nich priorytetem. B)

Opublikowano

Niezawodność

-serwis biggrin.gif (to tak tytułem niezawodności)

-jakość wykonania

-szeroko rozumiana ergonomia

-Fendt,JD a potem cała reszta (niestety u nich Valtra to nie jest jakiś hicior-dziwne biggrin.gif )

Opublikowano

Wychodzi 6 l na godzine to chyba z przewracarką jak po łące jeździsz i gazu wogóle nie dotykasz.

Niekoniecznie, w siewniku do kukurydzy 6 rzędowym przy prędkości 8 km/h i obrotach 1550 spala mi również 6 litrów.

Ale racja gazu nie dotykam, ustawiam gaz ręczny i nie dotykam B)

Opublikowano

Wychodzi 6 l na godzine to chyba z przewracarką jak po łące jeździsz i gazu wogóle nie dotykasz.

Prace typu: roztrząsanie obornika rozrzutnikiem 3 t, wozenie obornika przyczepa, cos przywieźć itp. takie lekkie prace.

W transporcie: odleglosc 49 km, jak wyjezdzalem mialem 39% zbiornika, predkosc 50 km/h to w 1h i 5 min dojechalem na miejsce. Jak wrocilem do domu to mialem 16% zbiornika. Obroty 2150, z przodu obciążnik 900 kg, opony: 420 przod, tyl 460. Wracając miałem podczepiony agregat Ares XL 3 m z walem rurowym. No to spalil B) komputer pokazywal w granicach 16-18 l/h

Opublikowano

Prawda-z drugiej strony dziwne że aż tyle osiąga blink.gif -z drugiej strony wiem z dobrego źródła że taki 5820 na pełnym gazie (osiąga wtedy tak 44-46 km/h) pali 11 l/h (oczywiście na pusto )-ciągnik mocniejszy o raptem 20 KM i cięższy o 1 t paliłby aż dwa razy więcej ?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Na zachodzie w transporcie do 50-60km to ciągniki śmigają. B)

Opublikowano

Tak tylko zauważ jakie jest spalanie przy max obrotach. Oczywiscie nikt cięzarówki nie kupi po to aby pare razy w roku cos powieźć. Przy takich obrotach pusty pełny już tak wielkiego znaczenia nie ma poprostu silnik musi swoje przepalić. Jak przekroczy się obroty mocy maksymalnej spalanie jeszcze bardziej wzrasta.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Po to są skrzynie ECO, żeby ciągnik mniej palił, wtedy jedziesz na 1700-1800 obrotów i masz mniejsze spalanie.

Opublikowano

Zgoda tylko w pl czesto gęsto eko jest ustawione na 40 km/h jak ktoś blokade zdejmie wtedy pojedzie nawet ponad 50 km/h ale to już nie będzie eko. Tak myśle że fabryczna skrzynia eko 50 km/h musi mieć inne przełożenie.

Opublikowano

na 40 km/h jest ustawione ze względu na przepisy bo tu pojazd wolnobierzny jakim jest ciagnik rolniczy nie może jechać więcej niż 40 a co do eko to nie spotkałem sie z wersją skrzyni 50 eko prócz oczywiście skrzyń bezstopniowych

Opublikowano

Ciągnik np 7530 ze skrzynia 50 km/h uzyskuje tą prędkość przy obr. ok 2000 a maksymalnie przy nominalnych jedzie 56-57 i to jest taka teoretyczna skrzynia 20/20 50 km/h eco. Teoretyczna, bo nie ma ogranicznika, ze przy 50 km/h komputer ogranicza obroty i więcej nie mozesz pojechac.

Opublikowano

Prawda-z drugiej strony dziwne że aż tyle osiąga blink.gif -z drugiej strony wiem z dobrego źródła że taki 5820 na pełnym gazie (osiąga wtedy tak 44-46 km/h) pali 11 l/h (oczywiście na pusto )-ciągnik mocniejszy o raptem 20 KM i cięższy o 1 t paliłby aż dwa razy więcej ?

Tak zastanwaiałem się ile dokladnie moglby moj 6430 premium spalic przy predkosci 45 km/h. Byłem w domu i nie sprawdzilem bo nie pamietam o takich sprawach. Przy 40 km/h i obrotach 1700 to w granicach 11-13 l/h pokazuje komputer, więc przy 45 km/h to może w granicach 15 l/h, ale kolega z serwisu z JD mowil mi zeby tej wrtosci nie brac pod uwage bo wiele czynników przeważa na stron]ę, że może mniej spalić: m. in. gęstość paliwa jest ważna... w tej ocenie. Pozdrawiam