Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam 26 hektarów (chcę zakupić większą ilość) i planuje kupić kombajn case 1460. Ale znajomy powiedział mi że kupując taki kombajn dowiem się ile kosztują naprawy, i radzi zakupić fortschritt 514 bo jet tańszy w naprawie. Oprócz swoich hektarów będę miał jeszcze do koszenia co najmniej 20 u wujka i znajomych. Case z 1987r kosztował by mnie 50tys zł. fortschritt w przyzwoitym stanie ok 35tys. Co radzicie kupić i jak sprawują się te case-y, czy są mocna awaryjne?

Opublikowano

Mam kombajn Case 1460 AF fotki są w galerii.Jeśli chodzi o części to kto od razu zakłada że się będzie psuł niektóre części w kombajnie się zużywają i mimo wszystko trzeba je wymienić.Można też dobrać części z innych maszyn.W polsce wiem po sobie części są dość drogie osobiście części do pompy hydostatyczej zamuwiła mi rodzina z Kanady.Kombajn jest bardzo wygodny ma hydrostat klime hydraulicznie rozkladaną rurę ,a sterowanie praktycznie wszystkim jest elektrohydrauliczne. Wszystko masz na jednym panelu.Obroty rotora i wiatru ustalane są z kabiny.Dzięki dużym sitom kombajn praktycznie nie gubi. No chyba że wjeżdza na gigantyczna górę.Jeśli chcesz jeszcze coś wiedzieć to pisz chętnie pomogę. Polecam kombajn :)

Opublikowano

no a ty w okolicach jakiej kwoty się rocznie mieścisz z naprawami wymianami pasków itp. Oraz jak długo go masz i czy miałeś w tym czasie jakąś poważniejszą awarię

Opublikowano

Ja kombajn kupiłem strasznie spanachany więc dużo czasu upłynęło aby był w takim stanie jaki jest.Z poważnijszych awarii urwał się głowny pas od napędu rotora ale przez błachostkę ponieważ wystawała wajcha od rewersu rotora i pas o nią ocierał i wkoncu przetarł się i strzelił.Mam go pierwszy sezon ;)

Opublikowano

A co wy w ogóle myślicie o kombajnach case bo w większości widzę że polecacie class, JD, NH. Chciałbym aby się wypowiedziały osoby które mają case dłuższy czas, przede wszystkim jak tam z częściami czy są łatwo dostępne i nie trzeba czekać po kilka dni i czy są dużo droższe od części do fortschritt-a

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Case okey, ale system Axial Flow w pierwszych wersjach nie jest najlepszym rozwiązaniem. Ma tendencje do gryzienia zboża i tłuczenia słomy, o wiele lepiej będzie wziąć sprawdzony układ z wytrząsaczami.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Tak, to są główne wady tego systemu, ma dużą wydajność, ale niestety kosztem jakości.

Opublikowano

Rotor w case ma dwa biegi,pierwszy bieg służy do młócenia drobnych ziaren, takich jak np rzepak, i grubych np kukurydza,drugi bieg jest przeznaczony do młócenia zbóż.

Ten co mówi że w rzepaku się męczy,to niema pojęcia o koszeniu tym kombajnem,bo kosi na 2 biegu.

To jest tak jak chciał by jechac autem 20na h na 5 biegu,i utrzymac płynną jazdę.

Opublikowano

Bo kosiłem parę lat case 2388,ale znam też mniejsze modele case roterowe ,i zasada jest taka sama.

Żeby zmienic bieg nieraz należy pokręcic kołem pasowym,bo to jest skrzynia mechaniczna, i zębadka musi wskoczyc na swoje miejsce,przesuwając tym pręcikiem zawsze wrzucisz na luz.

Opublikowano

Nie rozumiem za bardzo tego co napisał kolega @bobek farmer, klienci jeżeli narzekają to na to, że słomę mocno rozdrabnia, choć jeden ostatnio powiedział że w sumie to inne kombajny z bębnami domłacającymi robią podobnie ale za duży plus wszyscy z którymi rozmawiałem uznawali to że właśnie połówek rotor nie robi... A tu kolega pisze coś zupełnie odwrotnego???

Opublikowano

W nowych jest skrzynia CVT do sterowania rotorem więc obroty można płynnie zmieniać a co do połówek to właśnie raczej takie opinie słyszałem jak pisze kolega powyżej że wcale nie występują, jeden rolnik powiedział mi tak: panie wypluje tyle co zwykły(klawiszowy) ale za to nie mam nic połówek wiec cena za rzepak lepsza.

Opublikowano

Jak chodzi o biegi rotora to jest 1 i 2 ,niema sensu wyłączanie retora na luz,co do wstecznego biegu retora,to cały kombajn powinien chodzic na wstecznym bo co z dolnym podajnikiem i chederem,chodz dolny podajnik ma cofanie elektryczne ,ale nie zawsze działa.

Co do robienia połówek,robiłem usługę w dużej firmie, gdzie kosiły claasy lexion 480,w zboża które było na zasiew jechał zawsze case bo nie robił połówek.

Ale jest możliwośc robienia połówek,a nawet śrutu,

Opublikowano (edytowane)

witam mam dylemat chce kupić kombajn i niewiek czy claas 96 czy case 1460 .Prosze o info na temat obu nich.Który z nich się nada najlepiej do kukurydzy.

Edytowane przez szwagier603