Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
52 minuty temu, damianzetor9540 napisał:

Zmienna dawka że sterownika to przydatny bajer. U siebie jak robiłem to gdzie większe luki zwiększalem dawkę a gdzie ładny zwarty łan to zmniejszyłem. Super przydatne to było a jak ktoś mówi że to nie potrzebne to widocznie nie miał z tym styczności i nie poznał tego w praktyce

Akurat poznałem w praktyce... i widziałem jak u użytkowników to działa... czyli chwila zabawy a później nikt nie zwiększa w trakcie jazdy wysiewu jadąc po wertepach z dużą prędkością. Z resztą ogólnie sam radar to w pewnym sensie zawodna sprawa. Nie ma to jak prosty napęd od koła.

Podsumowując jeśli sam podsiewałeś sobie kilka ha no to fajnie ale na większą skalę, usługi, pracowników średnio ogarniających temat to zupełnie bez sensu.

1 godzinę temu, zetorr6441 napisał:

Ogladalem w pracy te zestawy. Guttlerem u mnie facet sial a Dal-bo u sąsiadów, efekt podobny. 

Co do chwilowej zmiennej dawki ze sterownika to na mozaikowatych ziemiach w rozsiewaczu uzywam tej opcji bardzo czesto a jak będzie tutaj to za rok się wypowiem:) 

W mojej okolicy nie wystepuja trwałe uzytki a tym bardziej poligony. Trawy sa tylko na gruntach ornych przewaznie max 3 lata. 

ASZv3 właśnie o takie dzialki do likwidacji po 3.pokosie mi chodzilo.

W jakim terminie je podsiewales i ile kg na ha? 

Jeśli chodzi o westerwoldzką no to tylko wiosną. Dawka zależna od potrzeb - 10-20kg

Opublikowano
zetorr6441 napisał:

W tym roku wczesna wiosna dam 200 polifoski 8 i 100kg polifoski 21, jak trawa zacznie ruszac ok polowy kwietnia do doloze 250kg saletry. Lucerny pozosdana na pierwszej dawce. Po pierwszym pokosie dołożę jak ostatnio do azotu po 100kg soli. 

ASZv3 podsiewales trawy wiosna gutlerem sama zycica westerwoldzka? 

Kupilem w koncu zestaw dalbo i chcialbym troche potestowac u siebie

A co dajesz pod lucerny?

Opublikowano
damianzetor9540 napisał:

Ja na ten sezon zamówiłem bg7 i bg8 i będę porównywał vs dsv 2058 i 2025

Ciekawi mnie czemu w Barenbrugu macie takie duże normy wysiewu, po 45 kg? W dsv w zależności od mieszanki ale główne 35 max 40 kg.

porównywałeś?

Opublikowano

W BG są trochę zawyżone. Ja ogólnie zawsze mówię, że przy fachowym siewie w dobrze uprawioną glebę można śmiało zaniżyć 10-15% ale jak jest m.in. gruda i siewnik sieje raz za głęboko a raz za płytko to warto posiać zgodnie z info lub zawyżyć 10%. Oczywiście trzeba też spojrzeć na skład gatunkowy mieszanki.

Opublikowano

Co będzie lepsze na pole suchsze piach / glina? Ostatnio siałem z dsv C2058 ale może coś jest wydajniejszego na te stanowisko może np Bg8? Widziałem też ostatnio na pewnej stronie nowości, może któraś mieszanka Big Milk Agro 4 lub 3 będzie lepsza?

Opublikowano

Elegancko :) Długo masz ten zestaw kosiarek? Jak się sprawują?

1 godzinę temu, darek154 napisał:

Co będzie lepsze na pole suchsze piach / glina? Ostatnio siałem z dsv C2058 ale może coś jest wydajniejszego na te stanowisko może np Bg8? Widziałem też ostatnio na pewnej stronie nowości, może któraś mieszanka Big Milk Agro 4 lub 3 będzie lepsza?

Polecam nowości - mieszanki BMA :) Jeśli użytkowanie tylko kośne na kiszonkę to BMA 4 z koniczyną. Jeśli również może być potrzebne siano i pastwiskowanie to BMA 3 lub BG-8 lub C2058. 

Opublikowano

Przy takich jesieniach jak 2-3 poprzednie to zdecydowanie w II połowie września o ile odpuszczasz koszenie w październiku.

Natomiast jeśli chodzi o wiosnę to nie ma ścisłego terminu. Trzeba rozsądnie patrzeć w prognozę i co się dzieje na polu. Zwykle ryzyko się opłaca ale czasem są też totalne wpadki. Pomijam zły dobór mieszanki czy sposób siewu. Po prostu nr 1 to woda.

Opublikowano
41 minut temu, ASZv3 napisał:

U nas na Mazurach przyszły tydzień z nocami -2, więc jeszcze znośnie. Pytanie co dalej. Ja jak się da wjechać  na luzie to będę coś działał. Może też na ryzyku jakieś podsiewy. Póki co to co dwa dni pada, że następnego dnia nie ma szans wjechać, a kolejny dzień przed deszczem pi ździawka i już niby suchutko... a w nocy deszcz (dziś tak np obwiało ładnie, a jutro rano już będzie mokro) ;)

Od kiedy polecasz siew traw w czystym siewie?

Opublikowano

Jakie gatunki / gatunek / mieszankę planujesz siać?

17 minut temu, SamaPrawda napisał:

To byleby było w miarę ciepło i można ruszać z podsiewem na wiosnę?

W zależności od wybranych gatunków trzeba patrzeć w przód tj w prognozę. Co jest dziś to jak widać nie musi być nawet za 3 dni. Poszczególne gatunki mają swoje temperatury i czasy wschodów / kiełkowania. Kiedyś bywało to prostsze. Teraz jaka jest pogoda każdy widzi. Tak jak wyżej wspominałem - będzie to bardzo trudna wiosna na podsiewy w związku z praktycznie ciągłą wegetacją niektórych gatunków, czyli "starych" traw w darni. Do tego zróżnicowanie w kraju. Nie ma na to jednej recepty niestety.