Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Dokładnie. Dobre wschody to podstawa sukcesu. Oczywiście w totalny dłuższy okres bez opadów mało co pomoże ale jednak trzeba wykonać dokładną i szybką uprawę oraz siew z zagęszczeniem gleby aby zachować jak najwięcej wilgoci. Również warto przestawić się w miarę możliwości na siew jesienny lub rozkładać ryzyko tj część wiosną i część jesienią biorąc też pod uwagę co siejemy i inne czynniki.

Opublikowano

ASZv3.                                                    co proponujesz wczesna wiosna na trawy jako źródło siarki?             Polifoska 21, 100kg może być? Czy sa ciekawsze nawozy? 

Sąsiad w ubieglym roku sypal cos z pro camu poczatkiem marca i przynajmniej na 1 pokosie bylo widac różnice, tam gdzie zabraklo

Opublikowano

Ja siałem łąkę w 2016, 2017 jak był deszcz zbierałem 5 pokosów, 2 lata suszy i został poligon, spróbuję podsiać bo za dużo do wyorania mam na raz. Druga łąka siana 2017 r , pomimo 2 lat suszy ładnie się trzyma także dużo czynników ( obie polskie ).

Ja sieję saletrosan 26 200kg/ha.

Opublikowano

Wczesną wiosną Polifoska 21 jak najbardziej. Jeśli wjazd później to Saletrosan. Jeśli razem z potasem to ciekawym nowym nawozem jest Holist NK+S

Polifoska 21 to na bardziej intensywny użytek trawiasty trzeba dać konkretniej. Chyba, że później jeszcze jakaś dosypka saletry...

Opublikowano

ja chce zmieszać festulolium z 2055 dlatego że stanowisko na którym będzie to rok wcześniej zaorana stara łąka po której była kukurydza na oborniku,kukurydza była ok,ale miejscami było trochę ostów,bo łąka przed orką nie była randapowana... wilgoci tam nie brakuje,podłoże madowe,a że bonitacyjnie słaba ziemia to moim zdaniem pojęcie względne,bo na naszych 4 klasach ziemi jak rok przypasuje potrafimy pod 8 ton pszenicy zrobić,myślę sobie w ten sposób że jak w składzie będzie festulolium to "zagłuszy" ewentualne niechciane chwasty i przez częste koszenie się ich pozbędę bez pomocy chemii,dlatego jestem ciekaw czy taka mieszanka ma sens czy lepiej gęściej posiać samą mieszankę 2055 bo tą chcę i kropka,aaa i jak byście mówili przed siewem rozrzucić jakiś owies czy jęczmień czy odpuścić roślinę ochronną?

Opublikowano (edytowane)

w zasadzie to te festolium bedzie ci robiło za roslinę ochronna, bo szybko rośnie niewiem jaki ma skład ta c2055 ale z 5kg/ha festolium powinno wystarczyc.   

Edytowane przez Mateusz6340
Opublikowano
2 godziny temu, ASZv3 napisał:

Wczesną wiosną Polifoska 21 jak najbardziej. Jeśli wjazd później to Saletrosan. Jeśli razem z potasem to ciekawym nowym nawozem jest Holist NK+S

Polifoska 21 to na bardziej intensywny użytek trawiasty trzeba dać konkretniej. Chyba, że później jeszcze jakaś dosypka saletry...

co do holistu już nie jedna osoba się do niego zraziła,w żadnym aspekcie nie dorównuje dla korn kali... niejednorodna granulacja,pyli jak najtańsze niby wapno  granulowane,rozpuszczalność granul taka sobie,ja jestem za korn kali albo kajnitem

7 minut temu, Mateusz6340 napisał:

w zasadzie to te festolium bedzie ci robiło za roslinę ochronna, bo szybko rośnie niewiem jaki ma skład ta c2055 ale z 5kg festolium powinno wystarczyc.   

a czy przypadkiem festulolium na początku nie rozwija się wolniej od niektórych traw?

28 minut temu, Szymon8700 napisał:

Ludzie , wy tylko trawę siejecie. Nie róbcie z tego fizyki kwantowej

nie fizyka kwantowa tylko zdrowy rozsądek,władować w hektar ziemi około 2000 tysięcy złotych(paliwo,nasiona,nasza praca) i zrobić 3 belki "czegoś" to już lepiej by było owsa posiać albo perz zostawić

• Like 1
Opublikowano

Festulolium wolniej (od strony kostrzewy). Można dodać ale lepsza będzie westerwoldzka lub wielokwiatowa.

Co do holistu - idealny nie jest ale nie ma też tragedii. Chyba, że komuś trafiła się jakaś kiepska partia. Korn-Kali oczywiście tak.

Co do zdania, żeby nie robić fizyki kwantowej to nie skomentuję jednak ;)

40 minut temu, seba1985 napisał:

ja chce zmieszać festulolium z 2055 dlatego że stanowisko na którym będzie to rok wcześniej zaorana stara łąka po której była kukurydza na oborniku,kukurydza była ok,ale miejscami było trochę ostów,bo łąka przed orką nie była randapowana... wilgoci tam nie brakuje,podłoże madowe,a że bonitacyjnie słaba ziemia to moim zdaniem pojęcie względne,bo na naszych 4 klasach ziemi jak rok przypasuje potrafimy pod 8 ton pszenicy zrobić,myślę sobie w ten sposób że jak w składzie będzie festulolium to "zagłuszy" ewentualne niechciane chwasty i przez częste koszenie się ich pozbędę bez pomocy chemii,dlatego jestem ciekaw czy taka mieszanka ma sens czy lepiej gęściej posiać samą mieszankę 2055 bo tą chcę i kropka,aaa i jak byście mówili przed siewem rozrzucić jakiś owies czy jęczmień czy odpuścić roślinę ochronną?

Ilość koniczyny w C2055 zagłuszy wszystko - po drugim pokosie powinno być względnie czysto. Zwłaszcza nie powinno być "ostów". Natomiast jeśli o start chodzi to warto dorzucić w tym przypadku życicę westerwoldzką lub ewentualnie wielokwiatową. W przypadku lucerny czy gatunków wolniej kiełkujących polecam jednak wielokwiatową.

Opublikowano (edytowane)

O a tego ze wolniej od kostrzewy sie rozwija to nie wiedzialem...🤔 A jak to w koncu jest z tym fosforem na trawy wczesną wiosną? wiem że wolno sie przemieszcza w ziemi ale skorzysta ta roślina troche z tego fosforu czy nie bardzo? Narazie chodzi mi po głowie ultrakali (albo coś podobnego) sypać i polidap...

Edytowane przez Mateusz6340
  • Like 1
Opublikowano

Nie chodziło mi to, że wolniej od kostrzewy, a że wolniej od życic zwykle stosowanych jako osłony. I to ze względu na "pokrewieństwo" z kostrzewą :)

Jeśli wiosną to fosforan amonu (polidap) jak najwcześniej. Zależy jakie to rośliny konkretnie. Jak nie skorzysta wcześniej to później. Jeśli są potrzeby to nie ma co czekać do kolejnej jesieni np. ;)

Opublikowano

No po badaniach wyszło że fosfor średni i niski potas prawie wszędzie niski to bedzie chyba szło i jedno i drugie jak tylko da sie wjechać na pole (z tym raczej problemu nie bedzie😄) Co do traw to c2013, c2059 z dodakiem c2013 ,mieszanka gorzwoska i inne wiechliny itp. 😉 

Opublikowano

W tym roku wczesna wiosna dam 200 polifoski 8 i 100kg polifoski 21, jak trawa zacznie ruszac ok polowy kwietnia do doloze 250kg saletry. Lucerny pozosdana na pierwszej dawce. Po pierwszym pokosie dołożę jak ostatnio do azotu po 100kg soli. 

ASZv3 podsiewales trawy wiosna gutlerem sama zycica westerwoldzka? 

Kupilem w koncu zestaw dalbo i chcialbym troche potestowac u siebie

Opublikowano

W apv obawialem sie tych dodatkowych cienkich palcow, ponoc lubia ciagnac towar i przez to trawa jest ściągana. 

Dal-bo ma duza średnicę walu, dawkę mozna zmieniac +- ze sterownika. Masywna budowa i inna wluka niz u konkurencji. 

Do konca bylem za gettler bo ten byl sporo drozszy (wiosna byla mowa o 75netto) finalnie roznica w cenie niewielka a wyposazenie lepsze. 

Opublikowano
3 godziny temu, zetorr6441 napisał:

W apv obawialem sie tych dodatkowych cienkich palcow, ponoc lubia ciagnac towar i przez to trawa jest ściągana. 

Dal-bo ma duza średnicę walu, dawkę mozna zmieniac +- ze sterownika. Masywna budowa i inna wluka niz u konkurencji. 

Do konca bylem za gettler bo ten byl sporo drozszy (wiosna byla mowa o 75netto) finalnie roznica w cenie niewielka a wyposazenie lepsze. 

Włóka akurat dzielona w Guttlerze byłaby lepsza do podsiewu, zwłaszcza w te suche lata. Sterownik i zmienna dawka w trakcie jazdy to niepraktyczne i mało kto po pierwszej zabawie z tego korzysta. Masywna budowa również w Guttlerze ;) Jakiej wielkości zbiornik?

2 godziny temu, dabrowskit napisał:

To na pierwszą dawkę dac ze 150 kg ultra kali i ze 130 kg ultra dap

Można w tym stylu ;)

6 godzin temu, zetorr6441 napisał:

W tym roku wczesna wiosna dam 200 polifoski 8 i 100kg polifoski 21, jak trawa zacznie ruszac ok polowy kwietnia do doloze 250kg saletry. Lucerny pozosdana na pierwszej dawce. Po pierwszym pokosie dołożę jak ostatnio do azotu po 100kg soli. 

ASZv3 podsiewales trawy wiosna gutlerem sama zycica westerwoldzka? 

Kupilem w koncu zestaw dalbo i chcialbym troche potestowac u siebie

Podsiewałem ze dwa razy ale to taki wiosenny podsiew użytku do kasacji na jesień. Ogólnie na trwałych to słaby pomysł. Można ewentualnie dorzucić trochę do trwałej, mieszańcowej czy festulolium.

Opublikowano
9 godzin temu, zetorr6441 napisał:

A testowałes jakąś maszynę przed zakupem czy kupiłeś w ciemno? 

Opublikowano
10 godzin temu, zetorr6441 napisał:

inna wluka niz u konkurencji. 

Tylko to raczej nie zaleta. Nierówności pewnie lepiej kopiuje, ale poligonu z kretowinami raczej nie masz. Ma pod tym blachami jakieś "drapaki" czy to tylko wyrównuje? Tylko te 2 rzędy palców drapią?

Opublikowano

Ogladalem w pracy te zestawy. Guttlerem u mnie facet sial a Dal-bo u sąsiadów, efekt podobny. 

Co do chwilowej zmiennej dawki ze sterownika to na mozaikowatych ziemiach w rozsiewaczu uzywam tej opcji bardzo czesto a jak będzie tutaj to za rok się wypowiem:) 

W mojej okolicy nie wystepuja trwałe uzytki a tym bardziej poligony. Trawy sa tylko na gruntach ornych przewaznie max 3 lata. 

ASZv3 właśnie o takie dzialki do likwidacji po 3.pokosie mi chodzilo.

W jakim terminie je podsiewales i ile kg na ha? 

Opublikowano

Zmienna dawka że sterownika to przydatny bajer. U siebie jak robiłem to gdzie większe luki zwiększalem dawkę a gdzie ładny zwarty łan to zmniejszyłem. Super przydatne to było a jak ktoś mówi że to nie potrzebne to widocznie nie miał z tym styczności i nie poznał tego w praktyce