Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A co polecacie na podsiew traw na 6 kl ziemia słaba (nie piach) teraz dałem wapno 5t na ha. Trawa nie przesiewane od XIX wieku.😃 Najlepiej jakby to było coś kośno- pastwiskowego, bo pierwszy pokos kosze a później do zimy wypasam

Opublikowano
ASZv3 napisał:

To śmiało Country 2055. Świetna trwałość, plon i jakość - całkiem inna koniczyna jak te "krajowe"

posiałem w tym roku na wiosnę 5.5 ha właśnie 2055 . 4 pokosy udało się zebrać . A żeby do 2055 dorzucić trochę lucerny. Ale ph słabe jest bo to świeże dzierżawy co wapna nie widziały nigdy

Opublikowano
dabrowskit napisał:

ASZv3 napisał:

To śmiało Country 2055. Świetna trwałość, plon i jakość - całkiem inna koniczyna jak te "krajowe"

posiałem w tym roku na wiosnę 5.5 ha właśnie 2055 . 4 pokosy udało się zebrać . A żeby do 2055 dorzucić trochę lucerny. Ale ph słabe jest bo to świeże dzierżawy co wapna nie widziały nigdy

Robiłeś badania z pryzmy?

Opublikowano

Ta jesień była świetna do podsiewów, mokra końcówka września i ciepły październik. Niestety w związku z dużą ilością zbóż do siania i koszeniem ostatnich pokosów w październiku u siebie nic nie podsiałem...

Opublikowano (edytowane)

@ASZv3No tak właśnie patrzę na te efekty pierwsze, to szkoda że więcej nie próbowaliśmy. Chyba że zima wykosi siewki, to nie będzie czego żałować.

@damianzetor9540 No póki co jeszcze mrozu ta trawa nie widziała, był jakiś na samym początku października, ale po siewie poniżej 0 jeszcze nie było.

Edytowane przez koks
Opublikowano
9 godzin temu, ThePerkins napisał:

U mnie sąsiedzi podsiewali było zimno jak cholera to się śmiałem , że raczej nic z tego nie będzie a im ładnie powschodziło , a ja głupi też nie podsiałem teraz...

Trzeba przyznać, że tegoroczne warunki były idealne do podsiewu. Wiosenny podsiew według mojej opinii nie ma szans z istniejącą już trawą. Sam się żałuje że jednego kawałka nie podsiałem bo wiosenny podsiew nie wypalił

Opublikowano

@semos Stary sprzęt to jest, taka przekładnia https://i.imged.pl/przekladnia-do-siewnik-poznaniak-nowa.jpg

@Konrad531 Wiekowy poznaniak na stopce, ale jeszcze nieźle utrzymany jest, niczym nie było wcześniej jechane, docisk na maksa skręcony w siewniku i jakoś to wyszło, trochę nasion na wierzchu zostało to fakt, ale przy aktualnej wilgoci to wszystko powschodziło. 

Zebraliśmy piąty pokos, łąka bez pilśni, mchu czyli czysta to uznaliśmy że sam siewnik może dać radę. Za rok może się weźmie Guttlera na próbę, z ciekawości.

Opublikowano
1 godzinę temu, lukas9559 napisał:

w siewniku masz do drobnych nasion? u sb nie mam i muszę siać ze zbożem razem

Możesz w czystym siewie. 

Mam do drobnych nasion ale już nie będę na nich siał bo za dużo tzw mijasów jest. 

6 minut temu, semos napisał:

też mam poznańska ale na przekładni bezstopniowej i tak się zastanawiam na ile to tu ustawić aby podsiać na wiosnę TUZ-y. Dziś rozsiałem wapno na nie.

Próba kręcona. 

Opublikowano

Mieszanki traw, czy też traw z bobowatymi sieję na zbożowych, absolutnie bez żadnego mieszania z jakimś zbożem. Na kółkach do nasion drobnych czystą lucernę sieję. Po zrobieniu za każdym razem próby kręconej to siewnik sieje dokładnie. Na wiosnę w lucernie 2% błędu zrobił.

Opublikowano

@lukas9559 Do podsiewu wybrałem czystą życicę trwałą Ovambo1 z DLF, która z powodzeniem powinna kiełkować w 4 st. C., odmiana średniopóźna, sprawdzona. A tak z mieszanek jak zakładam użytek to idą mieszanki z vittry, które miesza dla nich DLF, albo wysiewam mieszanki z DLF, lub tak jak w tym roku sam robiłem mieszankę na ich komponentach- jej skład: 30% festulolium w typie kostrzewy (Mahulena), 25% koniczyna czerwona (Suez), 25% życica trwała (Ovambo1), 10% tymotka łąkowa (Comer), 10% kupkówka pospolita (Athos). Innych firm już nie używam, ta się sprawdza w moim przypadku.