Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystko zależy od roku oraz wysiewanych gatunków (niektóre kiełkują nawet 3-4 tygodnie). No i oczywiście opadów. Można posiać koniec sierpnia i czekać miesiąc na deszcz (sytuacja jakoś sprzed 4 lat). Ostatnie dwie jesienie były super np. siałem lucernę z koniczyną i trawami 17 i 24 września 2018 i teraz mam już 5ty pokos. Ta jesień jest znacznie chłodniejsza tzn. wrzesień. Ciekawe co w październiku. Osobiście teraz przeginam lekko z jęczmieniem, bo dopiero dziś kończę siewy i od jutra pszenica / pszenżyto.

Opublikowano

Ludzie macie pojęcie że między południowym zachodem a północnym wschodem są 3 tygodnie różnicy w długości wegetacji? Wiadomo że taki handlarz ASZv3 będzie zachęcał do siania bo może coś sprzeda w swoim Big Agro ale trzeba mieć swój rozum

• Confused 1
Opublikowano

asz. Zawsze Tak reagujesz jak ktoś wytyka Ci prawdę ? Cieszę się ,że już po zniwach i nie muszę co chwilę czytać jaki Twój fliz jest zajebisty.

Opublikowano

No i raz wystarczy o tym powiedzieć. Ciekawe czy by to tak powtarzał jakby tym nie handlowal.

Opublikowano
19 godzin temu, potrekk napisał:

asz. Zawsze Tak reagujesz jak ktoś wytyka Ci prawdę ? Cieszę się ,że już po zniwach i nie muszę co chwilę czytać jaki Twój fliz jest za***isty.

Mój fliz? xD leży kilka na stertach, super sprawa :)

"Wytyka prawdę"... w sumie to te teksty / rozumowanie jest tak żałosne, że nie ma co więcej reagować. Ewentualnie zapytam z ciekawości... co Ci to dało?

Opublikowano

Jest jeszcze sens zasiać trawę kupkówke teraz początkiem października. Teraz wilgoci jest a wiosną wiadomo jak jest szybko wilgoć ucieka i lipa jest z wiosennych siewów traw. Zdąrzy ukorzenić się przed zimą?

Opublikowano
32 minuty temu, the1mati1 napisał:

Jest jeszcze sens zasiać trawę kupkówke teraz początkiem października. Teraz wilgoci jest a wiosną wiadomo jak jest szybko wilgoć ucieka i lipa jest z wiosennych siewów traw. Zdąrzy ukorzenić się przed zimą?

Sypnij poli pod korzeń i siej .

Parę dni temu mój sąsiad siał, tylko uwałuj. 

Opublikowano
3 godziny temu, the1mati1 napisał:

pole ładnie przygotowane pod siew wilgoć jest więc raczej nie będę wałował

Dla wyrównania i jak trafi się jakiś kamień lub bryła. 

3 godziny temu, damianzetor9540 napisał:

Zasiej teraz, wiosną zasiejesz jeszcze raz. ;)

🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔

Opublikowano
damianzetor9540 napisał:

Jak można trawy nie wałować 😲😲😲

Zasiej teraz, wiosną zasiejesz jeszcze raz. ;)

Nie przesadzaj, nie wiadomo jaki październik będzie, w następnym tyg prognozują wyższe temperatury i dużo słońca.Wiosną się okaże.

Opublikowano

To dużo zależy od zimy, kilka lat temu potrafiły mi 2 letnie życice wymarznąć więc taka nawet siana 1 września nie miała prawa wytrzymać, ale jeśli będzie ciepły październik to jeszcze ma prawo się udać, ogólnie jest ryzyko teraz siewu ale na wiosnę będziesz miał takie samo z suszą

Więc albo siejesz teraz i może ci wymarznąć albo wiosną może ci uschnąć

Opublikowano
9 godzin temu, patrykb2736 napisał:

Nie przesadzaj, nie wiadomo jaki październik będzie, w następnym tyg prognozują wyższe temperatury i dużo słońca.Wiosną się okaże.

Chyba nie masz pojęcia jakie gatunki traw ile wschodzą. O ile życica może jakoś wzejdzie o tyle tymotka kupkowki Kostrzewy to przy tej pogodzie nawet do 3 tyg. 

Ja w tamtym roku zasialem 20 września i mimo ciepłej jesieni wyszła tylko życica a reszta była tak malutka że przymrozki ją skosiły. 

Rób jak chcesz, wiosną się podziel :)

Opublikowano
Dnia 12.10.2019 o 23:50, ASZv3 napisał:

Powodzenie bardzo wątpliwe. Nasiona lucerny drogie. Wzbogacisz sensownie i efektywnie dobrymi życicami o ile to nie jest żwirownia :)

ziemia dobra. myślałem o lucernie bądź właśnie o życicy wielokwiatowej 

Opublikowano

Jeśli chodzi o takie intensywne mieszanki na (2)3-4 lata to polecam sprawdzone z DSV:

- z koniczyną czerwoną (zbiory tylko kośne na sianokiszonkę) - Country 2055

- same trawy (koszenie, wypas, sianokiszonka, ewentualnie siano aczkolwiek z intensywnych traw robienie siana to średni pomysł) - Country 2052