Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ile można by dostać za 1 ha trawy świeżo zasianej koszty zbioru po stronie kupującego ?

Opublikowano (edytowane)

Podsiewałem trawę 1.5 miesiąca temu a zaczęła dopiero wschodzić z tydzień temu jak pierwsze deszcze popadały, stara już wykłoszona i powoli zaczyna się kłaść po deszczach i teraz pytanie kiedy to kosic?  Poniżej zdjęcia jak to wygląda. 

Przy okazji jak tu jestem to zapytam.  Część łąki mam tak jakby jasno zieloną zbliżoną do koloru prawie żółtego brakiem jakiego składnika może to być spowodowane potasu czy magnezu?  W próbkach mam pH 6, fosfor sredni, potas niski i magnez średni. Wiosną poszło 250kg ultry 8.  

20190527_124653~2.jpg

20190527_124704~2.jpg

Edytowane przez darek154
Opublikowano

Kosić nie czekać. Kosiarka i tak nie złapie młodych siewek. Trzeba uważać przy zgrabianiu, bo można wszystko zniszczyć zwłaszcza jak się wicherkiem grabi. 

Opublikowano

Tym roślinom ze zdjecia moim zdaniem ewidentnie brakuje azotu. 

Co do wsiewki w stara darn to powinno sie kosic jak najwcześniej aby mloda mogla rosnac bo na chwile obecna to stara trawa ja zaglusza. 

Opublikowano
Dnia 23.03.2019 o 20:34, Zawisza napisał:

@ASZv3

Oto moja lucerna zasiana na jesieni, a własciwie to co po niej zostało, nie kontrolowałem tej działki na jesieni z wsiewu lucerny, jedyne co to widziałem że dobrze powschodziła a dziś podając PK takieo coś wyrosło... Co to urwa jest i dlaczego zagłusza/zagłuszyło w takim stopniu lucerne? czarnoziem jak w wazonku a jest co widać... są place że jest tego multum, dywan sie z tego zrobił kompletnie zasłonił ziemie są miejsca gdzie w kwadracie 30x30cm dostrzegłem jedną bądz dwie roślinki lucerny, co z tym robić? myślałem czy tego nie drapnąć żeby powyrywać te chwasty, albo kasacja. Co kto radzi?

lucerr.jpg

Dobrze, że nie kasowałem tej wsiewki, koszone tydzień temu i nawet sporo lucerny z kupkówą się znalazło, z 5ha było 7 przyczep krone RX więc raczej plon całkiem, ale właśnie z racji zachwaszczenia poszło w pryzme żeby to przemieszać, teraz przed deszczem zasilone nieco azotem i liczę że w drugim pokosie bedzie cacy, jak odbije to wrzuce zdjęcia co z tego wyszło, drapane było bronami wzdłuż i w poprzek, kosząc miałem wrażenie że tam gdzie było bronowane trawa była lepsza niżeli tam gdzie nie ruszałem :D 

Opublikowano
55 minut temu, zetorr6441 napisał:

Tym roślinom ze zdjecia moim zdaniem ewidentnie brakuje azotu. 

Co do wsiewki w stara darn to powinno sie kosic jak najwcześniej aby mloda mogla rosnac bo na chwile obecna to stara trawa ja zaglusza. 

2 pytanie dotyczyło wogóle innej łąki. A te dwa zdjęcia są tego samego miejsca tylko ze z bliska i z daleka, ale to prawda azotu brakuje bo nie siałem bo nie było na co i nie chciałem żeby starsza trawa za szybko rosla. Poniżej zdjęcie jak to wyglądało na wiosnę.

20190411_123452.jpg

Opublikowano

@ASZv3 chyba musisz opróżnić skrzynkę, pisałam na pw, ale i na FB (mogło wpaść w folder "inne"), mam pytanie do sąsiada o folię :)

Co do trawy, skoszona MP6, tak się prezentuje. 

IMG_20190529_140114.jpg

• Like 1
Opublikowano

edit oczywiscie referujac do zdjęcia urzytkownika @darek154. U mnie przynajmniej połowa łąki siana na wiosnę wygląda podobnie. Przez suszę i chłód długo i leniwie wchodziła. Później padało, ale niestety efekt nadal mizerny. Nie wiem czy jeszcze coś powschodzi (poza zielskiem) :(

Opublikowano
58 minut temu, Folenka napisał:

@ASZv3 chyba musisz opróżnić skrzynkę, pisałam na pw, ale i na FB (mogło wpaść w folder "inne"), mam pytanie do sąsiada o folię :)

Co do trawy, skoszona MP6, tak się prezentuje. 

IMG_20190529_140114.jpg

Odpisałem na fb :)