Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, pawelol1905 napisał:

Mogę polecić kolegom sklep Flores. Na przykładzie mieszanek traw DSV, Barenbrug oraz zwłaszcza kukurydzy ceny niższe o 10-15% niż w polecanym tutaj sklepie sąsiada ;)

Tam masz ceny wyjściowe i stali klienci mają ładne rabaty. 

Opublikowano
34 minuty temu, pawelol1905 napisał:

Mogę polecić kolegom sklep Flores. Na przykładzie mieszanek traw DSV, Barenbrug oraz zwłaszcza kukurydzy ceny niższe o 10-15% niż w polecanym tutaj sklepie sąsiada ;)

Jakbyś mógł pokazać te 10-15% na przykładach tj. powiedzmy 3 mieszanki DSV i 3 odmiany kukurydzy to byłbym wdzięczny ;) Tylko żeby było te ponad 10% i wysyłka darmowa lub z kosztem wysyłki cena do porównania ;)

Opublikowano
9 godzin temu, leszek1000 napisał:

A kto z forum kupuje  z big agro ? 

Puki co kupiłem 30kg. Zobaczymy za rok jak się ta mieszana sprawdzi 

Ja kupowałam mieszankę MP6, która zaczyna ładnie się zielenić za oknem :)

I myślę, że przy kolejnym siewie też będziemy brać stamtąd, w lokalnych sklepach cena wyższa, a i wybranego towaru często nie ma.

• Like 1
Opublikowano

Z kończyną lepiej uważać, bo bez niej słabo później działać ;)

Wszystko co kiełkuje nie lubi sieknięcia mrozem... a w kwestii traw to jest spora różnica w gatunkach w tej kwestii.

No ale oczywiście czasem opłaca się ryzyko, zwłaszcza przy ostatnich mocnych niedoborach wody :)

Opublikowano

Potrzebuje trawy z kończyną chciałbym country 2055 lub 2026, która się lepiej sprawdzi gleba 3a i 3b trzyma wilgoć dość dobrze, zasobności wysokie. 2055 cenowo lepiej wyjdzie bo norma wysiewu tylko 25kg zamiast 40 w 2026 A cena za kg podobna. Osłonowo Futterio chciałem dać ok. 8kg.

Opublikowano

Ktoś sieje lucerne z kupkowka? Jeśli tak to w jakich proporcjach mieszać i ile na hektar. Lucerna będzie Planet z dsv a kupkowka prawdopodobnie z dlf amba Czy lepiej mieszankę Country 2013 zmieszac z lucerna Planet?

Opublikowano
2 godziny temu, maciej870323 napisał:

Potrzebuje trawy z kończyną chciałbym country 2055 lub 2026, która się lepiej sprawdzi gleba 3a i 3b trzyma wilgoć dość dobrze, zasobności wysokie. 2055 cenowo lepiej wyjdzie bo norma wysiewu tylko 25kg zamiast 40 w 2026 A cena za kg podobna. Osłonowo Futterio chciałem dać ok. 8kg.

Obie dobre ale z praktyki polecam ciut bardziej C2055 ;) Zdjęcie z mojego pola. Trzeci rok użytkowania. Miałem tutaj ją 5 lat i na prawdę wytrzymała koniczyna tyle obficie plonując :)

IMG_1445.JPG

1 godzinę temu, norbert098 napisał:

Ktoś sieje lucerne z kupkowka? Jeśli tak to w jakich proporcjach mieszać i ile na hektar. Lucerna będzie Planet z dsv a kupkowka prawdopodobnie z dlf amba Czy lepiej mieszankę Country 2013 zmieszac z lucerna Planet?

Lucerna z kupkówką lub kostrzewą trzcinową to dobry temat. Ja preferuję większy udział lucerny w mieszance / siew lucerny z trawami a nie solo. Akurat na ten temat jest relacja z mojego gospodarstwa w aktualnym Tygodniku Poradniku Rolniczym (nr 12/2019), więc zapraszam tam ;)

Można z C2013 aczkolwiek tam jest koniczyna biała również oraz inne gatunki traw.

Ciekawym rozwiązaniem może być również mieszanka Protein od Barenbruga. Ja do niej planuję dosypać więcej lucerny tj dokładnie mieszankę BG-12 Lucerne Plus, gdzie osłoną jest koniczyna aleksandryjska.

Opublikowano
ASZv3 napisał:

2 godziny temu, maciej870323 napisał: Potrzebuje trawy z kończyną chciałbym country 2055 lub 2026, która się lepiej sprawdzi gleba 3a i 3b trzyma wilgoć dość dobrze, zasobności wysokie. 2055 cenowo lepiej wyjdzie bo norma wysiewu tylko 25kg zamiast 40 w 2026 A cena za kg podobna. Osłonowo Futterio chciałem dać ok. 8kg. Obie dobre ale z praktyki polecam ciut bardziej C2055  Zdjęcie z mojego pola. Trzeci rok użytkowania. Miałem tutaj ją 5 lat i na prawdę wytrzymała koniczyna tyle obficie plonując A jak z nawożeniem? Czy to prawda że na taką mieszankę nie potrzeba azotu sypać?

Opublikowano

Przy takim udziale koniczyny czerwonej podawanie azotu nie jest konieczne aczkolwiek można dawać tzw dawki startowe, zwłaszcza wiosenną tzn. około 30kg N na start. Przykładowo może to być w dobrym NPKu podane. Bardziej chodzi o szybki azot, czyli nie np. mocznik bo działa dłużej i nie da kopa, a rozleniwi ;)

Opublikowano
5 godzin temu, norbert098 napisał:

Zmieszaj lucernę z kupkówką, ale zamiast Amby daj Donate. Odmiana późniejsza, strawniejsza i bardziej przystosowana do mieszanek. A co do proporcji to bym zrobił mniej więcej po połowie (tj. gdzieś 15kg+15kg/ha). Jeszcze lepiej jakby do tej mieszanki dodać festulolium w typie kostrzewy trzcinowej, tylko nie wiem czy teraz na szybko byś dostał, bo jest lekka obsuwa z dostawą z DK.