Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano

Witam!

Jak sobie radzicie z myciem opryskiwacza?

do tej pory myłem tylko bieżącą wodą ale ostatnio zauważyłem bardzo dużo osadów, w ostatnim tygodniu 2 razy miałem totalnie zawalony filter.

Używacie jakichś środków chemicznych.

pozdrawiam

YacentY

Opublikowano

Ja myje czystą wodom,podjeżdżam pod hydrant,biorę wąż z prądownicom i płucze zbiornik,potem nalewam czystej wody i na postoju ciśnienie na 6-7bar i tak płucze belkę i rozdzielacze.A filtry płucze we wiadrze,składam do kupy i w pole.

Opublikowano

@Nikita Bennet-w mojej gminie można wykupić sobie wodę do oprysku,którą można pobrać z hydrantu.Według mnie to bardzo dobre rozwiązanie,ponieważ hydrant jest często otwierany,a co za tym idzie jest sprawny i w razie jakiego kol wiek zagrożenia niema problemu z pobraniem wody z rurociągu.

Opublikowano

Heh, a ja sie nie bawię w wodę miejską, co prawda wystarczy ze przekręcę kurek i mam z wodociągu, ale jestem szczęśliwym posiadaczem studni w której już, jak mi dziadek mój mówił od ok 60 lat nigdy wody nie zabrakło- ba zasila cale gospodarstwo [pojenie], podlewanie, mycie, opryski, dom, wszystko, czasem sam sie dziwie ile tam wody jest i jak szybko nachodzi, największa susza wszyscy maja studnie puste, a nasza o dziwo i tak pełna heh - przez 3 dni to tak na skromnie zasilaliśmy 6 gospodarstw studnia i tak miała wodę, ale koniec dygresji. ja płucze po prostu wodą a jeżeli trzeba umyć po jakimś środku mającym tendencje do pozostawiania osadów to do zbiornika wlecę z lanca myjki wysokociśnieniowej i po kłopocie.

Opublikowano

ja mam osobny ,,zbiornik do plukania opryskiwacza'' o pojemnosci 70l kilka takich zbiornikow przepuszcze no chyba ze naprwawde jakis mocny oprysk no to karcherem w srodku zmywam osad no i szyszcze filtry:)

no i jak przeczowam ze ma mi oprysku braknac no to leje do pelna ten zbiornik (75l) no i do oprysku (670l) pozniej jak ubedzie to przepuszczam (stezenie sie tak bardzo nie zmieni)

opryskiwacz do tego wazy 485kg i smigam tym c-360:)

Opublikowano
@Nikita Bennet-w mojej gminie można wykupić sobie wodę do oprysku,którą można pobrać z hydrantu.Według mnie to bardzo dobre rozwiązanie,ponieważ hydrant jest często otwierany,a co za tym idzie jest sprawny i w razie jakiego kol wiek zagrożenia niema problemu z pobraniem wody z rurociągu.

nie sądze żeby tak mogło być, przecież hydrant to urządzenie strażackie i służy tylko do gaszenia ognia. Czy mógłbyś mi wytłumaczyć jak można sprawdzić ile wody wykupiłeś a ile wziąłeś? może montujesz licznik na hydrancie? :lol:

Opublikowano

wrocmy do tematu bo to co piszecie o hydrantach to bym wsadzil do kryminalu bo to zwykla kradziez i narazanie ludzi na zatrucie a szefostwo hydroforni nadaje sie do wymiany - nasze zostalo zmienione m.in przez takie kradzieze i lanie bezposrednio z hydrantu nie patrząc na mozliwą cofkę wody.

ja opryskow nie wykonuję choć powinienem.

plukanie sprowadza sie do 1-2 krotnego nalania i wypryskania tego co jest w zbiorniku bez zadnych dodatkow.

z zewnątrz to bierzącą wodą lub myjką.

Opublikowano

@Nikita Bannet-jako strażak byłeś kiedyś przy pożarze zabudowana przy którym stoi hydrant i którego nie można odkręcić,????????????ja byłem i jak się kończy woda strażacy stoją i sie patrzą jak się pali zanim wóz bojowy zatankuje wodę to ręce ludziom opadają i każdy się wścieka i zadaje sobie pytanie,poco takie żelastwo stoi jak niema z niego pożytku.

a druga sprawa to płukanie linii wodociągowej.

Opublikowano
Ciekawi mnie jedna rzecz. Mianowicie gdzie lądują popłuczyny z Waszych opryskiwaczy? Rów, staw... pole... czy może biobed?

no właśnie bardzo ciekawy temat otóż chciałbym zbudowac stanowisko przeznaczone do mycia opryskiwacza oraz okazjonalnie innych maszyn jednak nie mam pojęcia czy jest to uregulowane jakimiś przepisami; jeśli macie jakieś pomysły , tudzież informacje jak powinien byc wykonany osadnik i sama płyta to bardzo proszę

Opublikowano

jak byłem na szkolenu goscu pokazywał nam rysunki jak powinno wyglądac stanowisko do mycia opryskiwacza znalzłem to na necie

Stanowisko typu "Biobed" zajmuje powierzchnię 40,5 m2 (10 x 4,5 m) i ma głębokość 0,7 m. Spód wykonany jest ze szczelnego betonu o grubości 0,10 m. Stanowisko otoczone jest betonowym fundamentem szerokości 0,25 m. Wzdłuż biegną środkiem dwa ciągi betonowych bloczków ułożone na szerokość ciągnika, z metalowymi kratami do najazdu. Stanowisko powinno być zbudowane w odległości co najmniej 20 m od studni i zabudowań inwentarskich.

Stanowisko wypełnione jest mieszaniną rozdrobnionej słomy (50%), torfu (25%) i ziemi wybranej z wykopu (25%). Podłoże to pełni rolę biologicznego neutralizatora środków chemicznych. Bogata w materiał organiczny 50-centymetrowa warstwa wykazuje silne właściwości adsorpcyjne wiążąc cząsteczki związków chemicznych oraz tworzy doskonałe warunki dla rozwoju mikroorganizmów potrzebnych do biodegradacji tych związków. Warstwa betonu na spodzie stanowiska powstrzymuje przesiąkanie środków ochrony z podłoża do gleby, ograniczając ryzyko skażenia wód podziemnych. Jak wykazują szwedzkie doświadczenia, w okresie nieużytkowania opryskiwacza (od jesieni do wiosny) w podłożu stanowiska dokonuje się degradacja zgromadzonych tam w sezonie środków ochrony do bardzo niskiego poziomu, często do poziomu progu detekcji. Po 5-8 latach podłoże należy wymienić na nowe. Zużyte po rocznym okresie kompostowania podłoże można bezpiecznie rozrzucić po polu uprawnym.

Opublikowano
@Nikita Bannet-jako strażak byłeś kiedyś przy pożarze zabudowana przy którym stoi hydrant i którego nie można odkręcić,????????????ja byłem i jak się kończy woda strażacy stoją i sie patrzą jak się pali zanim wóz bojowy zatankuje wodę to ręce ludziom opadają i każdy się wścieka i zadaje sobie pytanie,poco takie żelastwo stoi jak niema z niego pożytku.

a druga sprawa to płukanie linii wodociągowej.

nie bylem ale znam - zdjęte koncówki do podlączenia węża tzw kly na hydrancie. chlopu splonęła cala oborostodoła wlasnie przez to.

jak byłem na szkolenu goscu pokazywał nam rysunki jak powinno wyglądac stanowisko do mycia opryskiwacza znalzłem to na necie....

jesli cokolwiek cytujesz z innych źródeł/stron to koniecznie podaj skąd to wziąłes np link.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o przpisy w sprawie mycia opryskiwaczy i ich użytkowania to jest ustawa "O ochronie roślin" chyba z 1996 roku z późniejszymi nowelami. Najlatwiej znaleźć na stronie internetowej Sejmu.

Opublikowano

Ja po ostatnim przejeździe z środkiem leje 50 litrów wody i jadę w pole, potem leje znów z 50 litrów i leje płyn do mycia naczyń ( mieszalnik włączony ) i gdzieś z boku na pole to wyleje no i także spuszczam płyn z filtra.... :P

Opublikowano
Chyba najgorzej sprawa wygląda po użyciu mącznika, kiedyś totalnie zakleiły mi się filtry :D.

Myślę że chodzi ci o mocznik.

Wodny roztwór mocznika jest dobrym środkiem myjącym i tu Uwaga! Jeżeli używacie wodne roztwory mocznika razem z nawozami mikroelementowymi do dokarmiania roślin to przed tym opryskiwacz musi być starannie umyty bo właśnie mocznik go umyje i razem z tym nawozem rozlejemy na rośliny. Efekt ???.