Skocz do zawartości

Co myślicie o młóceniu fasoli Bizonem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam kombajn ma 21 sezon pierwszy właściciel pierwszy pas nigdy nic nie regulowałem licznik obrotów bębna nie działa pas schowany w kole ok 2do 3 mm ,po wpisach na agro najlepiej powinien być równo z kołem albo lekko ponad koło wymienić pas czy regulacja czy może jeszcze być

Opublikowano (edytowane)

Wszystko dobrze tylko gdzie wydajność kolego marek1977 u siebie na polu to rozumiem i w ładnym zbóż to wolniej oczywiście tak ale po ludziach to tak za bardzo się nie da przynajmniej ja tak mam tym bardziej że nieraz kosi się kawałki 2t/ha to tam aż prosi się przyspieszyć a różnica w głośności chyba jest minimalna i da się do tego przywyczaić

Wiesz, na upartego mozna i 1,5ha w godzine łyknąć, tylko czy o to tu chodzi?

Wg mnie 2400 to za duzo na ten silnik, przy 2200 spokojnie sobie pyka i wszystko gra.

Co do bebna, to dla rzepaku rozkrecic do oporu, im mniejsze obroty tym lepiej bo mnie polowek bedzie.

Edytowane przez maks
Opublikowano

Ilu jest operatorów tyko jest pomysłów i sposobów na ustawienie swojego kombajnu i pracę nim a każdy z tych sposobów jest najlepszy. Nie ma się co przemawiać ani licytować ważne żeby było bezawaryjnie i w najlepszą pogodę jaką by każdy chciał mieć tego wszystkim kombajnistom życzę w te żniwa! Aha i samych wypłacalnych klientów!

Opublikowano

Witam.

Zakupiłem kombajn Bizon ZO56. Chciałbym sie dowiedzieć jak sie go ustawia do jęczmienia jarego i pszenżyta ozimego. Co trzeba ustawić ? Czy chodzi tylko o ustawienie wiatru ? Jak dokładnie go ustawić ? Prosze o szczerą rade...

Opublikowano

Koledzy jak u was jest z wytrzymałością sit zaginają się zawsze z tyłu kombajnu i jak nie zauważysz to rozwalają się są za delikatne akurat dzisiaj rozmawiałem z gościem że jak dwa lata wytrzymią u niego to sukces ,u mnie dolne zagieło się w zeszłym roku daliśmy kątownik na kilka śróbek 6 i jazda spokojna tylko dzisiaj zagieło się górne jeszcze chciał trochę młócić zobaczymy czy wytrzymało i jutro wyjąć i wstawić kątownik ale mogli by to wzmocnić według mnie ,a tak co trzy cztery lata robota ,najlepiej od razu w nowe sita wzmocnić tymi kątownikami z tyłu ,mam Z-056

Opublikowano

Cześć. Jaka może być przyczyna wyrzucania niewymłóconych kłosów pszenicy razem ze słomą.Młocarnia dokręcona tak że jak dokręce jeszcze jeden obrót to przetrąca.

Opublikowano

Panowie jak powinny być ustawione kierownice wiatru te 2 skrzydełka za wentylatorem, bo mam taki problem że kawałki kłosków i kilku centymetrowe kawałki słomy wali mi do zbiornika, górne sito mam prawie domknięte , a dolne otwarte na 3/4, co jest źle, od zeszłego roku nie grzebałem w wialni, a rok temu czyścił że można było od razu w worki sypać :mellow:

Opublikowano

Dzisiaj też to przerabiałem, przyszedł koleś co ma dominatora to powiedział że górne sito ustawia na 3/4 pełnego uchylenia a dolne jest prawie na "blachę" tak powiedział czyli tyle co aby ziarko się zmieści i ciut luzu jeszcze, jak pod słomą będą ziarka to mniejszy wiater, jak brudne to większy i ustawiasz do momentu aż zachowasz równowagę. Z tego co piszesz to masz na odwót...

A co do kierownic się nie wypowiem, ale ja mam obie ustawione trochę wyżej jak po środku.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Panowie jak powinny być ustawione kierownice wiatru te 2 skrzydełka za wentylatorem, bo mam taki problem że kawałki kłosków i kilku centymetrowe kawałki słomy wali mi do zbiornika, górne sito mam prawie domknięte , a dolne otwarte na 3/4, co jest źle, od zeszłego roku nie grzebałem w wialni, a rok temu czyścił że można było od razu w worki sypać :mellow:

Odwrotnie sita - dolne przymknij a górne uchyl, na 3/4 to może przesada, no zależy jaszcze do czego.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ma, ustaw mimośród wykorbieniem do tyłu nożyki muszą być na środku bagnetów - po przekręceniu mimośrodem o 180 stopni czyli do przodu muszą być na środku następnego bagnetu.

Opublikowano

Wielkie dzięki! Jeszcze jedno pytanko wczoraj jak kończyłem kosić to zaczęło trząś całym hederem ale tylko wtedy jak jechałem szybciej i wtedy nie kosiło dobrze tylko tak poszarpało. Musiałem jechać bardzo powoli i wtedy było ok ale jak tylko trochę przyśpieszyłem to wszystko zaczęło się trząś i tłuc.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

A kosa nie ma czasem za dużego luzu?

Opublikowano

Tzn gdzie, na przegubie? Nie wiem czy przyczyną nie będzie luźny łańcuch ten od targańca do podajnika ślimakowego? Napinacz na samym dole a on luźny... Może tak być, że pod obciążeniem przeskakuje?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

No to trzeba skrócić łańcuch, ale chodziło mi o luz kosy na prowadnicach, poruszaj kosą góra - dół to zaraz wyczujesz czy nie jest za duży luz, wtedy jak za szybko jedziesz zwłaszcza przy wilgotnym lub zachwaszczonym zbożu kosa będzie "walić"

Opublikowano

Wczoraj rano przestawiłem, i wywaliłem te laski do regulacji , rafy same się przestawiały pod wpływem obrotów :lol: polski bizon-norma :lol: , także górna kierownica wiatru odkręciła sie i spadła na dół

Co do tego: Ja zawsze miałem dorobione kliny do tego żeby zablokować rączki od sit, bo też tak latały, ustawiałem, potem zabijałem klin i rączka siedziała jak trzeba, nic się nie przestawiało :) Polecam, bo czasami trzeba sita przestawić, a bez rączki to trochę kiepsko :)

Opublikowano

Kiedys jak ojciec jeszcze nim jeździl też kijki tam wpychał, później mocniej poskręcał śruby na rafach i przestawiał lekko stukając w dźwigienke, ja założyłem bo cały czas reguluje przejeżdzając z pola na pole, ale założyłem nowe sprężyny i jest git majonez B) ciekawe na jak długo...