Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A jak do was przyjeżdżał bakutil to co z tymi odpadami robił???

One szły na utylizacje, na mydło czy na co??? :rolleyes:

 

 

A co do tej ubojni drobiu, to jak się zabija drób???

Wiesza się je na hak po czym im głowy urywa czy jak?? :blink:

Opublikowano

To zależy jak bardzo zautomatyzowaną linię ubojową masz. W większości ubojni kurczaki wieszane na taśmę są ręcznie.

 

Ja w sumie w dużej ubojni nigdy w środku nie byłem, ale widziałem takie taśmy, gdzie kurczaki wisząc do góry nogami przejeżdżały przez taką jakby gilotynę, po której przejechaniu były bez głowy i zaraz się wykrwawiały.

 

Oczywiście każdy kurczak przed odebraniem mu łebka przejeżdża przez ogłuszacz, w którym musi dotknąć wody pod prądem, a to skutkuje jego ogłuszeniem. Kurczak robi się grzeczniutki, daje sobie odciąć łepek, ładnie się wykrwawia, potem wjeżdża do oparzalnika (duże naczynie z wodą około 75-80 stopni, służy ono do łatwiejszego usuwania pierza), potem skubarka, odcięcie łap, patroszenie i mamy kurczaka do gara. :rolleyes:

Opublikowano

aha teraz to ja wiem jak to jest z tym drobiem...

Niedaleko mnie jest ubojnia drobiu ale nigdy w niej nie byłem, raz tylko byłem kupić mięso z kurczaka a śmierdziało tak jak...fuujjj :rolleyes:

Opublikowano

Wg mnie to nie jest jakiś straszny smród, to po prostu specyficzny zapach otwieranego ciała i płynów fizjologicznych. :blink: Kwestia przyzwyczajenia, świnie wg mnie gorzej śmierdzą :rolleyes:

 

@koniec OT.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Odświeżę temat jak się u mnie bije świnię to najpierw świnka dostaje obuchem siekiery w łeb między oczy i potem wbija się bardzo ostry nóż w szyję podstawia się jakieś naczynie na krew jak krew zejdzie to sprawdza się czy zdechła i po sprawie ale teraz od kilku lat wożę świnkę do ubojni tam za 50zł zabiją oskrobią wypatroszą i przetną na pół mięso badane i w domu nie muszę grzać wody i się paprać z tym wszystkim :lol: jadę na 2 dzień odbieram świnkę podroby krew i w domu robię sobie wyroby :)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez tymtus
      Co sądzicie o kastracji bydła mięsnego? W Europie nie jest to rozpowszechnione, ale prawie cała reszra świata jednak stosuje tą metode, pozwala to na o wiele tańszy koszt wyprodukowania wołowiny, oraz zmiejsza szanse kazirodztwa, oraz ułatwia prace nam, rolnikom. Bardzo wygodna jest metoda bandingu, która polega na zakładaniu specjalnych gumek na moszne cielaka, po czasie jądra po prostu odpadają. Zestaw do takiego zabiegu, to koszt 50zł, jest dostępny w polsce, chociaż z samą praktyką bandingu się nie spotkałem. Co Wy o tym sądzicie?
    • Przez s_z_k
      czy ktoś orientuje się jakie wybicie mogą mieć byki zebu? 
    • Przez GrubyRolnik123
      Witam
      kupię 50 sztuk bydła 1-2 miesięcznych, szczegóły w wiadomośći prywatnej na agrofoto.pl
      ✅✅✅✅✅✅
       

    • Przez szczygel18
      Witam niebawem zamierzam kupi większą ilości cielaków najlepiej mięsnych chodzi mi tu o byczki ale mogą to być również mieszańce prosił bym o jakieś namiary rolników bądź pośredników za pomoc będę bardzo wdzięczny...
       
      Myślę ze nie tylko mi to będzie pomocne...
    • Przez ŁukaszOla
      Witam , mam pytanie jak sprzedać byki lepiej na żywa czy poubojowo 
       

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v