Skocz do zawartości

Podorywka - pług, agregat podorywkowy czy moze jednak talerzówka?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Robilem podorywke plugiem( strata czasu i paliwa) robilem talerzowka 3,15 bylo juz sporo szybciej ale troche nie rowno teraz robie agregatem podorywkowym MANDAM KUS 2,6m troche dluzej schodzi niz talerzowka ale pole rowniotkie az milo popatrzec i za nic nie wrocilbym sie do talerzowki czy pluga

Opublikowano

Witam, planuję zakup kompaktowej brony talerzowej (równoległe rzędy talerzy)Unia Grudziądź MARS TXXL 3 metry, ma służyć do uprawy ścierniska, likwidowania użytków zielonych oraz uprawy przedsiewnej pod kukurydzę, czy ta maszyna zda egzamin, może ktoś ma już z nią jakieś doświadczenie? Myślę nad wyborem wału gumowy lub blaszany. Obecnie mam kosa 2.6m świetnie równa pola i miesza ściernisko, polecam dobra, tania i niezawodna maszyna.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

@Lexioner Thorit od Lemkena z dodatkowym TUZ nad tylną osią w agregacie to mój cel B)

Opublikowano

Znajomy planuje wlasnie kupic cos do podorowki, talerze albo agregat/gruber czytajac temat nie mozna do konca byc pewnym co jest najlepsze. Moze dolorzyc by sonde z trzema punktami do wyboru plug gruber i talerze wtedy mielibysmy troche jasniej podane co najlepiej wybrac.

Ja to widze w ten sposob.

Do tej pory robilismy agregatem scierniskowym na zabezpieczeniach srubowych i bylo nawet fajnie tylko ze czesto zabijalo. Wiosna pozyczylismy talerzowke i robilismy na zaperzonym polu. Efekt nie byl bardzo dobry. Uwazam ze do talerzy potrzeba predkosci, zeby robily swoja robote tak jak nalerzy. Plusy sa takie ze talerze troche potna slome i moze nie beda tak zabijac jak agregaty.

Jak mozna to Yacenty dozuc sonde a jak nie da rady to daj pozwolenie na zalorzenie sondy. Osobiscie mi sie bardzo przyda.

dobry pomysł kolego z tą sondą

Opublikowano

Witam! Mam zamiar zakupić coś do uprawy pożniwnej i nie wiem na co się zdecydować. Dysponuje zetorem 5340 63KM. Zastanawiam się nad mandamem 2,1 Lub jakąś krótką broną talerzową np staltech 2,5 albo bury a może jeszcze coś innego. Co lepiej wybrać i dlaczego? Dodam że uprawiam zboża, rzepak.

Opublikowano

1. Aktualnie:

brona talerzowa 5-10 cm

wschody

orka 20-25 cm

aktywny agregat siewny

albo

Orka

aktywny agregat siewny

2. Poprzednio:

Brona talerzowa 5-10 cm

wschody

Brona talerzowa 10-15 cm

aktywny agregat siewny

3. Dawniej:

Talerzówka albo Orka

Bronowanie 5p ciężkie

Bronowanie 10p ciężkie + lekkie

zwykły siewnik

przy 7 letniej pracy w wariancie 2 była silna kompensacja chwastów. Obecnie po 2 latach pługa chwasty mam opanowane.

Opublikowano

Mam aresa TXXL na wózku jest ciągany z wałem gumowym 70 cm. Ma trochę wad i zalet.

Po pierwsze jak jedziesz szybciej to zaczyna go bujać i zostaje pofałdowane pole. Po drugie po takim wale jak jest za wilkgotno to na lepszej ziemi robi się beton i po trzecie na piachu bywa, że spych ziemie przed sobą.

Bardzo ładnie miesza i ubija ziemię co daje dobre wschody samosiewów i dobrze przygotowaną glebę pod siew.

Jak jest za wilgotno na aresa to uprawiam Pinoccio 3m Maschio-Gaspardo.

Opublikowano

ja posiadam bronę talęrzową zakupioną w tym roku i planuje robię tylko talerzówką i szybciej i mniej paliwa stracisz ciągnik mniej dostanie w d*pe mój sąsiad robi od zawsze talerzówką i nie narzeka a talerzówkę możesz nawet wykorzystać do uprawy czy nawet wymieszać obornik z ziemią polecam talerzówke strumyk ale z wałkiem

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Przymierzamy się do zakupu ścierniskowca i moje pytanie brzmi z jakim poradzi sobie U-902? 2,60 czy jednak 2,20m?

Opublikowano

zależy co ten ścierniskowiec będzie miał z tyłu za wał. No i czy na 2 szosowej + zającu dasz radę usiedzieć w ciągniku ;)

Robiłem teraz podorywki talerzówką (nie miałem czasu i chęci w tym roku pługiem się bawić tym bardziej że ostatnio na tych polach podorywki szły pługiem) i zetorek 10145 z talerzówką z Unii 2,7 metra z wałem rurowym nie miał co robić ale dzwignąć to już miał co mimo siłownika pomocniczego. Bujało nim fajnie. Im dłuższy agregat tym podnośnik ciągnika dostaje bardziej po 4 literach. Co do samego uciągu to zauważyłem że 3,2-3,6metra półzawieszaną mógłbym chyba ciągać.

Opublikowano

Na filmach z YT uprawia gorzej niż zwykły gruber ścierniskowy. Nie wiem zatem po co ciągnąć te talerze, łapy co się zapychają i wałki? Do tego jaka masa i długość, jak dla mnie to coś ktoś wymyślił ale sam nie wie co.

Opublikowano

Na filmach co ja oglądałem ten agregat niemiał z tyłu jednego rzędu cynków od kultywatora i przez to uprawiana powierzchnia wyglądała kiepsko. Mój sąsiad kupił sobie coś na podobe półzawieszany zachodni. Robi dobrą robotę. Dlatego pytałem się o tego smoka. Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Były filmiki z tymi zębami z tyłu i tam było widać tylko to że pcha słomę :) Nic tam specjalnie lepiej nie uprawiał. Jak dla mnie to on miałby sens jakby naprawę super mieszał resztki z glebą a tego po tych filmach nie widać. Ale nie widziałem na żywo to ciężko się coś wypowiadać. Szczerze to chyba szybko go nie zobaczę bo ciężko będzie aby ktoś skusił się na takie rozwiązanie.

Edytowane przez akmaly
Opublikowano

Najlepiej talerzówka z hydropakiem i od razu siewnik za nią. Agregat ścierniskowy nie przykryje wyrośniętego poplonu możliwe że będzie sie pchać później z orką mogą być problemy. talerzówka potnie na małe kawałki np liście gorczycy uschnął i śladu nie będzie. To tylko moje zdanie na ten temat.

Opublikowano

A moje zdanie to takie - siew poplonu na ściernisko, agregat uprawowy - zdecydowanie lepiej robi niż talerzówka, pług odpada bo nie o to chodzi aby jak najdokładniej przykryć resztki pożniwne tylko aby zerwać, wymieszać z glebą resztki pożniwne i napowietrzyć glebę. A likwidacja poplonu to pług. Dobry pług z dużą odkładnią i nie trzeba a nawet lepiej nie szatkować poplonu.

Opublikowano

Witam Was, uprawiam tylko zboża, użytkuję nowego URSUSA H , corocznie wykonuję podorywkę, wczoraj robiłem orkę Turem 4 skibowym i szlag mnie trafił bo nie byłem w stanie przykryć samoistnego poplonu, zawsze miał góra 15 cm a w tym roku ze względu na pożną orkę miało i 30-40 cm no i nie przykryłem , stąd rozważam zakup agregatu na przyszłość, ciągnik ma 100 Km, szerokie opony i 4 skibowego TUr-a z szerokością 180 i głębokością 35 cm ciągnie bez problemu. Mam już agregat przedsiewny BATYRY więc zależy mi tylko na pocięciu poplonów i wymieszaniu z glebę żeby nie mieć problemów z orką, co polecacie ,i w jakiej szerokości ??

Opublikowano

witam odświezam temat

potrzebuje pomocy w wyboze maszyny do uprawy ścierniska zastanawiam się co było by lepsze do likwidacji scierniska głównie po zbożach rzepaku i czasem po kukurydzy zastanawiam się nad gruberem lub kompaktowa broną talerzową ciągnik do współpracy o mocy 115 km pomóżcie koledzy co było by leprzym rozwiązaniem?