Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przede wszystkim nie radzę się spieszyć z zakupem ciągnika, tylko poczekać, aż minie szał kupujących, którzy dostali dopłaty, przetrzymać dopłaty, a ciągnik kupić przed albo po żniwach, gdyż wtedy są najtańsze i jest największy wybór. Z zakupem radzę spieszyć się powoli :rolleyes: . A co do tego 6120 to prawda. Gościu w moich stronach ma takiego i żałuje, że nie kupił mocniejszego, np. 6130/6140, bo 6120 jest bez turbo. Jakież było moje zdziwienie, jak przejechałem się wujka zetorem 7340, a sam mam 7211 i 8145. Niby tylko 13km więcej niż w 7211, ale z turbo ciągnik ma tak jakby innego duch niż bez. 8145 ma bez porównania słabsze odejście z miejsca niż 7340. Dlatego radzę kupić ciągnik z turbo, a nie pożałujecie tego wyboru. Może w lekkich robotach spali trochę więcej, a może i nie, ale uważam, że warto.

Opublikowano

Ale przecież ja tak nie napisałem że są złe, napisałem tylko że te które oglądałem były bardziej zużyte, sądze że są dobre inaczej przecież bym sie nad nimi nie zastanawiał :rolleyes: Byłem u kilku handlarzy bo jeździłem za JD 2140 MF 3060 i podobne, ale patrzyłem na zużycie i wybrałem tego najmniej wyeksplaltowanego ale niestety droższego niż był w planach :) Jakby MF był mniej zużyty od JD to pewnie by już stał u mnie na podwórku :D

Opublikowano

A tak nam przyszło do głowy, że może coś z innej stajni... A co myślicie o tym ciągniku ?: John Deere 3300 (Renault ceres 330) Idealny!!! (870734961) - Aukcje internetowe Allegro

Na forum bardzo mało jest wiadomości na temat tej serii renówek, a z tego co widzę to są dosyć tanie jak na swoje lata...One już raczej elektroniki chyba nie mają...

Wiecie może jak jest z częściami do tych ciągników?? Jak z ich awaryjnością, jaką mają moc, itp??

Dodam jeszcze, że ten ciągnik jest z Biłgoraja a to jest nie daleko mnie jakieś 100km...Ale nie wiem czy warto... Z tego co widzę dużą ich wadą jest mała kabina... :rolleyes: Ale ten co podałem jest naprawde godny uwagi.... :D

Opublikowano

Co nagle to po diable niestety... Im prędzej to zrozumiesz tym lepiej dla ciebie.

Tutaj jest więcej info nt tego john deere'a: http://www.konedata.net/Traktorit/jd3100.htm.. Szczerze mówiąc dałbym sobie spokój z takim john deere, bo mało tego jest i w razie czego ciężej dostać np. używane cięgno gdy pęknie, bo nowe za drogie, a te mf-y 30xx są tak oklepane, że chyba każdy rolnik przynajmniej raz widział go w życiu, a handlarze znają na wylot no i wybór w nich jest większy. Z resztą ten john deere to tak na prawdę z john deere, to ma tylko farbę i naklejki reszta to renault, a ta marka nie jest zbytnio popularna. Już wolałbym same/lamborghini, bo serwisu renault w Polsce nie ma, bo ta firma ciągników już nie istnieje, bo została w 2004roku przejęta przez claasa i z niewiadomych przyczyn ciągniki renault są podejrzliwie tanie. Ten fergaś jest fajny: http://www.agriaffaires.pl/uzywany-sprzet/ciagnik-rolniczy/1116272/massey-ferguson-6140.html

Opublikowano

Ja mam Zetora 9540 i jestem z niego zadowolony ale jak cos sie zepsuje to juz sa problemy bo nigdzie nie mogłem znalesc sprzegła.Napisałem faks do Czech zeby mi to przysłali ale ciagnik był mi potrzebny do prasy.Przyszło po 2 tygodniach.Zaczałem zakładac a sprzegło mi nie chciało wejsc .musiałem jeszcze raz pisac faks zeby mi to przysłali ale juz przyszło po tygodnu.Moim zadaniem jak lubisz 4napedowce z duza masa to tylko Zetor u mnie pracuje z prasa na 50h słoma i trawa.Niewiem bo nie jezdziłem Zetorem 8540 ale mi sie wydaje ze jest taki samy jak zetor 9540.

Opublikowano

Co do dogadania się, to na pewno znajdzie się ktoś, kto zna francuski. Na twoim miejscu poszukałbym wśród znajomych, bo czasem możesz nawet nie wiedzieć, że ktoś kogo znasz potrafi rozmawiać po francusku.

Opublikowano

Oj kogoś by się znalazło...Mam bardzo fajną nauczycielkę od francuzkiego to z tym by może nie było problemu :rolleyes: Tylko najgorzej jak to trzeba by było tam do francji po niego jechać.... :) a może to jakaś firma jest tam co sprowadza ciągniki do polski?? a to też nigdy nic nie wiadomo z tym ciągnikiem... wydaje sie fajny a może tam pół żeczy nie działa... :D

Opublikowano

Po to właśnie się tam dzwoni. Z resztą trzeba w miarę możliwości szukać najpierw ofert od rolnika, a jak będzie drogo lub nie będzie wcale, to szukać od handlarzy. Ciągnik musi w miarę dobrze wyglądać, mieć nie za duży przebieg(tak do tych 8-9tys mth max), bo nie wszyscy sprzedający oszukują. Trochę nadziei. Nie jest aż tak źle. Dobrze byłoby jeszcze zabrać ze sobą doświadczonego użytkownika takiego mf-a, który wie co i jak sprawdzić, żeby ciągnik chodził.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Handlarz który sprowadził naszego MFa twierdzi, że nie trzeba znać francuskiego, wystarczy butelka Żubrówki:D

Opublikowano

o wielkie dzięki Tomek!! :) cały czas śledzę allegro a ten widać nie dawno doszedł.... a ta wersja chyba panorama szczególnie mi sie podoba :)

i co sądzicie o nim?? chyba godny uwagi co nie?? jeszcze bardzo młody :)

a powiedzcie mi jakie są koszty "utrzymania" tego ciągnika?? ile kosztuje wymiana olei w skrzyni, filtry różne, itp....

a powiedzcie czy taki młody rocznik warto wziąć nawet jakby miał skrzynię 32x32??

Opublikowano

Jeszcze takiego nie widziałem, ale to musiała byc jakaś specjalna wersja do tura czy coś :) W środku nie oryginalne siedzenie, ale sprawdź go to sie przekonasz jaki jest. A koszty to tak jak w każdym ciągniku filtry oleje itp. czyli ze 2tys na początek :)

Opublikowano

Nie bardzo się orjentuje, ale jeśli to wersja do tura to na pewno będzie rewers (nie mam pojęcia jaki) oraz wyjścia hydrauliki z przodu pod tura. Może byc jeszcze szklany szyberdach no i moze jakaś wzmocniona hydraulika. (Podkreślam nie jestem pewny!!!)

Opublikowano

a zauważcie, że na zdjęciu w środku ma on jeden przycisk zaślepiony... :)

ten przycisk z tego co się orientuje to albo przedni napęd albo półbiegi(w zależności od wersji...) (ten obok tych dwóch żółtych na samym początku panelu) Dlaczego tak jest?? I siedzenie też pewnie jakieś inne niż gramerra.... :)

Opublikowano

Ten gościu mało kiedy wystawia sprzęt na allegro ale warto tam pojechać nie koniecznie dla tego ciągnika, można zorjętować się co i jak wygląda no a my mamy całkiem nie daleko więc mozesz podskoczyc. Daję sie odrazu przejechać pobawić wszystkim nic nie ukrywa przynajmniej wtedy tak było. Kiedyś tam byłem to wybór był nawet taki sobie a trafilismy do niego przypadkiem przejeżdzajac nie pojawialy sie jego ogłoszenia wtedy nigdzie. W tych stronach jest kilku handlarzy jak bedziesz jechal to sie dobrze rozgladaj w Białobrzegach czasem też ma pożądny sprzęt i też się słabo reklamuje (jak jesteś bystry to się domyślisz czemu) w Polichnie jest dwóch to tylko jeden na allegro ogłasza Modliborzyce, Wysokie już sam pozapominałem gdzie i co ale kiedyś pare razy tamtędy przejeżdżaliśmy. A co do tego mfa to wlasnie cos slyszalem ze to wersja do pracy z ladowaczem lub maszynami zaczepianymi na przedniego tuza aby poprawic widocznosc skrzynia raczej 16 wiec ta lepsza przynajmniej inni tak twierdza bo od 94 autotronic byl tylko w 16 w tym modelu a guzik zaslepiony zapewne od koguta ja bym tak obstawial. I jeszcze jedno jak jest cos pożądnego to nie zawsze zdazy trafic na allegro rozgładaj sie w anonsach czasami warto popytac kiedy cos nowego przyjedzie. No i dobrą sprawą w MF-ach jest turbo i tego się trzymaj bo potem bedziesz zawiedziony strasznie się bedzie dusił

Opublikowano

Dwa lata temu oglądałem taki sprzęt model 3065. Ogólnie bardzo mi się podoba ta wersja fajnie wygląda i byłby idealny do ładowacza.W serii ta wersja nazywa się Panorama natomiast w serii 6100 Euro-line.Wtedy nie zdecydowaliśmy się na niego bo miał spory przebieg i był pod spodem malowany widać było że był rozpoławiany. Na linku widać że miał komputer na słupku kabiny i ktoś go wymontował.

Opublikowano

Panowie mam poważny problem B) !!

A mianowicie chodzi mi o informacje na temat ciągników, które pracowały w oborze...Jak to z nimi tak naprawde jest?? Tzn. czy są mniej spracowane niż te co "tyrały" w polu?? A z drugiej str cały czas są w oborze to i korozja bardziej ich bierze... B) A w takim mf-ie elektronika moze prędzej siada, bo cały czas przebywa w wilgoci...?? Może coś słyszeliście na ten temat...??

Bardzo proszę o w miarę szybkie odpowiedzi, gdyż mi na tym bardzo zależy....