Skocz do zawartości

Żyto jare BOJKO

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

ja kupiłem w CN Warszawa o. Żuromin po 219zł za 100kg

czy nie uważacie że może być za późno z siewem żyta. dużo jeszcze śniegu leży a gdzie do zasiewów

Edytowane przez denzel
Opublikowano (edytowane)

Posiadam żyto jare bojko pierwszy rok po centrali. Zainteresowani pisac na mejla ryszard37@o2.pl. Jestem z lubelskiego

Edytowane przez Rico39
Opublikowano

koledzy chcę posiać żyto jare bojko na 5 klasie ziemi. Na wiosnę dam obornik, jakie zastosować nawożenie żeby uzyskać chociaż te 3t/ha? ile żyta zasiać na ha?

Opublikowano

Zyto na wiosne?:) eeee moze lepej ozime? a teraz na wiosne jakas oleista?

To ile dac to zależy od badan gleby, zrób i pochwal sie a mądrzy ludzie z tego forum ci pomogą;) mowie o podstawowym badaniu - Ph/Mg//P/K

Opublikowano

badań jeszcze nie robiłem bo pole zostało zakupione na jesień. Sąsiad miał tam posianą qq na kiszonkę i nie była za rewelacyjna. Jak to kupiłem to tylko poleciałem broną talerzową i na wiosnę planuję wywieść obornik. Chcę posiać coś innego niż owies bo owsa mam pod dostatkiem

Opublikowano

3 tony żyta? to lepiej brzuchem do góry poleżeć i kupić gotowe.

Za to łubin bardzo dobry pomysł. Dostaniesz 700 zł dopłaty wiecej, odbudujesz strukturę gleby, będziesz miał bardzo dobre sanowisko pod kolejną uprawę, a wartość plonu przy odrobinie rozsądku w uprawie z pewnością nie niższa. Tylko gnój będziem musiał sobie odpuścić.

Opublikowano

Żyto Bojko sieje się sie od pazdziernika do kwietnia a nawożenie normalnie fosfor potas i azot, chociaz na samym azacie tez urosnie ale plen będzie minimalny

Opublikowano

Siałem to w tym roku, Na pewno trzeba skracać bo bardzo skłonne do wylegania jest, siałem 150kg/ha tylko 100 kg saletrzaku przedsiewnie dało 3 tony ogółnie nie dbałem o nie  nawozy mało skracania nie było od grzyba  też nie, zasiałem tylko po to aby pole puste nie stało. Owsa siać nie mogłem bo głuchy na polu a inne zboże by słabo wyszło.

Ogólnie mi się nie podoba ale jako wyjście awaryjne może być. 

Opublikowano

Witam.Mam zamiar jak na wiosnę zaoram ugór to zasiać na nie żyto jare i czy nawożenie mocznikiem  150kg/ha zaraz po siewie plus z 2 razy odżywkami później będzie dobrym rozwiązaniem?Proszę o porady.

Opublikowano

najlepiej tylko pod korzeń a pogłównie odżywki i koniecznie skracanie bo ja za pierwszym razem też miałem na ugorze bo po pierwszym wiosennym większym deszczu z wiatrem go położy