Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
40 minut temu, Pedro napisał:

Czy da rade zbić wilgotność z 20% na 13-14 samym suchym powietrzem?

Ile tego masz ? Ja co roku coś susze na słońcu na plandece. 3dni dobrej pogody i zejdziesz do 14. Na 20 cm i raz dziennie przewalić łopatą. 

Widziałem w tym roku cennik jedej firmy to za kontraktowaną mają płacić 55. 

Opublikowano

Około 3t, przeczyszczona z chwastów ale kawałki słomy i niedojrzałe nasiona zostały, z suszeniem na plandece to dopiero od środy pogoda ma być, kusi mnie spróbować rure drenacyjną na podłogę w przyczepie, zasypać, podłączyć wentylator i niech dmucha

Opublikowano

ja już po zbiorach, plon bardzo zróżnicowany od 800kg do myśle w granicach 1,5t. udało sie rzutem na taśmę przed deszczami. W tym roku termin siewu nie przypasował Ci co wcześniej zasiali u mnie wygrali 

Opublikowano

Lipsko mazowieckie 3500 netto.

W sobotę szwagrowi odwoziłem.

Myliłem się twierdząć że cena rypnie.

Gryk nasiane naprawdę dużo w tym roku a cena się utrzymała.

Opublikowano

obroty bębna mniejsze niż do zboża, klepisko odsuń, wystarczy że cepy trącą grykę i obleci z łodygi, wiatr jak do owsa powiedzmy ale skontroluj czy nie wylatuje za dużo z tyłu, sita jak do zboża u mnie.

• Like 1
Opublikowano

Witam, to moje początki rolnicze, więc będzie sporo pytań nowicjusza, mam 3ha ugoru w większości 4kl do zagospodarowania pod grykę, teraz oprysk, orka i z wiosny pewnie dalszą walka z chwastami, pytanie o nawożenie, czytam że dużo osób nie stosuje nic, natomiast nie chciałbym potem żałować więc pójdzie na pewno tarnogran PK, bo takowy mam kupiony z myślą o innych uprawach, jaki że szal na rynku nawozów raczej nie zwolni to czy coś dokupic

-w jakiej dawce go dać i czy dodać coś azotowego

Opublikowano
3 godziny temu, migacz napisał:

Przy erze drogich nawozów chyba spróbuję tej uprawy na gorszych kawałkach, ewentualnie na piachach dzierżawionych bez dopłaty. Dosuszyc octem albo saletra i pójdzie.

Ocet nie działa 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, bortys2001 napisał:

Witam, to moje początki rolnicze, więc będzie sporo pytań nowicjusza, mam 3ha ugoru w większości 4kl do zagospodarowania pod grykę, teraz oprysk, orka i z wiosny pewnie dalszą walka z chwastami, pytanie o nawożenie, czytam że dużo osób nie stosuje nic, natomiast nie chciałbym potem żałować więc pójdzie na pewno tarnogran PK, bo takowy mam kupiony z myślą o innych uprawach, jaki że szal na rynku nawozów raczej nie zwolni to czy coś dokupic

-w jakiej dawce go dać i czy dodać coś azotowego

Ja dawałem kiedyś polifoske 100kg 

W Tym roku dawałem bez nawozu z racji jego ceny ale jak łapała pąki to dolistnie dostała Kristalon zielony. Gdyby nie to ze w czerwcu mi ja przypalił upał na kwiatach to różnicy by nie było żadnej. Odbiła i zakwitły czubki jeszcze raz, właśnie zmieniają kolor z zielonego na brązowy.  
Siew opóźniłem o 2 tygodnie ze względu na ciągłość pożytków dla pszczół żeby mi nie kwitła razem z facelia. Ci co posiali ok 10 maja mieli sporo ładniejsze gryki. 

Edytowane przez yanek_113
Opublikowano
1 godzinę temu, yanek_113 napisał:

Ja dawałem kiedyś polifoske 100kg 

W Tym roku dawałem bez nawozu z racji jego ceny ale jak łapała pąki to dolistnie dostała Kristalon zielony. Gdyby nie to ze w czerwcu mi ja przypalił upał na kwiatach to różnicy by nie było żadnej. Odbiła i zakwitły czubki jeszcze raz, właśnie zmieniają kolor z zielonego na brązowy.  
Siew opóźniłem o 2 tygodnie ze względu na ciągłość pożytków dla pszczół żeby mi nie kwitła razem z facelia. Ci co posiali ok 10 maja mieli sporo ładniejsze gryki. 

Też z myślą o pszczołach planuję ten zasiew, ale i dobrze gdy nakład się zwrócić, u nas teraz polifoska brak a i cena zaporowa, dlatego dam tarnogran chyba też 100 kg tylko uzupełnie czymś azot

Opublikowano

Po wieloletnim ugorze spokojnie możesz zrezygnować z jakiegokolwiek nawożenia pod grykę, zwłaszcza na 4 klasie. Zadbaj tylko o chwasty.

Opublikowano
36 minut temu, toooomaszewski napisał:

Jeżeli Twoje początki rolnicze, to oddaj glebę do badań i zacznij od urgulowania ph. Nawet lepsze rozwiązanie jak teraz na jesień już podsypiesz wapno, i zrobi lepszą robotę jak pk.

Tak wapno też w planach teraz na jesien