Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U mnie ok, (Podbeskidzie). Albus wyrósł na 130-140 cm. Faktem, że po Bożym Ciele, mieliśmy opady na ogólną sumę ok. 70 mm i to go chyba uratowało. Ale był też obornik dany, a i ziemia ciężka. 

Opublikowano
55 minut temu, staszek131415 napisał:

Obornik pod bobik O.o?

Hehe, a pod co, pod zboża? Jak masz małe gospodarstwo i nie siejesz kuku, a pod ziemniaki już dałeś na jesieni,to za wiele opcji nie ma na wiosnę.

Opublikowano

Bez sensu  takie nawożenie no ale jak dla kogoś uprawa to zabawa to niech tak robi

bobiku nie powinno się uprawiać wcześniej jak 3-4lata po oborniku B|

Nie dziwi mnie że taki wysoki wyrósł ale plonu się z niego nie spodziewaj

Opublikowano

A czemu by nie?

W uprawie bobiku zaleca się stosowanie na starcie nawozów azotowych.

Poza tym obornik to nie tylko azot ale tez między innymi fosfor i potas którego bobik tez wymaga.

Zresztą dając późno wiosną  obornik,to w przypadku suszy nie zdąży się on rozłożyć zanim bobik urośnie...

Opublikowano

Ja siałem na nowym polu gdzie wcześniej rósł dosłownie las I dość mokry teren na wiosnę był siany w dość mokrą ziemię zaraz powschodził I przyszła susza a sąsiad orał na wiosnę i bezpośrednio w orane zasiał rozsiewaczem zabronował I ma najładniejszy w okolicy.

Opublikowano (edytowane)

Witam Panowie

Jestem w temacie bobiku zielony. Chciałbym się dowiedzieć co i jak z tym wszystkim. Przeczytałem cały temat ale i tak jeszcze mam troszkę pytań. 

Pierwsze to jak dać nawóz PK wiosną pod agregat czy jesienią pod pług ? Boje się że przez jesień i zimę składniki nawozu zostaną wykryte w głąb gleby gdzie to bobik może nie dotrzeć.

Kolejne to czy kosicie go zwykłym bizonkiem Z056? Jak ze stratami podczas zbioru? Jakie ustawienia?

Mój plan jest taki 

Teraz na polu rośnie miedzyplon. W listopadzie mam zamiar rozsiania wapna węglanowego w ilości 2.5 do 3 ton orka na zimę na głębokość około 28 cm. Wiosną jak tylko będę mógł wjechać uprawa PK i siew. Oprysk doglebowy na chwasty. Powschodowo poprawka Corum. Zapewne pójdzie jakiś grzyb w postaci Gwarantu i jakieś odżywki. Mszyce i strąkowiec również planuje po 2 zabiegi. Desykacja ? Czy sam dojdzie ? Sklejacie łuszczyny?

Dodam że przedplonem jest jęczmień jary, słoma pozostawiona na polu. pH 5.6, fosfor i potas wysokie. Gleba III i IV klasa mozaika. Parę lat sieje łubin i w tym groch jeszcze ale jak dla mnie to odpadają te uprawy.

Edytowane przez rolnik31
Opublikowano

Nawóz najlepiej przedsiewnie,warto tez na starcie lekko wspomóc go azotem.

Ustawienia kombajnu praktycznie tak samo jak do łubinu,może nieco więcej wiatru.

Osobiście staram się niczego nie desykować,a sklejanie nie jest konieczne.

Opublikowano

czy można w sobotę tj. 09 marca siać już bobik czy będzie jeszcze za wcześnie.

Może banalne pytanie ale będę siał po raz pierwszy

Opublikowano

Dokładnie bobik się sieje tak wcześnie jak się tylko da wjechać na pole. Bobik potrafi wytrzymać -8 stopni. Ciekawe tylko jak oprysk od chwastu sobie poradzi na początku marca.

Opublikowano

po wschodach  basagran 480 sl ale drogo wychodzi .
Jak go dopiero siałeś to nie masz co się martwic zdążysz doglebowym,ja sialem 2 marca i w tym tyg dopiero będę robił doglebówkę 

Opublikowano (edytowane)

Siał ktoś już bobik? Widziałem tu wpisy, że ktoś kiedyś siał w lutym. U mnie gliny, pogoda wilgotna, więc nie ma szans wjechać w pole do 20-25 marca, jeśli oczywiście pogoda pozwoli wtedy. Realnie to początek kwietnia. Swoją drogą to szkoda, że bobik lubi wczesny siew, ale lubi też ciężkie ziemie, które taki siew praktycznie wykluczają. Marzec zapowiada się dość wilgotny więc przynajmniej na starcie sytuacja powinna być lepsza z wodą dla bobiku niż w poprzednich latach.

Edytowane przez karban
Opublikowano

Zasiałem w sobotę na jednym kawałku bobik. Ziemia ciężka ale się ładnie zagrzebał. Tylko teraz nie wiem czy go pryskać przedwschodowo bo mają być przymrozki a warunki są dobre bo jest wilgoć. Co radzicie ?