Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

kiedy zaczynacie siewy? ja zamierzam w następnym tygodniu tylko nie wiem czy nie za wcześnie, warunki są

Czemu za wcześnie? im wcześniej tym lepiej, za nim bobik powschodzi to zejdzie ze 3 tygodnie minimum,a  i tak wytrzyma przymrozki do -7. Ja sieje we wtorek, a jak bym miał czas to już bym zasiał dawno.

Opublikowano

Panowie, jest sens siać bobik zwykłym siewnikiem? Za płytko będzie?

Nigdy jeszcze nie siałem bobiku, w tym roku chciałbym na jednym kawałku około 1ha jako płodozmian (bo od kilku lat tylko zboża w zasadzie, ziemniaków niewiele), na zyski nie liczę :)

Chyba, że coś innego zasiać?

Opublikowano

Panowie, jest sens siać bobik zwykłym siewnikiem? Za płytko będzie?

Nigdy jeszcze nie siałem bobiku, w tym roku chciałbym na jednym kawałku około 1ha jako płodozmian (bo od kilku lat tylko zboża w zasadzie, ziemniaków niewiele), na zyski nie liczę :)

Chyba, że coś innego zasiać?

Można siać normalnie i nic nie trzeba orać ja tak siałem i było dobrze. wschodził nawet ten który był centymetr pod ziemią.

Opublikowano

1cm? A co wtedy z opryskiem?

Faktycznie najlepiej byłoby przyorać, ale to dodatkowa robota...

Ile powinienem wysiać na 1ha?

Siać co drugi lejek? Bo czytam na forum, że niektórzy sieją w każdy. Dwa lata temu widziałem gdzieś gościa, który siał bobik "lejkiem" do nawozów...

Wybaczcie takie podstawowe pytania, ale w moje okolicy nikt nie sieje bobiku, nie mam się kogo poradzić.

Opublikowano

Też będę siał pierwszy raz. Plan jest taki żeby dobrze spulchnić ziemię na 8cm, nawet z uniesionym tylnym wałem w agregacie, potem siew poznaniakiem stopkowym maks docisk co drugą rurkę, później wałowanie.

Opublikowano

1cm? A co wtedy z opryskiem?

Faktycznie najlepiej byłoby przyorać, ale to dodatkowa robota...

Ile powinienem wysiać na 1ha?

Siać co drugi lejek? Bo czytam na forum, że niektórzy sieją w każdy. Dwa lata temu widziałem gdzieś gościa, który siał bobik "lejkiem" do nawozów...

Wybaczcie takie podstawowe pytania, ale w moje okolicy nikt nie sieje bobiku, nie mam się kogo poradzić.

Tylko miejscami był tak płytko. Zrobił się tam na chwilę jaśniejszy, a później mu przeszło. Teraz bym siał w każdy lejek bo to lepsze wykorzystanie pola, mniejsza konkurencja między roślinami. 

Opublikowano (edytowane)

Jest zupełnie odwrotnie, im rzadziej siejesz tym mniejsza konkurencja między roślinami.

Lepsze wykorzystanie pola - jeśli masz na myśli roślin na m2 to tak, ale czy to idzie w parze z lepszym plonem - nie koniecznie.

Edytowane przez majes
Opublikowano (edytowane)

Jeżeli liczba nasion na tej samej powierzchni będzie taka sama w obu przypadkach to lepiej powinno być tak jak napisałem. przykładem niech będzie kukurydza, gdzie teraz promuje się technologię podwójnych rzędów, plon ziarna niby 5 % lepszy. Praktycznie już się o tym pewnie nie przekonam bo uprawa bobiku nie ma żadnego sensu ekonomicznego.

Edytowane przez 90210grzesiu
Opublikowano

Podwójne rzędy stosuje sie własnie po to żeby rosliny miały więcej miejsca były bardziej od siebie oddalone a nie posiane w jednym rządku blisko siebie. Tak posiany bobik pewnie lepiej by się rozwijał.

Opublikowano (edytowane)

Przecież dokładnie to napisałem o bobiku. Kukurydza lepiej by plonowała w rozstawie rzędów np 30 cm co, ale jak to zebrać? Ilość roślin bobiku na jednostce powierzchni się nie zmienia jeżeli posiejemy w każdym lejku, a nie w co drugim, da nam to lepsze wykorzystanie powierzchni.

Edytowane przez 90210grzesiu
Opublikowano

ok, nie kłócę się:)

W etykiecie Vitavaxu jest napisane żeby stosować 300ml na 100kg nasion. Nie ma nic o dodatku wody. Zaprawiacie wg etykiety bez dodatku wody?

Opublikowano

Ja sieje bobik poznaniakiem co 2 redlice na maksymalnym docisku i do tego wkładam rurkę podnosząc krótkie redlice tak aby dociskały dłuższe które przez to wbijają się głebiej w ziemie :)

• Thanks 1