Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

JA PO NIEDZIELI BĘDĘ PRÓBOWAŁ SIAĆ WAPNO NAWOZY . TRZEBA PRÓBOWAĆ JAK NAJ WCZESNIEJ POSIAĆ. ROK TEMU BOBIK KTÓRY BYŁ POSIANY DWA TYGODNIE WCZEŚNIEJ TO MIAŁ LEPSZY PLON .SYSTEM KORZENIOWY BYŁ DUZO LEPSZY.

Opublikowano

Jeszcze nie pora na siewy. Jak na razie zapowiadają deszcze. Może być tak że jeszcze pomrozi na początku marca więc radze uważać. Bobik jak wyjdzie to wytrzyma ale góra do -10. Jeszcze najlepiej herbicyd dać doglebowo przed wschodami, ale w marcu raczej się nie da.

Opublikowano (edytowane)

Ja czekam tydzień jeszcze . Za mokro jeszcze w polu. Jak masz kolego słabsze gleby które szybciej wysychają. To śmiało możesz ruszać w pole. Bobik lubi wczesny siew.jak będzie niska temperatura to bobik będzie się bardziej ukorzeniał.dopiero jak się ociepli wyjdzie na wierzch. U mnie jest sporo mozaiki. Muszę czekać.

Edytowane przez xxxMarcin3
Opublikowano

nie żałujesz azotu pod bobik, jak spanie na to śnieg to wypłucze, a z tym że jak bedzie zimno to bedzie rósł w korzen a jak ciepło to wyjdzie na wierzch to nie do końca prawca bobik z natury długo wschodzi

Opublikowano

Ważne żeby najgłębiej posiać jak się da. Nie ważne że będzie wychodził długo. Na swój w ubiegłym roku czekałem 3tygodnie i dopiero się pokazał. Najlepiej dać PK na jesieni i przyorać na 30cm. Wtedy ładnie się korzeni i można osiągnąć wysoki plon.

Opublikowano

petro11 dużo siejesz bobiku? Jakie plony można uzyskać z hektara? i kto go skupuje i po ile?  jak ogólnie przebiega uprawa bobiku? sory, że tyle pytań ale nigdy nie sialem bobiku, jedynie groch.

Opublikowano

petro11 dużo siejesz bobiku? Jakie plony można uzyskać z hektara? i kto go skupuje i po ile?  jak ogólnie przebiega uprawa bobiku? sory, że tyle pytań ale nigdy nie sialem bobiku, jedynie groch.

Po kilku ładnych latach przerwy zacząłem siać w ubiegłym roku ze względu na zazielenienie. Miałem posiane 30ha i teraz na wiosnę znowu 30. Plon 4t\ha ale około bo jeszcze nie wywieziony, ale po ilości myślę że przekroczone 4t. Żeby to osiągnąć to jednak musi być pełna ochrona razem z dokarmianiem dolistnym. Wcześniej pisałem bo ktoś pytał co i jak to możesz kilka stron cofnąć.

Opublikowano

oj z tymi plonami to niekoniecznie tak jest bo 2 lata temu bez ochrony i dokarmiania dolistnego OLGA dawała od 4 do 5 ton z ha a w tamtym roku 2-4 tony w zależności od pola

Opublikowano

Czym pryskasz?

Pytam bo kilka dni temu bobik został zaprawiony plonvitem+saroxem (tak wiem poza rejestracją), wczoraj mykoflora-nitragina, dziś rano siew. Trochę późno chyba ale co zrobić.

W sumie to chyba pierwszy siew bobiku po dobrych 20 latach jak nie więcej bo ostatni raz pamiętam że bobik rósł u nas jak byłem dzieciakiem i bobik był wyższy ode mnie ;)

Opublikowano

Ja za dwa tygodnie dopiero planuję za mokro na razie

Opublikowano

Czym pryskasz?

Pytam bo kilka dni temu bobik został zaprawiony plonvitem+saroxem (tak wiem poza rejestracją), wczoraj mykoflora-nitragina, dziś rano siew. Trochę późno chyba ale co zrobić.

W sumie to chyba pierwszy siew bobiku po dobrych 20 latach jak nie więcej bo ostatni raz pamiętam że bobik rósł u nas jak byłem dzieciakiem i bobik był wyższy ode mnie ;)

Command+Nuflun