Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Elektrohydrauliczy rewers to jak jedziesz dajmy na to do przodu z 15km/h ciagniesz wajha podczas jazdy do tylu i ciagnik jedzie do tylu z taką predkoscia? Ale to mozna skrzynie rozwalic tak, wytłumaczcie dokładniej bo troche tego nie rozumiem? :lol:

Opublikowano

Powodzenia tą wajche przełaczyc przy 15km/h :lol: Traktor jedzie do tylu na takim biegu, na którym jedzie do przodu(no chyba, ze Poweshift bo on jedzie na innym, ale wtedy rewers i tak EH). Rewers sie przerzuca do 5km/h, schoć na sam luz można wcześniej...

Edit: Nie skapłem sie, ze piszesz o EH, bo napisałeś wajcha to myslałem, że mechanik. ;[ Sam przełącznik dasz na pozycje cofania przy 15km/h, ale w skrzyni i tak nie przełaczy.

Opublikowano

Toś mu kolego wyjaśnił... raczej gorzej pomotał...

Rewersor elektrohydrauliczny (połączony z mokrym sprzęgłem)to część przekładni(za lub przed właściwą sekcją odpowiadająca za zmianę przełożeń, zależnie od typu przekładni) która odpowiada za bez sprzęgłową zmianę kierunku jazdy maszyny(w domyśle ciągnika) przełącza całą przekładnią na tryb wsteczny lub przełącza przekładnię wraz ze zmianą przełożenia (używa tu sekcji zmiany przełożeń, zależnie od skomplikowania układu)

występują też rewersory mechaniczne przy sprzęgłach suchych połączonych z prostymi skrzyniami synchronizowanymi(np. zetor forterra) te nie mają możliwości zmiany przełożenia przy zmianie kierunku poruszania się maszyny.

Tak więc w skrzyniach zaawansowanych np. typu PowerShift możesz zaprogramować bieg wsteczny czyli do przodu jedziesz np. 12 przełożeniem, używasz rewersora i ciągnik cofa na 4 przypuśćmy.

Dodatkowo w maszynach z mokrym sprzęgłem odpowiada ono za wyhamowanie maszyny przed zmienieniem jej kierunku i stopniowym jej rozpędzaniem(nie raz używałem rewersora powyżej 15km/h) mówię tu o rewersorze elektrohydraulicznym oczywiście przy mechanicznym ciągnik musi(przynajmniej powinien dla jego dobra)stać lub wolno toczyć się bez obciążenia przekładni(taki też mam więc raczej wiem co piszę)

Opublikowano

Tak dla ciekawostki Valtra w modelach Direct i Versu wprowadziła "hamowanie silnikiem po aktywowaniu przekładni nawrotnej – w celu uzyskania jeszcze bardziej płynnej zmiany kierunku jazdy" :lol:

Czyli jeszcze bardziej skoplikowany rewers ;[

Opublikowano

jak to kolego jest rozwiązane ? czy chodzi o schodzenie silnika z obrotów(automatyczny tempomat) czy też mówisz o hamulcu wylotowym ?(w case jest jako opcja sterowane takim pedałem w podłodze obok sprzęgła jak ktoś bierze do transportu)

Opublikowano

To będzie raczej hamowanie silnikiem poprzez schodzenie z obrotów, na któryś targach będę musiał się dopytać :lol: ; bo hamulec wylotowy [tzw górski] ma na celu wyhamowanie silnika a przez to również skrzyni a tutaj piszą bezpośrednio o hamowaniu skrzyni silnikiem.

Z tąd wyrwałem ten cytat <link>

Opublikowano

Panowie, na którym biegu orzecie swoimi Forterkami? Jaki konkretnie model i z jakim pługiem? Czy na pólbiegach mozna cały czas jeździć? 4 polowa nie ma rewersu, cchialbym orac na 1 szosowej i 2 żółwiu, Nie rozleci sie ta skarzynia? To bedzie dopiero pierwsza orka nowym ciągnikiem;)

Opublikowano

ja oram forterra 115 1 szosowa z 2 zółwiami, czasami z jednym jak lśejsza ziemia, pług 40*40 ziemie raczej lekkie, zagonowy, a jesli chodzi o te zolwie mozesz spokojnie caly czas na niuch jezdzic, bo to sa połbiegi

Opublikowano

Panowie, na którym biegu orzecie swoimi Forterkami? Jaki konkretnie model i z jakim pługiem? Czy na pólbiegach mozna cały czas jeździć? 4 polowa nie ma rewersu, cchialbym orac na 1 szosowej i 2 żółwiu, Nie rozleci sie ta skarzynia? To bedzie dopiero pierwsza orka nowym ciągnikiem;)

Ja choć zaorałem nią dpoiero pk 6 ha moge juz cos powiedzieć. Forterra 125 w pługu 4 skibowym na sprężynie z uni(orze dość ciężko) jeżdze 1 bez półbiegow albo na jednym polbiegu. ziemie mam dość sztywne.

a co do rozlecenia to niewiem ja sobie półbiegi przeżucam podczas jazdy bez sprzęgła.

Opublikowano

A jak jest u Was jak sie jedzie na żółwiach? słychać coś? U mnie słychac, a jak jest otwarte okno todość mocno, tak jakby pompa hydr. czy cos takiego... nie wiem czy tak to powinno byc?

Opublikowano

A jak jest u Was jak sie jedzie na żółwiach? słychać coś? U mnie słychac, a jak jest otwarte okno todość mocno, tak jakby pompa hydr. czy cos takiego... nie wiem czy tak to powinno byc?

To chyba normalne :) Na początku też byłem tym zdziwiony ale kolega mowil ze u niego jest to samo. jezeli mowimy o tym samym :) u mnie slychac takie syczenie jakby...

Opublikowano

Witam wszystkich posiadaczy Zetorów Fronterra 125. Wslaśnie miesiąc temu kupilem taki ciągnik z ladowaczem czolowym TL 260. Przy czym byly zbędne przednie obciązniki a zamiast nich wziąlem przedni TUZ. Posiadam plug 4 skibowy obracany Landzberg i agregtat uprawowo siewny 3 metrowy. I nie ma możliwości żeby podnosilo przód do góry. Tylko mam taki problem jak opuszcze plug na dól to na wolnych obrotach przydusi się że trzeba zredukować na pierwszym biegu n drugiego żolwia. Trochę mi się to nie podoba. Posiadam jeszcze Forda 7700 Turbo bez przedniego napędu. Ma on 95 koni mechanicznych z 1979 roku. Gdy opuścilem ten plug to bez problemu na wolnych obrotach może orać do końca. a gdy nacisnę na pedal gazu to od razu wchodzi na obroty.

Jaki obroty silnika utrzymywać w Zetorze w orce?

Ile wam pali na hektar orki bo mi do 18 litrów?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Jak to w zetorach bywa (i nie tylko), żeby było najbardziej ekonomicznie a jednocześnie, na silnik pracował na odpowiednich obrotach podczas orki powinieneś się trzymac opcji 1800-2000 obrotów. Do tego powinno się orac na włączonym przednim napędzie(to znacznie zmiejsza poślizg kół i co za tym mniejsze spalanie, ciężko co nie których do tego przekonac :D) i co popracuj nad odpowiednim ustawieniem pługa to tez pomaga zaoszczędzic trochę paliwa.

Opublikowano

Jak to w zetorach bywa (i nie tylko), żeby było najbardziej ekonomicznie a jednocześnie, na silnik pracował na odpowiednich obrotach podczas orki powinieneś się trzymac opcji 1800-2000 obrotów. Do tego powinno się orac na włączonym przednim napędzie(to znacznie zmiejsza poślizg kół i co za tym mniejsze spalanie, ciężko co nie których do tego przekonac :D) i co popracuj nad odpowiednim ustawieniem pługa to tez pomaga zaoszczędzic trochę paliwa.

Ja orze na obrotach ok 1600. pali mi dosc sporo chyba nawet wiecej niz ursus 1234... a moze przez to ze za mało mu daje?? :)

Opublikowano

Drodzy koledzy czy zetor Forterra 125 poradzi sobie z agregatem (Unia group aktywny Hermes wał packera i siewnik Polonez 550 D redlice talerzowe z kółkiem kopiującym) ECO ACTIVE 550 D. Masa zestawu 2125 kg załadowany pewnie waży 2600 kg

550 D. Czy wogóle jest sens coś takiego do tego zetora kupić.

Opublikowano

Moim zdaniem bedzie za ciężko do 4 cylindrów... z tyłu zrobią się kapcie a przód bedzie w górze pociągnąć pociągnie ale w transporcie to nie bardzo....

Opublikowano

witam. zamierzam kupić forterrę 125 z jakimiś dodatkami tylko nie wiem za co ile trzeba dopłacić a nigdzie nie mogę znaleźć cennika opcjonalnego wyposażenia w zetorze, wiem że przednie obciążniki kosztują ok 4 tys. a jak sie sprawa ma do przedniego tuz+WOM. interesuje mnie jeszcze zaczep typu "HITH", szersze ogumienie (420/520), i grammer pneumatyczny

Opublikowano

takie ceny był na początku roku jak kupowałem wtedy ciągnik ,od tych cen możesz odjąć 7-10 % zależnie jaki upust dostaniesz

przednie obciążniki 700 kg - 4700zł

przedni tuz - 9850zł

przedni wom - 10510 zł

zaczep typu "HITH" -3600zł

szersze ogumienie (420/520)- 2480

grammer pneumatyczny - 1000