Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

@grys

I jak wychodzi 3 metrowy? Rozumiem, ze bierzesz 1.5 rzedu i zawsze skladanie wychodzi na polowie. Najbardziej pasowny 4.5 metra, ale to juz inna rama, silownik i cena kosmos.

Edytowane przez asus921
Opublikowano
Godzinę temu, asus921 napisał(a):

@grys

I jak wychodzi 3 metrowy? Rozumiem, ze bierzesz 1.5 rzedu i zawsze skladanie wychodzi na polowie. Najbardziej pasowny 4.5 metra, ale to juz inna rama, silownik i cena kosmos.

dokładnie tak , ale dołożyłem po bokach po 4 pazurki bo czasami nie sięgał więc dla pewności jest dołożone, jestem zadowolony tępi 95% chwastów przejazdy co około 10 dni 

Opublikowano

Czy ktoś spotkał się z chwastownikiem mechanicznym gdzie widziałem to na zachodnich stronach że druty są zamocowane do taśmy która pracuje prostopadle do kierunku jazdy

Coś jak przetrząsają listwowa do siana to robi robote

Opublikowano
W dniu 15.03.2025 o 11:42, asus921 napisał(a):

@alvaro2

Zapodaj jakies linki/filmy. Ktos tu kilka lat temu wstawial film z tasmowej, az sam chyba pozycze od sasiada na testy. Chwastownik mam, ale napewno tasmowa wyczysci ziemie do zera. Pytanie co na to czosnek.

Kiedyś robiłem nie polecam zbyt agresywnie działa i zasypuje ziemia pas obok 

Opublikowano

Ja robię taśmową do siana wolne obroty wałka i idzie bardzo fajnie ,oczywiście nie wolno za głęboko jej nastawić bo będzie zasypywać rządek obok .Robię taśmówką na drugi dzień chwastownikiem i jest zrobione w poprzek i wzdłuż  a i musi być równe pole żeby co jakiś czas nie ustawiać

Opublikowano
3 godziny temu, asus921 napisał(a):

@LEREDA

Jestes w stanie wyslac jakis film z pracy? Ewentualnie zdjecie.

Pieliłem w piątek to teraz na razie spokój ale jak będę następnym razem walczył w polu to coś nagram

Opublikowano (edytowane)

@alvaro2

Gdzies ponoc mam opielacz do burakow, moze miedzyrzedzia tym przejade. Jak nie, to pojdzie lontrel.

@ahten

Nie jestem z pierwszej lapanki, chwastownika kilka lat uzywam. Pytalem o tasmowa przegrabiarke. To nowa dzierzawa, a oset sie gleboko korzeni, wiec regularne jezdzenie nic nieda jak to ujales.

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Chwastownik tylko jednoroczne wyciagnie, oset jest wieloletni. Tasmowa przegrabiarka tez go nie usunie

No to jak juz kilka lat uprawiasz czosnek, to wiesz ze raczej nie wchodzi sie z nim na nowa dzierzawe, za duzo kosztow wzgledem mozliwych niepewnych zyskow.

Na oset chlopyralid swietnie dziala. ale lepiej plecakowym kropic

Opublikowano (edytowane)

Liczylem, ze tasmowa go po prostu zetnie. Gdzies ponoc mamy jakies noze od opielacza do burakow, nie wiem dokladnie jak to wyglada, ale to by robote zrobilo w miedzyrzedziach.

W planach jest 100ml od gory. Lontrela nigdy nie uzywalem, u mnie przewaznie szedl goal. Na plecakowy i oslonki to jeszcze troche maly czosnek. Cebule niby skreca po lontrelu, ale to chyba przy 300-400ml. Pryskales kiedys od gory?

Edytowane przez asus921
Opublikowano

Oset mozesz co tydzien scinac:)

Mi sie nigdy nalistny nie sprawdzal, bo zawsze czosnek mi wstrzymal.

Na plecakowy czosnek idealny teraz, bo nie zaczepia o liscie. A jak widac oset, to szybciej opryskasz.