Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Integrowana produkcja czosnku?

galeria
Gryka
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, grys napisał:

rękami kombajn wiążący często obija i jeśli na handel to jeszcze jak cię mogę ale sadzeniaka absolutnie łuparki też sa do kitu nie ma jak ten do sadzenia ręcznie 1 ha w ubiegłym roku kopanie 8 osób w polu podcięty wyorywaczem w 5 dni potem zwiezione i w 6 osub w 4 dni ścięte na gotowo suszony na przyczepach  5 ton sadzeniak wisiał w wiązkach do łupania

To jak nająć to samo kopanie wedle tego co mówisz średnio po 150 dniówka to samo kopanie 6 tysięcy

12 godzin temu, grys napisał:

rękami kombajn wiążący często obija i jeśli na handel to jeszcze jak cię mogę ale sadzeniaka absolutnie łuparki też sa do kitu nie ma jak ten do sadzenia ręcznie 1 ha w ubiegłym roku kopanie 8 osób w polu podcięty wyorywaczem w 5 dni potem zwiezione i w 6 osub w 4 dni ścięte na gotowo suszony na przyczepach  5 ton sadzeniak wisiał w wiązkach do łupania

14 godzin temu, asus921 napisał:

A kopie ktos oglawiajacym do np. Selera/marchwi/pora? W sumie zasada taka jak w tym ze zdjecia, tylko jest jeszcze noz do oglawiania i tasma, ktora leci do skrzyniopalety. Tylko dochodzi kolejny problem technologi przechowania obcietych glowek. Widzialem kiedys u jednego skrzyniopalety, a w srodku rury do wentylacji czy nagrzewnicy.

Na YT był filmik ze już z obciętą łodygą czosnek leciał do palety a później z niej przekładali do mniejszych skrzynek drewnianych pewniej szybciej w nich dosychał no mógłby spróbować że skrzyniopaletą i aby w środku były rury wentylacyjne ale ciekawe czy by się nie zagotował i zaczął gnić w niej no i czy taki leżący z palety nie rozejdzie się

Edytowane przez alvaro2
Opublikowano
6 godzin temu, alvaro2 napisał:

leżący z palety nie rozejdzie się

widziałem ten film oni sypią na takie siatki i dają nadmuch w palecie ci sie zapaży najlepiej na polu na przewiewie i w słoncu ja zastawiłem garaże i podwórze i dosuszyłem w 4 dni

Opublikowano

@alvaro2 @grys

Zapodajcie ten film. Bralem czosnek od goscia z okolic bydgoszczy to mial wlasnie skrzyniopalety i rury z wentylacja. Jego znajomy udziela sie tutaj na forum albo na grupie na facebooku, to tez kopie oglowiajacym, ale specjalnym do czosnku i tez w skrzyniopalety. Zdjecia z Ukrainy tez widzialem to tez mieli skrzyniopalety i jakis wentylator przed nimi, ale jak to dokladnie dzialalo to nie widac.

Opublikowano (edytowane)

Na tych sitach, szalu z oszczednoscia miejsca niema. To juz chyba lepiej z leta rozwiesic. Co innego kilka skrzyniopalet i tam juz sa tony, ale czy wentylacja da rade to troche ryzyko

Edytowane przez asus921
Opublikowano
6 minut temu, ahten napisał:

Probujcie suszyc w skrzyniopaletach

zakiśnie !!! to jak ktoś ma masę towaru to suszania podłogowa do kukurydzy by się zdała to są takie daszki z blachy pefoowanej które się układa na posadzce potem się zasypuje materjałem włącza dmuchawe do czosnku to nawet bez pieca by było powietrze bo w lipcu ciepło ale to trzeba by mieć z 10t towaru kiedyś na olx widziałem przyczepę z taką podłogo podwujną i tam się podłączało nawiew mnie się udało na przyczepach na przeciągu i tak będę robił

Opublikowano (edytowane)

@grys suszarnia podlogowa to nie jest zly pomysl. Tymbardziej, ze troche kukurydzy tez mam, a inne tematy na suszenie tez sie znajda.

@micgal39533 wieszanie napewno najpewniejsze, ale nie kupilem jeszcze kombajnu, a oglawiajacy raz, ze tanszy, dwa, ze wykopie wszystkie naciowe, a mysle o selerze i porze. Do tego zaczynam z czosnkiem nasiennym i jakos bardziej mi sie widzi te cebulki suszyc bez lety, bo tam za bardzo nawet niema za co zlapac.

@ahten widzialem na wlasne oczy czosnek w skrzyniopalecie z rurami z wentyalcja i powiedzialbym, ze nawet byl za suchy, bo sie mumia z niego robila. Nie wiem czy to wtepnie gdzies suszyli czy odrazu tam ladowali.

Edytowane przez asus921
Opublikowano

@asus921 jak sie mumia z czosnku robila to byl porazony choroba grzybowa.

A na suszarniach jak jescze nagrzewnicami olejowymi suszysz, to za duzo CO2 idzie na warzywa i pozniej gorzej sie przechowuje.

Ja wystawialem czesc czosneku codziennie przez tydzien na slonce, temp w cieniu powyzej 30stopni, i nie bylo problemu ze byl za bardzo zaschniety, co prawda czesc wody stracil, ale i tak w wiekoszci na glowki sie sprzedaje a nie na kg.

Opublikowano (edytowane)

Mylisz mumie z parchem. Mumia to jak ma duzo warstw i te pierwsze powiedzmy dwie nieciekawie wygladaja. Tak przewaznie ma hiszpan.

Ja swoj w wiazkach odrazu pod dachem wieszam. Duzo lepiej sie wysuszyl pod eurofala niz pod blacha z membrana. Pod membrana mial jednak troche chlodniej i grube lety potrafily po dlugim czasie jeszcze byc wilgotne

Nie wiem o jakiej ilosci piszesz, ale jakby wystawiac codziennie przez tydzien z 1-2ha to by na leb dostal.

Edytowane przez asus921
Opublikowano

To dosuszanie zależy od warunków pogodowych na YT to od razu obcinają łodygę i otrzepują tam gdzie ciepło - Hiszpania i idzie to do palet, na innych filmach robią nawet jak z cebulą po wykopaniu leży parę dni na ziemi i jest zbierany pomału u nas z czosnkiem też tak będzie robione aby obniżyć koszty pracy ręcznej

Opublikowano
9 godzin temu, asus921 napisał:

1-2ha to by na leb dostal.

zgadza się obota głupiego z 2 stony po co go chować znajomy zostawił na tydzien w polu i był super czysty deszcze go oblały to był jak wyczyszczony potem cieli i na pzyczepę 

jak walczycie z chwastami ?

Opublikowano

Na polu można zostawić ale jak pogoda pozwala na to bo jak będzie słońce i deszcz to się zrobi przemysł, zęby wyjdą do wierzchu, ja stawiam kolejne wiaty bo dla mnie to najlepsze rozwiązanie tym bardziej że nie mam czasu się bawić długo w kopanie bo zaraz ogórki, żniwa, do tego kiszonki dla bydła, rok temu brakło miejsca to trzeba było robić na szybko prowizorkę do wieszania. Mi jeden mówił że ładują taki zielony w skrzynie i do chłodni

Jesień stomp i agrosar wiosna chwastownik

Opublikowano
8 minut temu, micgal39533 napisał:

Na polu można zostawić ale jak pogoda pozwala na to bo jak będzie słońce i deszcz to się zrobi przemysł, zęby wyjdą do wierzchu,

znajomy zostawił na tydzien tylko nie wiązany jak kopali ręcznie to za sobą układali i tak tydzien leżał i lało i grzało i był przepiękny deszcz go wypłukał że był czyściutki

Opublikowano

Myjecie jakoś ten czosnek po wykonaniu? kupowałem czosnek do sadzenia od gościa co handluje i skupuje od ludzi ma przeróżny towar i czosnek był tak czysciutki , skórka biała korzonki białe aż niemożliwe że tylko wytrzepania ziemia bo ani grama ziemi nie było na korzonkach

Opublikowano
Dnia 3.02.2023 o 10:08, goraj555 napisał:

Myjecie jakoś ten czosnek po wykonaniu? kupowałem czosnek do sadzenia od gościa co handluje i skupuje od ludzi ma przeróżny towar i czosnek był tak czysciutki , skórka biała korzonki białe aż niemożliwe że tylko wytrzepania ziemia bo ani grama ziemi nie było na korzonkach

A wiadomo co to za czosnek skąd pochodzi z której części świata , Egipski przypływa z całymi zielonymi łodygami

Opublikowano (edytowane)

A tak może pochwalilibyście się ile na tym biznesie zarobiliście po na papierze 140 tyś główek po 1 zł to to wychodzi nieźle

Edytowane przez alvaro2
Opublikowano

Jeszcze 50% sprzedaz po 1,5 lub 2 zl, i calkiem bdzie ladna sumka:) 

Nayoutube, kiedys byl filmik, ze mozna nawet 1 mln wyciagnac z 1 ha czosnku

Nic tylko sadzic:)

• Haha 2