Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, asus921 napisał:

Jak ty walisz z nawadniania to moze i podlewac powoli. Ja beczkowozem tylko w czasie mocnej suszy, bo to juz wieksza operacja jest.

Sadzil ktos czosnek po kukurydzy. Sam sadzilem i nie bylo problemu, a w tym roku po czesci wydaje mi sie, ze herbicys od kuku mocno go trzyma.

Ja sadziłem po kukurydzy parę arów na próbę ale dopiero w styczniu bo nie szło wjechać

Opublikowano
52 minuty temu, Kobrarj455 napisał:

Czym teraz mogę zwalczyć rumianek w czosnku?

w tej fazie to tylko recznie.

Mozesz dac lontrel ale czosnek przychamuje, i nie do konca musi zwalczyc rumian jak wyrosniety

Opublikowano

Witam, mam do zaoferowania usługę kopania czosnku kombajnem firmy J.j broch wraz z ciągnikiem na wąskich kołach, Kombajn ten posiada regulowany rozstaw kopania więc będzie się sprawdzał w każdym rozstawie zasadzonego czosnku. Usługi wykonujemy na terenie całej polski, możliwość wystawienia faktury VAT. Cena do uzgodnienia. Kopać tym można wszystkie odmiany czosnku. Zainteresowane osoby proszę o kontakt tel 573194760

Opublikowano

U mnie lubasza dopiero zaczyna pokazywac pedy.

U mnie rowniez usluga wynajmu kombajnu do czosnku. Najlepiej 63-300 Pleszew +100km, ale mozna sie zastanowic nad dalsza odlegoscia.

Opublikowano

Witam, mam do zaoferowania czosnek odmiany harnaś, będzie dostępny od 20 czerwca w kalibrach od 3,5-7cm kalibrowanych co 0,5cm czosnek zdrowy wolny od chorób szkodników itp. przygotowywany z wiórem, w pęczkach, przemysłowy na kilogramy, marketowy luzem i warkocze. Ilości hurtowe około 3ha towaru będzie do sprzedania. Zapraszam do obejrzenia plantacji w obecnej chwili (teraz najlepiej widać jakość czosnku czy jest zdrowy itd) Odbiór własny, dostawa lub wysyłka kurierem. Czosnek przeważnie posiada 7 ząbków dużych i 1-2 mniejsze. wybarwiony na lekki fiolet. Możliwość wystawienia faktury VAT. Czosnek będzie posiadał certyfikat globalgap,grasp haccp i zaświadczenie z sanepidu. Zapraszam do kontaktu w komentarzach lub pod nr tel 725576312.

Opublikowano

Witajcie, co taka cisza? Jak wasz czosnek jak sie zapowiada? Jakies spekulacje cenowe? Chyba drozej jak rok temu nie bedzie patrzec na nasadzenia i spadki cen nawozu z tego co bylo przy pseudo kowidzie:D 

Opublikowano

Pseudo- cowid ? Wytłumacz to moim znajomym, którzy od tego czasu już nie żyją (najmłodszy 23 lata). Wysil się na choć odrobinę empatii, zanim dasz kolejny taki popis głupoty. A a'propos konkretów to takie info:https://www.agrofakt.pl/najnowsze-ceny-czosnku-i-prognozy-na-nowy-sezon/

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Quis napisał:

Witajcie, co taka cisza? Jak wasz czosnek jak sie zapowiada? Jakies spekulacje cenowe? Chyba drozej jak rok temu nie bedzie patrzec na nasadzenia i spadki cen nawozu z tego co bylo przy pseudo kowidzie:D 

A idz pod chu.. z tym czosnkiem w tym roku. 

Wiosna kapitalna, szybko wyszedl z ziemi, ladna gruba lodyga, sadzony na najlpeszej ziemi, do od wielkanocy do 2 czerwca spadlo lacznie 10 litrow w kilku dawkach...

Teraz w ciagu 6 dni kolo 70 litrow spadlo...

Wiekszosc bedzie  TYLKO kolo 5cm, i za 2 tyg juz gdzies do kopania bo kolo 4 max 5 skorek juz ma, mimo, ze dopiero neidawno skonczone pedowanie.

tragedia

Opublikowano
39 minut temu, ahten napisał:

A idz pod chu.. z tym czosnkiem w tym roku. 

Wiosna kapitalna, szybko wyszedl z ziemi, ladna gruba lodyga, sadzony na najlpeszej ziemi, do od wielkanocy do 2 czerwca spadlo lacznie 10 litrow w kilku dawkach...

Teraz w ciagu 6 dni kolo 70 litrow spadlo...

Wiekszosc bedzie  TYLKO kolo 5cm, i za 2 tyg juz gdzies do kopania bo kolo 4 max 5 skorek juz ma, mimo, ze dopiero neidawno skonczone pedowanie.

tragedia

Nie no jak skonczyles pedowac niedawno to dopiero bedzie lecial w glowke. No ja pedowalem 8-12 maj. I 12 czerwca wjezdzam z kopaniem bo wczoraj w ciemno wyrwany pierwszy z brzegu i po umyciu i sprawdzeniu 6.2cm

12 czerwca kopie tam gdzie wiecej zielska a 17 czerwca reszte

Opublikowano
5 godzin temu, Quis napisał:

Nie no jak skonczyles pedowac niedawno to dopiero bedzie lecial w glowke. No ja pedowalem 8-12 maj. I 12 czerwca wjezdzam z kopaniem bo wczoraj w ciemno wyrwany pierwszy z brzegu i po umyciu i sprawdzeniu 6.2cm

12 czerwca kopie tam gdzie wiecej zielska a 17 czerwca reszte

Kiedy sadzony i jaka odmiana? Jaka część Polski? 

Opublikowano
9 godzin temu, Kobrarj455 napisał:

Kiedy sadzony i jaka odmiana? Jaka część Polski? 

Zachodnia wielkopolska. Sadzony jak zawsze na jesien (pazdziernik)

Opublikowano
10 minut temu, micgal39533 napisał:

Na razie cena dramat, Hiszpan za darmo podobno 6cm połowa ceny co rok temu

U nas już kopią

Jak jeszcze niektorzy w chlodniach maja z poprzedniego roku harniasia.

Duzo handlarzy, w poprzednim roku, dostalo w dupe na czosnku, bo od polowy listopada praktycznie nic nie szlo, wiec teraz beda cene zbijac

Opublikowano
Kowalsky30 napisał:

Co to znaczy pedowanie? Wy już o zbiorach myślicie, a ja badyl mam metrowy a pod ziemią nie ma nawet tego co wsadziłem😂 

Pędowanie, to po ,,naszemu,, obcinanie pędów nasiennych, aby czosnek rósł w główkę, a nie silił się na produkcję nasion (właściwie to cebulek powietrznych). Nie wszystkie odmiany ten pęd wytwarzają. Piszesz o ,,badylu", więc u Ciebie są . Jeśli wiesz, że masz ,,Harnasia", to na pewno są.