Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Ahten

Piękna plantacja-gratulacje !

U mnie może taki będzie za kilkanaście dni (sadzony po 15.XI, styk wlkp. i kuj-pom)

Pytanie: mam wrażenie, że mocno uważasz, by sadzić tylko naprawdę duże ząbki- czy tak ?

Opublikowano

Witam, mam taki delikatny problem, mocno zaczęły końcówki zasychać z czego co słyszę to u każdego takie cos się pojawiło, ale u mnie pierwszy liść już uschnął i teraz zaczynają usychać drugi i trzeci liść. Wykonałem już dwa opryski na grzyba + odżywki i stymulacje i jeszcze jeden oprysk z odżywkami 

Korzeń jest ładny biały i nie zauważyłem robaka 

i czosnek został posadzony 1 października 

eb4c3d46-3753-4161-8127-6022cb3132ab.jpg

07ee01db-cbb5-4466-9c47-0d9f73a7b773.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, micgal39533 napisał:

Ehh co roku ten sam temat z końcówkami 😅

haha przed posadzeniem czosnku przeczytałem te 354 stron na tym formu i rzeczywiście co roku jest ten sam temat z końcówkami, ale wydałem już około 11 tyś jest połowa maja a ten opierdala taką lipę ze juz usycha wiec moze troche panikuję ale wole zapytać moze ktoś coś nowego powie :D:D 

Opublikowano
10 godzin temu, micgal39533 napisał:

Ehh co roku ten sam temat z końcówkami 😅

dokładnie to samo pomyślałem nawet moja żona ostatnio do mnie mówi zobacz znowu maj i znowu na fb działkowicze piszą co sie dzieje z moim czosnkiem że ma końcówki żółte 

Opublikowano
16 godzin temu, AdrianCieślak napisał:

haha przed posadzeniem czosnku przeczytałem te 354 stron na tym formu i rzeczywiście co roku jest ten sam temat z końcówkami, ale wydałem już około 11 tyś jest połowa maja a ten opierdala taką lipę ze juz usycha wiec moze troche panikuję ale wole zapytać moze ktoś coś nowego powie :D:D 

11 tys? To ile ty masz tych hektarow:D

Opublikowano

6,5 tys za sadzeniaka a reszta to paliwo NAWOZY opryski i doradztwo

Quis napisał:

6,5 tys za sadzeniaka a reszta to paliwo NAWOZY opryski i doradztwo aa i ręcznie go sądziłem i trzeba było zapłacić ludziom 🤣

Opublikowano
Dnia 15.05.2023 o 21:36, AdrianCieślak napisał:

Witam, mam taki delikatny problem, mocno zaczęły końcówki zasychać z czego co słyszę to u każdego takie cos się pojawiło, ale u mnie pierwszy liść już uschnął i teraz zaczynają usychać drugi i trzeci liść. Wykonałem już dwa opryski na grzyba + odżywki i stymulacje i jeszcze jeden oprysk z odżywkami 

Korzeń jest ładny biały i nie zauważyłem robaka 

i czosnek został posadzony 1 października 

eb4c3d46-3753-4161-8127-6022cb3132ab.jpg

07ee01db-cbb5-4466-9c47-0d9f73a7b773.jpg

Oprócz tego że jest zimno i ewentualnie mokro to czosnek nie rośnie a ty mu pewnie jeszcze dajesz miodu w postaci odżywek ,ale jest jeszcze jedno wytłumaczenie ,a mianowicie brak siarki powoduje żółknięcie liści w czosnku ,siarka odpowiada za tworzenie chlorofilu  ,

Opublikowano
32 minuty temu, LEREDA napisał:

Oprócz tego że jest zimno i ewentualnie mokro to czosnek nie rośnie a ty mu pewnie jeszcze dajesz miodu w postaci odżywek ,ale jest jeszcze jedno wytłumaczenie ,a mianowicie brak siarki powoduje żółknięcie liści w czosnku ,siarka odpowiada za tworzenie chlorofilu  ,

W tym wypadku to nie brak siarki, bo cale liscie bylyby jasno zielone, a nie same koncowki

Poprostu raz ze przymrozki i zimno, dwa ze juz taka faza

Opublikowano
1 godzinę temu, LEREDA napisał:

Spróbuj pokropić siarczanem magnezu dolistnie ,też myślałam że to od mokra ,ale na jednym kawałku na odolu piękny zielony ,a na pagórku na glinie taki jak na zdjęciu 😁

Opublikowano

Witam,oferuje usługowe kopanie czosnku zimowego,wiosennego i Hiszpańskiego New Holland T4.65 oraz kombajn JJ.Broch Ciągnik ma regulowany rozstaw kół od 120-180cm koła są przystosowane do międzyrzędzi dzięki czemu nie uszkadzają roślin. Kombajn jest na podwójnej ramie dzięki czemu można kopać 3 lub 4 rzędowy czosnek w przejeździe.Uslugi wykonuje na terenie całej Polski.Oferuje konkurencjne ceny oraz wystawiam fakturę vat w razie potrzeby.Zainteresowanych proszę o kontakt w celu zapisania się na wolne terminy. tel 573194760