Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie też co do kopania czy ktoś praktykuje kopanie czosnku kombajnem kiedy łodyga jest przez kombajn obcinania i do palety wpada sama główka następnie z palety główki są wkładane do małych skrzynek gdzie pod wiatą w przewiewnym miejscu dosychają

Opublikowano

koleżanki i koledzy, na forum swego czasu było wspominane coś o czosnku a ścinkę. O co chodzi z tą ścianką? Co to takiego? Same główki z obciętym szczypiorem? Można prosić o informację? Jako nowy nie jestem w temacie.

Opublikowano (edytowane)

Ścinka/obcinka/przemiał/przemysł czyli odpad - główki poniżej 4cm i uszkodzone mechanicznie - do worka na wagę.

Edytowane przez sebek52
Opublikowano
astrzab napisał:

Znacie kogoś kto kopie czosnek usługowo i chciałby przyjechać do woj. Warmińsko-mazurskie? Areał łącznie ponad 2 ha u trzech klientów 

priv tel 573194760

Oferuję usługe kopania czosnku kombajnem wiążącym na terenie woj świętokrzyskiego i małopolskiego inne województwa za uzgodnieniem telefonicznym.

Opublikowano
diwad8900 napisał:

astrzab napisał:

Znacie kogoś kto kopie czosnek usługowo i chciałby przyjechać do woj. Warmińsko-mazurskie? Areał łącznie ponad 2 ha u trzech klientów 

priv tel 573194760

Oferuję usługe kopania czosnku kombajnem wiążącym na terenie woj świętokrzyskiego i małopolskiego inne województwa za uzgodnieniem telefonicznym.

już jesteśmy wstępnie na 15.07 umówieni 😀

Opublikowano

po pierwsze niema co siac paniki tylko trzymac swoją cene i tyle. na igrit co rusz widze ogłoszenia ,,sprzedam czosnek na brudno 30 groszy,szt" albo inny pisze 60 groszy. i sie zastanawiam czy którys (moze początkujący) rolnik zle policzył i po tyle sprzedaje, lub wogole nie policzy nakładu i nie szanuje swojej pracy i wystawił tak na pałe taka cene. albo tez jest opcja ze handlarzyki co rusz wstawiaja ogłoszenie ze zdjeciem czosnku w polu ze niby ich ze sprzedaja po 30-60 groszy na brudno bo niby czosnku jest w chu..

z cena truskawki tak było przemysłowa. 3,20 zł /kg i nic sie nie da zrobic. mysleli ze ludzie i tak beda wozic bo co innego zrobią , owoc miękki długo nie polezy , a tutaj sie okazało ze ludzie pierd.lą za taka cene oddawac. następnie sie okazało ze za granica truskawka droga, swoich zapasów mrozonej truskawki niema, i nagle da sie cos zrobic bo cena wskoczyła koło 6 zł kg bo brakuje towaru

takze panowie nie dac sie robic w ch..ja, kazdy doswiadczony plantator ma jakies tam swoje kontakty. gorzej mają ci początkującybo sprzeda za byle co zeby sie pozbyc a pozniej sie okazuje  ze dołozył do interesu ale nikt nie miał łatwo na początku. susza na wiosne dała w tyłek i nie bedzie tyle pieknych 5-tek czy 6-tek a nowe nasdzenie tez trzeba z czegos zrobic (ponizej 5-tki szkoda sadzic, nawet wiecej nawozu nie pomoże)

• Like 1
Opublikowano

Witam oferuję usługę kopania czosnku kombajnem wiążącym na terenie województwa świętokrzyskiego i małopolskiego inne województwa za uzgodnieniem telefonicznym cena od 3-4tys za ha ceny do negocjacji, mam jeszcze kilka wolnych terminów więcej informacji pod nr 725576312

Opublikowano (edytowane)

Panowie , troche z innej beczki pytanie , czym zakleić dziure w taśmie która odbiera pęczki czosnku w kombajnie i wyrzuca na pole ? Mam nową zapasową ale może gdyby udało się zakleić jakąś łatą to ta też by jeszcze ten sezon wytrzymała

Edytowane przez 19seba
Opublikowano

Chyba rewelacji z ceną nie będzie. Początek kopania a już ceny wystawione 50 gr/70 gr... Żenada.. Kto to kalkuluje i jak... 

Opublikowano

tez widziałem powystawiane po 50-70 groszy i nie wiem czy ktos po tyle sprzedaje czy to ogłoszenia handlarzyków na podpuszczenie ze niby towaru duzo i cena w dół.

Opublikowano (edytowane)

Cześć, chciałbym zapytać kiedy kopiecie czosnek. Chodzi mi o ilość liści które jeszcze są zielone przy łodydze albo po jakim kryterium oceniacie kiedy go kopać.

Edytowane przez Maniek900
Opublikowano

Witam Grupowiczów ja z zapytaniem czy ma ktoś na sprzedaż sadzarke do czosnku ? Pytam bo może ktoś zmienia albo leży komuś i zawadza gdzieś w krzakach może być do remontu 🙂 Województwo Lubuskie Zachodniopomorskie i Wielkopolska 😉 Pozdrawiam.