Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 17.05.2021 o 22:37, diwad8900 napisał:

Witam,oferuje usługowe kopanie czosnku zimowego,wiosennego i Hiszpańskiego nowym zestawem z 2021r New Holland T4.65 oraz kombajn JJ.Broch Ciągnik ma regulowany rozstaw kół od 120-180cm koła są przystosowane do międzyrzędzi dzięki czemu nie uszkadzają roślin. Kombajn jest na podwójnej ramie dzięki czemu można kopać 3 lub 4 rzędowy czosnek w przejeździe.Uslugi wykonuje na terenie całej Polski.Oferuje konkurencjne ceny oraz wystawiam fakturę vat w razie potrzeby.Zainteresowanych proszę o kontakt w celu zapisania się na wolne terminy.

Jaki to kombajn ? Jakiś filmik z pracy ? 

Opublikowano

Pryskałem wczoraj dolistnie czosnek siarczan magnezu + mocznik + mikro i do tego bulldock i dziś patrzę i przypaliło mi dość mocno końcówki czosnku. Zostawić to czy może jutro przejechać jakąś odżywką? chyba że macie jeszcze jakiś inny sposób? 

Opublikowano (edytowane)

Na chwile obecna bez rewelacji i wszystkie koslawe... Chyba zbyt zbita ziemia na czosnek

Co bedzie lepsze na oprysk na grzyba luna 0,5 l czy signum 1 kg? plus aminokwasy i asahi

20210604_160634.jpg

20210604_160640.jpg

Edytowane przez ahten
Opublikowano
Dnia 3.06.2021 o 11:39, jacek5t55 napisał:

Juz są wyraźne

IMG_20210602_121631~3.jpg

Chciałbym zapytać czy pędy na takim etapie rozwoju jak na powyższym zdjęciu już ucinacie czy jeszcze należy poczekać aby się rozwineły.

Opublikowano
21 godzin temu, Kobrarj455 napisał:

Ma sens teraz zastosowanie minimalnej ilości azotu? 

Chyba juz nie ma sensu uzywac azotu. Dac mu spokojnie robic glowke.

Athen, spokojnie. Urosnie jeszcze:) jak zerwiesz penda to tygodniowo nawet 1 cm powinien leciec:D tylko by sie teraz wlasnie deszczu przydalo a nie ze w najwazniejszym momencie sucho:D mam podlewanie rozwiniete ale nie chce mi sie podlaczac:D

Tak mozna juz ciac ale ja tam czekam az ich wiecej wyjdzie.

• Like 1
Opublikowano

Mojemu coś końcówki siadają, kwiatów jeszcze nie widać. Mogę go teraz chwastownikiem jeszcze potraktować?

IMG_20210605_141026.jpg

Opublikowano

Teraz jak zrobiło sie ciepło to u mnie końcówki tez siadly niesamowicie, ale myślę, ze teraz jak juz bedzie pedowany nie będzie to mialo jakos bardzo negatywnego wpływu. Kopanie podejrzewam ze w tym roku dopiero w połowie lipca

Opublikowano
17 godzin temu, Quis napisał:

Chyba juz nie ma sensu uzywac azotu. Dac mu spokojnie robic glowke.

Athen, spokojnie. Urosnie jeszcze:) jak zerwiesz penda to tygodniowo nawet 1 cm powinien leciec:D tylko by sie teraz wlasnie deszczu przydalo a nie ze w najwazniejszym momencie sucho:D mam podlewanie rozwiniete ale nie chce mi sie podlaczac:D

Tak mozna juz ciac ale ja tam czekam az ich wiecej wyjdzie.

Dlaczego nie ma sensu dawać azotu , przecież teraz kiedy tworzy główkę azot jest mu potrzebny właśnie wskazane jest dać teraz azot , przynajmniej ja daję  3 dawkę i jest to saletra wapniowa .Nawożenie azotem trzeba zakończyć najpóźniej w pierwszej dekadzie czerwca  jak jest normalny rok a w tym roku jest opóźnienie ,przynajmniej u mnie , ja wczoraj dałem ostatnią dawkę .

Opublikowano

nie  dlatego daję saletrę wapniową wapno wpływa na przechowywanie czosnku ,poza tym za przechowywanie odpowiada też potas niedobór tego pierwiastka sprawia że czosnek źle się przechowuje

Opublikowano

potasu teraz i tak nie uzupelnisz, zanim przemiesci sie do korzeni, to juz wykopiesz czosnek. 

jak beda opady to azot i wapno moze po 2 tyg zaczna dzialac w strefie korzeniowej

Opublikowano

chyba nie wiesz co piszesz saletra wapniowa ma to do siebie że się bardzo szybko rozkłada ,poza tym ja nie pisałem że daję potas w formie nawozu , od czego są odżywki