Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 godziny temu, radian123 napisał:

Opóźnienie jest duze, zazwyczaj o tej porze się powoli pędowalo, teraz u mnie jeszcze wydaje się daleko do tego zabiegu.

U mnie 8 liść zaczyna iść, około 2 tygodnie opóźnienia,tak jak z wszystkim ogólnie

16 godzin temu, ahten napisał:

pokaz go:)

Kiedyś coś wrzucę jak będę na poletku

Opublikowano
3 godziny temu, miras34 napisał:

U mnie 8 liść zaczyna iść, około 2 tygodnie opóźnienia,tak jak z wszystkim ogólnie

To jednak opoznienia nie masz, u mnie harnas faza 5-6 lisc, wschod polski

Opublikowano
1 godzinę temu, ahten napisał:

To jednak opoznienia nie masz, u mnie harnas faza 5-6 lisc, wschod polski

Ja środkowa wlkp to może trochę cieplej niż na wschodzie

Opublikowano

Czy jak kopiecie kombajnem  co wiąże od razu to grzyb potem nie wchodzi w miejscu związania i ściśnięcia czosnku? Raz wiązałem na polu w pęczki po 25 szt to potem miałem problem z grzybem w miejscu związania pomimo powieszenia w przewiewnym miejscu

Opublikowano
11 godzin temu, miras34 napisał:

Ja środkowa wlkp to może trochę cieplej niż na wschodzie

Gdzie masz posadzony? Ja tez wlkp:)

Opublikowano
Dnia 22.05.2021 o 02:08, Konrad328 napisał:

Nie mylisz się, tak jest napisane. Stąd moje pytanie do Marcina co stosował drugim razem. 

Ja dawałem Symetre ( azoksystrobina, izopyrazam). 

Opublikowano
14 minut temu, Tomek42 napisał:

na chwasty to najlepsze kilka kobiet wprawionych w tym i pole jak na zdjęciu :):)

24 maj u misiunia harnaś (1).jpg

Jakie chwasty najczęściej u Ciebie występuje? U mnie w tym  roku sporo rumianu i bławata.

Opublikowano (edytowane)

Tez wam przez ostatnie dni pozolkly koncowki gornych lisci?

Myslalem, ze przypalilem herbicydem, ale na kawalku nie dopryskalem i wyglada tak samo. U znajomego w ogrodku tez ponoc pozolkly.

Cos w stylu jak na zdjeciu powyzej, tylko chyba troszke bardziej.

Edytowane przez asus921
Opublikowano (edytowane)
Dnia 18.04.2021 o 21:58, astrzab napisał:

Co mu brakuje. Hiszpan tylko taki blady, Harnaś ok

IMG_20210417_134534493.jpg

IMG_20210417_134603113.jpg

IMG_20210417_134554164.jpg

W tygodniu dostanie dolistnie siarczan magnezu i topsin. Może się poprawi

Witam mam taki sam problem z czosnkiem, takie same przebarwienia liści. Jestem ciekawy czy coś skutecznego zastosowałeś na swój.

Edytowane przez piotr72
pomyłka
Opublikowano

dostał dwa opryski na grzyba, dwa na robale i z każdym odżywki plus siarczan magnezu 5% , mocznik 5%

Harnaś i jarus ładny zielony a Hiszpa deko jaśniejszy ale to już chyba tak ma

Ornak zamiast jarus przepraszam

IMG_20210524_203207438.jpg

IMG_20210524_203157664.jpg

IMG-20210524-WA0004.jpeg

Widać na zdjeciu jeden rządek jaśniejszy, to właśnie Hiszpan. Mało jego więc się nie przejmuje za bardzo. Tak musi chyba być

Opublikowano

Sadzil ktos z was kiedys czosnek w tunelu albo szklarni? Zapewne patrzac na ten rok to juz mial bym go wypedowanego...

Pytam bo mam wielu klientow ktorzy juz za 2 tygodnie by najlepiej chcieli czosnek maly duzy jakikolwiek byle by polski...  

Opublikowano
Dnia 23.05.2021 o 20:08, diwad8900 napisał:

A gdzie to masz do kopania może akurat w okolicy coś mam do kopania to bym podjechał

DBL ale u nas mało czosnku, sam pierwszy raz posadziłem i nie wiem jeszcze czy będzie co kopać

Opublikowano (edytowane)
Dnia 26.05.2021 o 20:19, Quis napisał:

Sadzil ktos z was kiedys czosnek w tunelu albo szklarni? Zapewne patrzac na ten rok to juz mial bym go wypedowanego...

Pytam bo mam wielu klientow ktorzy juz za 2 tygodnie by najlepiej chcieli czosnek maly duzy jakikolwiek byle by polski...  

Tylko pytanie czy sa w stanie zaplacic znaczaco wiecej niz w sezonie w co watpie, bo w standardowym tunelu 7x30 (210m2) zmiescisz juz na maksa pewnie z 4-5tys zabkow. Chociaz kiedys na jakims weselu czy innej imprezie ktos opowiadal, ze jego znajomy sadzi czosnek w tunelu, tylko nie zna zadnych szczegolow. W sumie o tym zapomnialem.

Taki z tunelu bylby pewnie w terminie hiszpana z gruntu. Wtedy jeszce niema ogorkow, wiec zapotrzebowania troche mniejsze i jakos wydaje mi sie, ze cena znaczaco wieksza tez nie jest. Co innego jakby bylo na to ssanie i za glowke 2-2.5.

Dodatkowo co roku trzebaby bylo przestawiac tunel w inne miesjce (choroby czosnku)

Edytowane przez asus921