Skocz do zawartości

Opłacalność produkcji czosnku

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

tutaj innego wyjscia nie masz, albo opryskasz od grzyba albo grzyb zje czosnek.

Chodzilo mi o to ze wszystkie odzywki dolistne, bardzo malo daja, wzgledem ceny jakie trzeba za nie wydac.

Zamiast wydac 400-500 zl na odzywki wole wiecej dac poli 6 albo na wiosne yara milla

Opublikowano
4 godziny temu, ahten napisał:

@astrzab Wszystkie dokarmiania doslitne to strata kasy (jedynie mozna dodac siarczanu magnezu ).

Czosnek zbyt malo zakrywa ziemie, zeby jakiekolwiek dokarmianie doslitne mialo sens

podstawa to  zasobnosci ziemi w skladniki i odpowiednie ph oraz  nawozenie przedsiewne i poglowne, reszta to smarowania gowna zlotem.

no nie do końca bo, gdy brakuje któregoś składnika i dokarmi się dolistnie to widać różnicę. Ale najważniejsze to uzupełniać  mikroskładniki a makro to głownie pod korzeń i przy ewentualnych brakach dać makro 

Opublikowano

Takie odżywianie dolistne na 0,5 ha jakieś 900zl😬. Jakby miało to się odbić na plonie i to znacznie to myślę że warto. Fajnie jakby ktoś się wypowiedział kto takie coś przerabiał i zdał relację czy to działa znacząco na plon 

Opublikowano
astrzab napisał:

Takie odżywianie dolistne na 0,5 ha jakieś 900zl😬. Jakby miało to się odbić na plonie i to znacznie to myślę że warto. Fajnie jakby ktoś się wypowiedział kto takie coś przerabiał i zdał relację czy to działa znacząco na plon 

Działa, ja to stosuje na około 3ha i widać różnicę jeżeli uzupełni mu się braki

Opublikowano

Ja dwa lata temu stosowałe ten program intermagu. Czosnek miałem w dwóch kawałkach 90 i 10 arów. Na mniejszy kawałek nie lałem odzywek tylko bor i i potas w momencie przyrostu główki. Nie zauważyłem istotnych różnic poza tym że tam gdzie dawałem odżywki to trzeba było przynajmniej raz w tygodniu jeździć bo nie wszystkie odrzywki można mieszać z insektycydem czy fungicydem. W mojej opini i nie każdy musi się z tym zgadzać strata pieniędzy i czasu.

Opublikowano

Jak dostarczacie 100kg siarki na ha? Azot to nie problem ale siarka to już nie lada wyzwanie. Saletrosan np. ma 13kg siarki w 100kg i 26 kg azotu. Czym najlepiej uzupełnić siarkę?

Jak dostarczacie 100kg siarki na ha? Azot to nie problem ale siarka to już nie lada wyzwanie. Saletrosan np. ma 13kg siarki w 100kg i 26 kg azotu. Czym najlepiej uzupełnić siarkę? Jest WIGOR S 90% 25kg NAWÓZ SIARKOWY siarka granulowana.  Może jego sypnąć 100kg na ha?

Opublikowano (edytowane)

siarczan magnezu lub kizeryt
plus siaraczan magnezu siedmiowwodny w oprysku

w ogole skad Ty masz info ze czosnek potrzebuje 100 kg siarki?

Edytowane przez ahten
  • Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, kacper1983 napisał:

witam pierwszy raz mam czosnek byłem wczoraj i czosnek po mału juz wychodzi ale najgorsze jest to że pojawiają się też chwasty czym można prysnąć 

Zależy jakie masz tam chwasty możesz prysnąć Stompem , a jak  jest rumian to lontrel ale to dopiero jak czosnek będzie miał tak min z 10 cm wysokości

Dnia 27.02.2021 o 11:58, Zapracowany napisał:

Saletrosan może być na pierwszą dawkę?

Saletrosan pewnie że może być ,choć ja osobiście stosuję saletrzak , a jeszcze lepiej jak byłby z borem 

Opublikowano

RyDzyk fizyk 😉 w prognozie zapowiadają noce z minus 2,3 moim zdaniem jak nie będzie więcej niz 5 przez dłuższy czas to mu nic nie będzie. Musialem wysadzić bo bób też szedl w pole więc czosnek dokleilem do zimowego czosnku