Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam... Wiem co nieco na temat ciągników john deere 5m, juz nie licząc tego że chińskie mosty, to i tak taniej wyjdzie mf 4455 i jest o wiele lepszy, na częściach valtry... ciągnik nie do zaj*****a.. Naprawdę odradzam inwestycji w 5m... Nie mam nic do john deere, wrecz przeciwnie te ciągniki sa bardzo dobre, ale nie seria 5m... zreszta i tak wygląda na zbyt tanią, także nie sądze że tylko mosty są chińskie.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam... Wiem co nieco na temat ciągników john deere 5m, juz nie licząc tego że chińskie mosty, to i tak taniej wyjdzie mf 4455 i jest o wiele lepszy, na częściach valtry... ciągnik nie do zaj*****a.. Naprawdę odradzam inwestycji w 5m... Nie mam nic do john deere, wrecz przeciwnie te ciągniki sa bardzo dobre, ale nie seria 5m... zreszta i tak wygląda na zbyt tanią, także nie sądze że tylko mosty są chińskie.

Pozdrawiam

kolego żebyś wziął rozebrał tego swojego mf-a a z resztą każdy inny ciągnik to byś się ostro zdziwił jak byś przeczytał kraj pochodzenia poszczegulnych częsci. Sam miałem przykład jak nie daleko mnie w rocznym fendzie walneło sprzegło a po rozebraniu sprzegło było owszem jakiejś niezłej firmy (juz nie pamiętam jakiej) a na nim wydniał napis ,, MADE IN CHINA"

Opublikowano

kolego @massey może mógłbyś być troche bardziej obiektywny, ile ten Twój ciągnik ma mth że już go tak wychwalasz?? ja ocenę ciągnika zacząłbym po conajmniej 2tys. godzin. W innym temacie piszesz że niedawno nabyłeś i już taki pewniak, ja też widziałem Valtre po niecałym tysiącu mth i 3 wymianach sprzęgła także nie oceniaj jeśli nie masz pewności. Jest w tym temacie kilka fajnych opinii urzytkowników, nie tylko plusy ale wady też, bo o to chodzi by post wniósł coś do tematu, a nie tak jak Ty próbujesz chyba usprawiedliwyć swój wybór?? Nie mam nic do Ciebie i życze Ci żeby sprzęt chodził jak najdłużej, ale tego typu wypowiedziami nie zabłyśniesz. I żyby nie było, że jestem jakimś nawiedzonym fanem JD, bo i w tej klasie ciągników dopuszczam inne propozycje, ale staram się to jakoś sensownie argumentować. Pozdrawim:)

Opublikowano

do "wujek" widzę że jesteś użytkownikiem 5m tak więc chciałem się zapytać ciebie bo piszesz że spełnił twoje oczekiwania tak więc

1.czy biegi wchodzą płynnie i lekko

2.czy silnik się kręci z wolnych obrotów na najwyższym biegu

3.z ciężarem pod górki czy dużo siada

4jak jest z głośnością.

5 jak miałeś styczność z nh 4020 to czy wybrałbyś jd

6 czy coś ci się popsuło już

7 jak z paleniem przy -20 c

Mam te pytania do ciebie ponieważ będę teraz brał na różnicowanie ciągnik i nie wiem czy nh czy jd bo cena prawie taka sama jak możesz to odpowiedz z góry dzięki.

Opublikowano (edytowane)

Z tego co słyszałem 4.5 litrowe silniki JD nie lubią przeciążeń ;)

Pomijając ten fakt myślę że 5M to ciągniki przeznaczone do prac łąkowych. Szczerze to bałbym się podnosić nim coś bardziej gabarytowego ze względu na konstrukcję pół-ramową.

Chyba nawet kiedyś na af wyczytałem że jakiś user, ursusem c385 podnosił balot sianokiszonki, po oderwaniu od ziemi i podniesieniu na 1.5m silnik odjechał od skrzyni biegów :D

Co prawda jak na 20-30 ha gospodarstwo, jest to ciągnik wart uwagi ;) Martwią mnie jednak podzespoły Made In Pekin :D:(

Edytowane przez FunJohnDeere
Opublikowano

Mój znajomy ma mf-a 4455 od ponad trzech lat na 46 ha... robi nim wszystko, bo to już jego jedyny działający ciągnik... nakręcił nim już grubo ponad 6000 mtg i nic w niego nie wsadził... kompletnie nic, narzeka tylko na pojemnosć zbiornika(60l)...

Kupił ponad rok temu john deere 5070m comfort, jako ciągnik pomocniczy, na gwarancji robił podnośnik, bo dosłownie w oczach opadał i robił skrzynię, bo sie zablokowała i uj***ło w h*j zębów na trybach.

Mój kuzyn ma na 23 ha 5100m Comfort i na gwarancji robił przedni most, bo cos rypiało w nim, i robił sprzęgło bo... ciągnik stanął podczas orki.

Nie wiem czy to taki zbieg okoliczności, ale po takich wydarzeniach moge chyba stwierdzic że coś jest na rzeczy.

Opublikowano

Najpierw pisałeś że sam go kupiłeś a teraz że znajomy. To jak to w końcu jest?

A jeśli chodzi o ramę w JD to głównym zadaniem ma ona odizolować silnik i skrzynię od naprężeń działających na owe elementy. Dzięki budowie ramowej w miejscu największych naprężeń znajduje się tylko wał napędzający skrzynię od silnika :D

Opublikowano

"wujek" dzięki za wyczerpującą wypowiedź właśnie o to mi chodziło o opinie użytkownika a nie od kogoś kto słyszał od kolegi o tamten od szwagra,wuja kolegi,w sumie znów się trochę napaliłem na "m"-kę mam jeszcze jedno pytanie ile masz nalatane mtgh i jak wygląda realne palenie np.robić coś na łące ,trochę w polu.I jakie nim pługi ciągasz, myślisz ze (ja mam same piachy)4*40 pociągnie bez większego męczenia,mi fendt śmiga z nimi w miarę dobrze,mam jeden kawałek trochę gliniasty to nie powiem bo ma co robić (dostaje po d*pie chyba aż za dużo).

Opublikowano

Najpierw pisałeś że sam go kupiłeś a teraz że znajomy. To jak to w końcu jest?

A jeśli chodzi o ramę w JD to głównym zadaniem ma ona odizolować silnik i skrzynię od naprężeń działających na owe elementy. Dzięki budowie ramowej w miejscu największych naprężeń znajduje się tylko wał napędzający skrzynię od silnika :D

Mam ten ciagnik ledwo co dotarty, dlatego ja na własnym doświadczeniu jeszcze niewiele moge powiedzieć, i dlatego sugeruje sie tym jak sie maszyny sprawują u znajomych. No ale przeciez nie musi mi nikt wierzyć... to akurat nie mój problem.

Opublikowano

"massey4455" wypowiadaj się na swoim doświadczeniu a nie na doświadczeniu znajomych. Są sytuacje gdy sam właściciel coś ,,pitoli,, ale żeby sie nikt nie dowiedział opowiada znajomym swoja historie. Z życia wzięte obok mnie koleś ma kurniki i zetora porxime. Syn zalał robaka wsiadł i robił sobie przysłowiowe zrywy na betonie i co dziwne siadła skrzynia sama z siebie dopiero po około roku tajemnica wyszla na jaw ze nie sama z siebie... teraz jest taka technika ze 30% ludzi nie wie jak co ma działać moj ojciec zostawial M-ke na biegu a jak potem odpalal to: kur.. ten ch.. nie chce jechać i krzyczy że cały powiat słyszy Artur!!! Ale jest coś takiego jak luz i reczny hamulec albo pozycja postojowa. I przedni most no sory ale jak w momencie wyrywania drzewa klikniesz guzik od napędu to w przekładni sa takie przeciążenia ze po jakimś czasie cos pierdyknie, weź pług 1200kg i popylaj po polnej drodze a bo skrzynia 40 to 30km/h mozna lecieć a kabina jest tak zrobiona ze Ty tego nie czujesz. M-ka to nie ciagnik za 300tys i nie jest zrobiony z tytanu.

Opublikowano (edytowane)

Ile widziałeś pękniętych ciągników? Rozerwane C-360 się nie liczą :P

Ogólnie to widziałem 2 pęknięte obudowy skrzyni od c385, które chodziły przy turze ;)

Mój znajomy ma mf-a 4455 od ponad trzech lat na 46 ha... robi nim wszystko, bo to już jego jedyny działający ciągnik... nakręcił nim już grubo ponad 6000 mtg i nic w niego nie wsadził... kompletnie nic, narzeka tylko na pojemnosć zbiornika(60l)...

Kupił ponad rok temu john deere 5070m comfort, jako ciągnik pomocniczy, na gwarancji robił podnośnik, bo dosłownie w oczach opadał i robił skrzynię, bo sie zablokowała i uj***ło w h*j zębów na trybach.

Mój kuzyn ma na 23 ha 5100m Comfort i na gwarancji robił przedni most, bo cos rypiało w nim, i robił sprzęgło bo... ciągnik stanął podczas orki.

Nie wiem czy to taki zbieg okoliczności, ale po takich wydarzeniach moge chyba stwierdzic że coś jest na rzeczy.

Z drugiej strony ja znam kolesia co ma MF 130KM z 2004 r (nie kojarze nr modelu) i po roku użytkowania (między 1 a 2 przeglądem) robili mu na gwarancji zwolnice ;)

Jednak co do JD M serii, zniechęciłem się bo szczerze przyznam że nie pierwszy raz słyszę taką opinię :(

Edytowane przez FunJohnDeere
Opublikowano

"wujek" po ile miałeś liczone euro też do nich dzwoniłem to mi powiedzieli 123 tyś brutto i można coś jeszcze targować tylko ciekawi mnie ile mogą jeszcze zejść z ceny twój coś dużo wyszedł (35000*4=140)licząc że miałeś euro po 4 (moje przypuszczenia)jaką masz wersję compakt czy comfort?