Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Budowa nowej obory (wolnostanowiskowa na głębokiej sciułce na ok. 40 krów mlecznych) dobiega już powoli końca i rodzice podpisali już umowę o zakupie hali udojowej marki DeLaval. Jest to dojarnia tandem 2*3, z automatycznym zdejmowaniem aparatów udojowych i innymi bajerami :rolleyes: koszt to około 110 tyś. zł razem z tą całą połoga żywicową czy jak tam ona sie zwie. Czy dobrze wybraliśmy? Tandem czy rybia ość? W pomieszczeniu weszła by hala rybia ość 2*5. DeLaval to dobra firma? Piszcie o swoich przeżyciach ze swoimi dojarniami :P Pozdrawiam

Opublikowano

@Raczo powiem ci ze dokonaliście dobrego wyboru.ja mam westfalie 2x2+1 i powiem ci ze dój odbywa sie o wiele szybciej niż w hali rybia ość o podobnej ilości stanowisk udojowych.a poza tym masz dostęp do krowy z każdej strony.pozdro

Opublikowano

Mam taka nadzieję, że się będzie dobrze sprawować:P. Na początku ojciec chciał wziąć rybia ość bo wiadomo - jest tańsza i to dużo, ale po namowach dał sie przekonać:D. Wie ktoś może co to jest Duovac (nie wiem jak to sie pisze ale chyba jakos tak) ?

robertbara czy w twojej hali jest automatyczne ściąganie aparatów udojowych? ale z tego co widzę to chyba nie. Jestem bardzo ciekaw jak to będzie sie sprawować:rolleyes:

Opublikowano

Sorki:) nie zauważyłem. W Westfalii to trochę inaczej wygląda i to przez to :rolleyes: Jak ci sie to sprawuje? Zdejmuje w odpowiednim momencie?

Opublikowano

No tak ale jakieś Metatrony bedziesz miał, tzn komputerki przy każdym stanowisku i czy halę do PC-ta będziesz miał podłaczoną razem ze stacja paszową, bo u mnie tak jest i polecam. Wszystko do jednego kompa może w przeanalizować wykresy itd. :rolleyes:

Opublikowano

Stacji paszowych i zarządzania stadem na razie nie będzie. A co do tych stanowisk to będzie tylko to co napisałem no i ten miernik mleka co wyświetla czas doju, przepływ mleka no i oczywiście ilość mleka:D. Nie wiem czy da sie to podłączyć potem do kompa ale miejmy nadzieje ze tak. Ile dałeś za swoja hale?

Opublikowano

W mojej okolicy dosyć prężnie działają przedstawiciele firmy Polanes ( chyba nie przekręciłem nazwy :rolleyes: ), nie wiem o niej za dużo, tylko tyle, że kilku gości prawdopodobnie już się na nią zdecydowało! Wiecie coś na temat tej firmy, jak się te hale sprawują???

Pozdro!!! :P

Opublikowano

No niestety o Polanesie nie słyszałem nic dobrego oprócz tego że ceny są niskie :rolleyes: Z tego co wiem to najlepsze firmy to Westfalia i DeLaval. A czy ten DeLaval jest dobry to sie okaże :P

Opublikowano

Z Piotrem Toberem z Sierpca, ja bliżej mam do Płocka niż do Sierpca ale nie wiem dlaczego rodzice podpisali z nim. W Płocku tez jest jakiś przedstawiciel. Jak dla mnie gość wydaje sie być porządny w tym co robi. Jak byłem z nim oglądać hale u innych rolników to widać było że się interesuje klientem nie tylko przed podpisaniem umowy. A zresztą mój tata nie wiedział co mu tam będzie do tej instalacji potrzebne w pomieszczeniu ze zbiornikiem na mleko tzn. ciepła woda, zimna itd. to tylko do niego zadzwonił i na drugi dzień był i wszystko powiedział co i jak. Mam nadzieje że nie będzie potem problemów z serwisem :rolleyes:

Opublikowano

jesli chodzi o podłoczenie produktów DeLawal to system komputerowy do tej pory (nie wiem moze sie cos zmieniło ale ) nazywał sie ALPRO-osobiscie myslałem ze kazda hala udojowa musi z komputerem pracowac a tu widocznie nie musi... :rolleyes:

Opublikowano

No właśnie. Ciekawe o jakiej mocy będę musiał agregat prądotwórczy kupić (znaczy nie ja tylko mój tata)? A co do tego ALPRO to poszukałem troszke wiadomości na ten temat i może uda sie podłączyć ta moją halę do PC-ta :rolleyes:

Opublikowano

moim zdaniem to westfalia już dawno przegoniła delaval pod względem rozwiązań technicznych . w ostatnich latach poważnie spadła sprzedaż produktów delaval, ale u nas to jeszcze panuje przywiązanie do tej marki , która była można powiedzieć pierwsze na polskim rynku. znajomy przy budowie obory też miał dylemat , którą wybrać- wybrał delaval i jak mówi zrobił duży błąd. wynegocjował według dilera korzystną cenę ale jak się okazało później nie wliczony był montaż. zbiornik kupił już w westfalii. a sprawa która była w top agrar u gościa co założyli (de laval) system wentylacji w oborze tak że kilka krów padło to było w dawnym ciechanowskim.chłop to się z nimi nawet sądzi .

Opublikowano

nie jesli chodzi o rozwiazania udojowe to tylko WESTFALJIA nie mam na rynku lepszej lirmy !! i zradzam sie z przed mówca tez słyszałem o tym koles z pod ciechanowa, wkonicu to nie tak daleko odemnie

Opublikowano

Tez chciałem najpierw założyć hale z Westfali ale bliżej było do DeLaval i ojciec wziął DeLaval. Byliśmy u znajomych i mówili że nie zawiodli sie na tej firmie i gdyby zakładali hale jeszcze raz to również wzieliby DeLaval. Co do zbiornika to na razie zostanie stary 1500 litrów z AlfaLaval.

@Robertbara ile dałeś za tą swoją halę jeżeli można wiedzieć oczywiście?

Opublikowano

Jeżeli umowa podpisana to po sprawie trzeba brać jednak sądzę że wybór był dobry. Ważne żeby z dealerem mocno się targować o cenę i o darmówki mają wiele rzeczy do zaproponowania np: wyposażeenie dodatkowe czy części zamienne. I cisnąć z serwisem wymiany gum i rurek. Co do podłączenia do kompa to jeżeli nie masz automatów paszowych i transponderów na szyję to opcja praktycznie nieprzydatna. Jeżeli pokazuje ilość mleka powinna być opcja zapisu?

Pilnujcie wykonania i serwisu!!!

A jeszcze jedno pełna płatność po wykonaniu i oddaniu do użytku. Generalnie kasa im później tym lepiej. Płacić w ratach za wykonane roboty ale nie więcej jak 75 % cenny ustalonej.