Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na sianie powinno byc lepiej ,bo to materiał który łatwo sie zbija ,wiec masz tępy nóż  i wytarte grzebienie na bokach komory ,ponadto sznurek powinien wychodzic z komory pod takim samym naprężeniem(Sprawdz czy miedzy blaszka docisku a podstawą nie ma wżeru )To co  koledzy wyżej pisza  ma wpływ ale wszystko zależy od rodzaju pokosu, jeśli tak sie zachowuje podczs pracy z pełnym podbieraczem to te regulacje jak najbardziej trzeba zastosować.natomiast jesli pokos jest lichy (mały ) to spróbuj jechać szybciej i zabieraj pokos zewnetrzną cześcia maszyny ,to pomoże wyrównać pobierana masę do komory.

Opublikowano

Luzu nie powinno byc wcale ,powinien od samego dołu obcierać jeden o drugi ,z reguły luzy sa i to dość spore ,przez wyrobione prowadnice i rolki ,a korygowanie tego śrubami od noża nic nie pomaga .

Opublikowano

Rolki w prasie wymieniałem rok temu więc są dobre ależ nóż jest do wymiany kilka razy był ostrzony ale to niewiele dało gdyż i tak luz był którego niedało się skorygować i jeszcze iglice mam pękniętą która się trochę od krzywiła co może może być też problemem puszczania snopków

Opublikowano

Dlaczego urywa mi sznurek prawy prasa Simpa z224 jak jadę po woli i małe obroty to jest Ok a jak większy bieg i obroty to rwie każdą wiązkę jest tak ze zrobi guzek i urwie go za guzkiem dlaczego

Opublikowano

Ostrzenie nic nie da . Przytrzymuje na palcu . sprawdź czy dźwignia nożowa spycha sznurek , możesz też poluzować śrubę fi 8 .

Opublikowano

Tak ta śruba .Grubszy sznurek to taki półśrodek , ale można spróbować .

Opublikowano

Przejrzałem ten temat dokładnie, ale niestety, problemu nie jestem w stanie rozwiązać. Pękł mi podczas pracy aparat  prawy(koło i supłacz) igły uległy uszkodzeniu. Po zakupie wszystkiego nowego, przełożeniu części z uszkodzonego aparatu, wyregulowaniu wszystkiego, prasa   nie wiązała. ale   przy pomocy instrukcji i forum, wyregulowałem ja do tego stopnia że na postoju wiązała wszystkie pęczki. Pojechałem na pole i nie mila nie niespodzianka. Co drugi pęczek nie związany. Sznurek który powinien znajdować się na pęczku, znajduje się w następnej kostce i sobie wisi . Dodam że palec zgarniający chodzi po palcu supłacza, jest  dogięty. Może jakieś rady ? 

Opublikowano (edytowane)

Ja usługowo 140 za godz.
Michał zacznij od regulacji scisku sznurka może sie wyslizguje
Zwruc uwagęna szczelinę w którą wprowadza igla sznurek musi idealnie pokrywać sie z korpusem aparatu,jesli nie to wyreguluj slimak na stozku ,dobrze go dokrec abysięnie przedstawiał

Edytowane przez Tomasz78
Opublikowano

Po kolejnej regulacji  zaczęła dobrze   prasować sprasowałem okolo  50-60 kostek i znowu  supłacz uszkodzony. ręce mi opadły.  Igły oglądałem wyglądają dobrze, lewy  aparat  wszystko oki. Czy jest tam coś co może sie  uruchomić?

Opublikowano

No , ale żeby aż supłacz rozpierdzielało . Dźwignia nożowa nie ma zbyt dużych luzów ? Czy problemy przez nawinięty sznurek na supłaczu ?

Opublikowano

Koleżanki i koledzy, wtrące się, macie jakiegos mechanika do sipmy z224/1 okolice Łukowa/ Siedlec? Przy prasowaniu uslyszalem huk, łańcuch główny sie rozerwał, wykrzywił sie jeden zab nagarniacza i zauważyłem że pogiety jest ten wałek który idzie od korpusu przekładni do supłaczy. To widać gołym okiem, a czy jest cos bardziej uszkodzone to nie wiem