Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

u nas w dolnośląkim trwają na całego żniwa rzepakowe a raczej ludzie wyścigują się z deszczem , a wczoraj wieczorem z jebitną nawałnica wiec pewnie kto nie zebrał to ma już wymłucony :rolleyes: zboża nikt niekosi niby ziarno dojrzale ale słoma zielona a w tych pożnym oziminach to i ziarno miękkie jeszcze , a ogólnie to prawie co dzień leje wiec nie zapowiada się to wszytko za wesoło , ale cena prognozowana zboż jest 440 tona wiec , jak ludzie nie zbiora to się ci na gorze czegos naucza :huh: :(

Opublikowano

Słabiutko nie dość że na piachu to jeszcze sarny itp. ok 3,5t/ha ale to było na najgorszej ziemi jaką mam.

EDIT: u siebie kosiłem tylko żyto ale na usługach to w porównaniu do zeszłego roku jest 3/4 plonu.

Opublikowano

U mnie polało i zniwa sie odwlekaja :rolleyes: Patrząc na pogode gługoterminowa to nie ciekawie to wyglada jesli sie sprawdzi to w czwartek dopiero jak zborze wyschnie :( Mam nadzieje ze juz nie popada :huh:

Opublikowano

Wczoraj kiedy przechodziła ta nawałnica ja byłem na polu przed legnicą ale dobrze że przed deszczem skończyliśmy kosić ale nasz sąsiad nieskończył i niema już poco wjeżdzać na pole bo nic niezostało z rzepaku.

Jeszcze czegoś takiego niewidziałem jak to co przeszło wczoraj myśłełem że już będzie gdzieś trąba powietrzna ale naszczeście był tylko wiatr powyżej 150km/h w ciągniku dach wyrywało musiałem go trzymac rękoma bo by go wyrwało.U nas łanpol przechowywał rzepak w wiecie i wczoraj wyrwało im dach i przez całą noc wywozili rzepak i prosili o pomoc sąsiedni łanpol z innej miejscowości żeby im pomogli.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jeden dziadek rzepak młóci a drogi w poniedziałek wjedzie w pszenice.

Chociaz i tak zle jest z rzepakiem bo była nawałnicaa taka mini tzn dało deszczu.!

Opublikowano

Na pomorzu srodkowym w okolicach Koszalina pada tak co drugi dzien :rolleyes: Rzepaki juz gotowe do koszenia ale pogoda nie pozwala. pszenice i pszenżyta potrzebuja jakies dwa tygodnie bez deszczu i pod kose.

Opublikowano

Ja kosze jak na razie rzepaki na uslugach jeszcze 14ha i kolegi tata ma cos jeszcze dla mnie ale nie wiem ile. Kazdy bije sie o kombajn u nas nawet nie patrzą ze nie mam stołu tylko sama kose boczna. Wczoraj kosilem do 23 mimo ze mial 9,8 wilgotnosci na testerze to gospodarz kazał kosic. Jest straszny problem z zebraniem rzepaku nawet jak w nocy pada to ludzie chca po ołudniu kosic. dzis pojechalem gruberowac wujek mial jechac kosic dalej ale tak sie rozpadalo ze jak objechalem raz w kolo to w dole po łapie stała juz woda. Nie dało sie robic traktor sie slizgał, buksował mial tak ciezko ze zjechałem do domu bo za płytko wychodziło. a co najsmieszniejsze po zjechaniu do domu po 30min wyszło sloneczko. Mysle ze jutro wujek pojedzie dalej kosic. Oby nie padało :rolleyes:

Opublikowano

My mieliśmy dzisiaj kosić jęczmień, a w poniedziałek pszenżyto, jednakże w nocy pokropiło, a w południe taka ulewa, że nie wiem kiedy w pole wjedziemy :huh: ...

Niby od jutra ma być pogoda (dobra :()-zobaczymy :rolleyes: .

Opublikowano

Ciekawe jakie są ceny kombajnów i pras w SKRach. Bo jeśli komuś naprawde pogoda narobiła dużo szkody to chyba nawet nie ma sensu kosić. Cena zboża jest zbyt mała w porównaniu do tego co trzeba wydać na kombajn, prase, sznurek, paliwo, opryski i inne nawozy. :rolleyes:

Opublikowano
u mnie nadal sie wszytsko opoznia bo codziennie pada i to czasami po kilka razy i to dosc mocno.....zapowiedzi optymistyczne ale im dalej tym bardziej watpie

U mnie dokładnie tak samo jest... :huh:

W tym tygodniu jak pogoda pozwoli to wjedziemy w rzepak :rolleyes: