Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem zainteresowany zakupem Z-518, Co o tym sprzęcie sądzicie (cena:7500brutto)??????? posiadam 8 ha łąk, są to łąki rozdrobnione i nie równe, praktycznie wszystkie znajdują sią na terenach przy rzece i przy rozlewiskach, Myślałem o zakupie oddzielnie przetrząsarki i oddzielnie zgrabiarki ale ze względu na ukształtowanie terenu i rozdrobnienie łąk zdecydowałem się wycować się z tego pomysłu. Sprzęt współpracowałby z URSUSEM 3512 Co o tym wszystkim sądzicie?

http://www.pakrol.pl/index.php?page=shop.p...&Itemid=208

Opublikowano

cena kusi tylko problem może sprawiać zgrabianie bo zgrabia do środka tylko z szerokości roboczej a jak będzie słaby pokoś to jest problem bo nie możesz np z 6m szerokości zrobić jeden wał siana ;)

Opublikowano

A skąd wiesz ze tylko do środka, jest jakiś model że chyab można przestawić że w bok grabi ale nie jestem pewien, kolega to ma i chwali ze piachu nie drze ale te zęby lubią się odłamywac nawet częściej jjak w zwykłej zgrabiarce gwiazdowej

Opublikowano

ja tez taka juz ogladalem u znajomego ktory ma skladnice z maszynami i pokazywal mi w instrukcji funkcle tej maszyny ma ich naprawde sporo powiem ze za te pieniadze jest to dobra oferta

Opublikowano
A skąd wiesz ze tylko do środka, jest jakiś model że chyab można przestawić że w bok grabi ale nie jestem pewien, kolega to ma i chwali ze piachu nie drze ale te zęby lubią się odłamywac nawet częściej jjak w zwykłej zgrabiarce gwiazdowej

w tej na pewno nie ciekawe jak to chciałbyś zrobić skoro wirniki są osadzone na sztywnej ramie równolegle do siebie...

Opublikowano

W tej nie da się zgarniać na bok, gość u którego co roku kręcimy belki ma taką i w zeszłym roku jak miał słabą trawę to pożyczał grabiarkę od kogoś żeby zrobić grubsze wałki, bo taką się nie dało

Opublikowano

Tak dokładnie, już przerabiałem ten temat przy zakupie swoich maszyn i w koncu nie kupilem. To jest dobre jako przewracarka (choc wąska), natomiat do zgrabiania słabo sie nadaje. Niestety trzeba miec dwie maszyny bo inaczej dalej bedzie męka.

Pawel

Opublikowano

Zgrabiarka Pomarolu może łączyć dwa wcześniej zgrabione wały, w instrukcji są podobne rysunki i opis. Mam taką zgrabiarkę jeszcze z 98r, szczerze mówiąc wtedy nie była to zbyt udana konstrukcja: brak odśrodkowych zębów, okropny sposób przestawiania pozycji roboczej i transportowej,brak skrętnych kół . Obecnie produkowana pozbawiona jest tych wad. Trawa przy przetrząsaniu przy pełnych obrotach wałka jest jak po przejsciu przez kondycjoner przy kosiarce, po 4 dniach zbieram już na siano bez dalszego przetrząsania. Na zakiszanie zgrabiam prosto z dwóch pokosów po samaszu 2,1 i dosycha na wałku ze względu na tą intensywną obróbkę(obcieranie skórki). To że walek jest cieńszy przy następnych pokosach to nie wada, lepiej taki przesycha a prasą jeździ się trochę szybciej. Zgrabione w wałach pole wygląda jak by było skoszone pokosówką

Opublikowano
Dzięki za wszystkie uwagi i sądze że macie racje Z-518 może zgrabić wałek tylko z 4m... a to trochę mało przy trzecim czy czwartym pokosie, ale jest alternatywa MESKO-ROL Z 275 mimo że ma tylko 3m szerokości roboczej to moze zgrabic wałek zarówno z 3m jak i z 6m, przynajmniej tak jest w instrukcji..

http://www.mesko-rol.com.pl/inside.php?pg=...27c444036ffcdb9

a w jaki sposób przestawia się maszynę do zgrabiania 6m jak to wygląda zgrabianie w praktyce?

Opublikowano

To chyba sciema z tym 6 m szerokosci zgrabiania. Znam opinie uzytkownikow, nagrabiony walek mozna przesunac dalej najezdzajac na niego jedna karuzela, ale wtedy przesuwa sie on o okolo metr, wiec po 6 przejazdach mamy 6 m :mellow: Jak ktos zna inna technike jestem ciekaw.

Opublikowano (edytowane)

To chyba sciema z tym 6 m szerokosci zgrabiania. Znam opinie uzytkownikow, nagrabiony walek mozna przesunac dalej najezdzajac na niego jedna karuzela, ale wtedy przesuwa sie on o okolo metr, wiec po 6 przejazdach mamy 6 m mellow.gif Jak ktos zna inna technike jestem ciekaw.

koledzy nie wiecie że z tyłu są ramiona które kierunkuja wylot zgrabianej trawy w lewo lub prawo po 3przejazdach robię10m z\grabiania.tylko wtedy musi być naprawdę słaba trawa ,robimy wtedy dwa zewnętrzne zgrabiania i dwa wałki na jeden=10-11m/ 3 przejazdy Edytowane przez djmarcino
Opublikowano

Przejazd co 1m... żal...

to po co tyle kasy ładować w taką zgrabiarkę skoro taka kiepska wydajność mellow.gif

kupiłem używkę pomarol z -518 za 3600 z 2002r maszyna OK, zgrabia nawet bardzo grube pokosy,7m zgrabiania uzyskuję po 2-ch przejazdach i ustawieniu tylnych osłon na jeddną stronę,wałki są spulchnione i wusychają nawet po zgrabieniu bardzo szybko
Opublikowano

Ja kupiłem taką w tym roku więc jeszcze nią nie pracowałem. Powiedz mi coś więcej jak się sprawuje. Moi znajomi mówią, że z powodu pasków klinowych w dużej trawie może ślizgać się karuzela. Czy potwierdzasz to?

Opublikowano

Witam,

Jestem zainteresowany zakupem Z-518, Co o tym sprzęcie sądzicie (cena:7500brutto)??????? posiadam 8 ha łąk, są to łąki rozdrobnione i nie równe, praktycznie wszystkie znajdują sią na terenach przy rzece i przy rozlewiskach, Myślałem o zakupie oddzielnie przetrząsarki i oddzielnie zgrabiarki ale ze względu na ukształtowanie terenu i rozdrobnienie łąk zdecydowałem się wycować się z tego pomysłu. Sprzęt współpracowałby z URSUSEM 3512 Co o tym wszystkim sądzicie?

http://www.pakrol.pl/index.php?page=shop.p...&Itemid=208

Nie radzę kupować, kupiłem ją i mam nie najrówniejsze łąki, zęby szybko się łamią a maszyna nie robi dobrze nic. Po za tym coś, co jest do wszystkiego nie nadaje się do niczego.