Skocz do zawartości

Praca dla mgr inż. rolnika (nie tylko po SGGW)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

@Muran001 znajdziesz spokojnie, praca jest, powiem wiecej jest deficyt ludzi z takim wykształceniem. Dobrze poszukasz znajdziesz 2500-3000 netto na początek. Ale najgorzej na poczatku bez doswiadczenia, potem jest inaczej. Ludzie z nawet kilku letnim stazem w branzy zarabiaja od 4000 netto w górę. Nie rozumiem komentarzy typu, praca w maku itd. Są to jedne z trudniejszych kierunków studiów ale tez obecnie uważam bardzo przyszlosciowy.

Zeby nie było ja też skonczyłem rolnictwo. I pracuje w zawodzie, nie piszę tu o pracy przedstawiciela, choc mozna dobrze trafic wiem po kolegach. Chcesz wiecej info pisz.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam wszystkich po nieobecności!

Pracy nadal poszukuję. Praca nie musi być związana koniecznie z rolnictwem i w pierwszej kolejności poszukuję za biurkiem, np. wypełnianie faktur lub sporządzanie dokumentów i pisanie maili. W moim powiatowym urzędzie pracy pod koniec września zarejestrowałem się jako bezrobotny, byłem tam ponownie za 2 tygodnie i następna wizyta 23 listopada. Zaaplikowałem dokumenty o pracę w Mazowieckim Ośrodku Regionalnym ARiMR w Warszawie i nawet byłem na nawet rozmowie kwalifikacyjnej. Starałem się o stanowisko inspektora ds. PROW i dopłat bezpośrednich w Grójcu. Komisja zadała mi 5 trudnych pytań na temat ARiMR. Po rozmowie w przeciągu 2 tygodni miałem dostać telefon, jeśli miałbym przejść rekrutację. Telefonu z ARiMR nie dostałem i nie zostałem zatrudniony. W najgorszym wypadku jeśli pracy nie znajdę, będę się musiał zarejestrować w KRUS-ie jako domownik i automatycznie u siebie zostałbym pracownikiem rolnym, który dostanie udokumentowane doświadczenie zawodowe i zapłaci składki emerytalne.

Opublikowano
Dnia 31.10.2017 o 18:34, Muran001 napisał:

Witam wszystkich po nieobecności!

Pracy nadal poszukuję. Praca nie musi być związana koniecznie z rolnictwem i w pierwszej kolejności poszukuję za biurkiem, np. wypełnianie faktur lub sporządzanie dokumentów i pisanie maili. W moim powiatowym urzędzie pracy pod koniec września zarejestrowałem się jako bezrobotny, byłem tam ponownie za 2 tygodnie i następna wizyta 23 listopada. Zaaplikowałem dokumenty o pracę w Mazowieckim Ośrodku Regionalnym ARiMR w Warszawie i nawet byłem na nawet rozmowie kwalifikacyjnej. Starałem się o stanowisko inspektora ds. PROW i dopłat bezpośrednich w Grójcu. Komisja zadała mi 5 trudnych pytań na temat ARiMR. Po rozmowie w przeciągu 2 tygodni miałem dostać telefon, jeśli miałbym przejść rekrutację. Telefonu z ARiMR nie dostałem i nie zostałem zatrudniony. W najgorszym wypadku jeśli pracy nie znajdę, będę się musiał zarejestrować w KRUS-ie jako domownik i automatycznie u siebie zostałbym pracownikiem rolnym, który dostanie udokumentowane doświadczenie zawodowe i zapłaci składki emerytalne.

I jak poszukiwania pracy?! Niby bezrobocie niskie, jest tzw. era pracownika, ale czy i Tobie udał się coś znaleźć?

Pozdrawiam

Opublikowano

Próbowałem jeszcze szczęścia w powiatowym urzędzie pracy. Po wielu próbach udało się! Zostałem przyjęty na staż w ZUS-ie, przeszedłem badania lekarskie i zaczynam już 16 kwietnia.

Opublikowano
Dnia 12.04.2018 o 11:45, Muran001 napisał:

Próbowałem jeszcze szczęścia w powiatowym urzędzie pracy. Po wielu próbach udało się! Zostałem przyjęty na staż w ZUS-ie, przeszedłem badania lekarskie i zaczynam już 16 kwietnia.

Fajnie że dostałeś pracę. Trafiłem na ten temat przypadkiem ale powiem co myślę. Czytając Twoje poprzednie posty to Ty chyba trochę za dużo o sobie myślisz ,,glupimi rowiesnikami". Naucz sie ludzi troche szanowac to Ci więcej korzyści w życiu przyniesie niż te studia (ja też mam wyższe rolnicze ale tu nie o tym mowa). To co nauczyciele w szkołach mówią to z realnym życiem nie ma nic wspólnego. Część z nich jest totalnie odklejona od rzeczywistości. W życiu trzeba umieć się dogadać z każdym. Ps co do ludzi po zawodowkach to większość z nich ma lepiej poukładane w głowie niż niby mądrzejsi po studiach doktoranckich. 

Gość Muran001
Opublikowano (edytowane)

Do Krzychrol

Przecież umiem szanować ludzi! Lecz niestety w większości przypadków trafiłem na nieodpowiednie osoby. Niestety, z każdym się nie nauczę dogadać. Nie przyszedł jeszcze ten, kto by dogodził wszystkim. Wolałbym być pozytywnym egoistą niż negatywnym altruistą.

Co do studiów - magisterka mi wystarczy, nie chcę być doktorem habilitowanym, ani profesorem, który miałby jeszcze gorszą psychikę i byłby snobem. Zgodzę się z tym, że część wykształconych osób to są chamy i prostaki oderwani od rzeczywistości, a pozostała część wykształconych ludzi to dobrzy ludzie.

Nie dyskutuj ze mną i nie oceniaj mnie, bo mnie nie znasz.

Do moderatorów i administratorów

Proszę o zamknięcie tematu, a nawet usunięcie (jeśli to jest możliwe).

Edytowane przez Muran001
Opublikowano (edytowane)
Dnia 11.07.2017 o 11:51, Muran001 napisał:

Do kolegi Mikad

Dzięki za zrozumienie. W życiu łatwo nie miałem. W edukacji przed studiami (podstawówka, gimnazjum, liceum) dobrze się uczyłem, lecz tylko w gimnazjum dostawałem czerwone paski na świadectwach. Nauczyciele kazali mi iść do najlepszego liceum w mojej okolicy, bo byłem zbyt zdolny, nie nadawałem się do życia z głupimi rówieśnikami w słabych ogólniakach, technikach lub zawodówkach. Chciałem się wyrwać z mojego środowiska, w którym się wychowywałem. W okolicy nie bardzo mam fajnych znajomych w moim lub podobnym wieku. Dochodzi również brak drugiej połowy. Mało kto się interesuje u mnie rolnictwem z prawdziwego zdarzenia.

Mikad, czy mógłbym jeszcze w tym temacie napisać o moich zainteresowaniach i innych doświadczeniach pozarolniczych? Może to by pozwoliłoby ukierunkować na inne zajęcia. Słyszałem, że możliwe jest zarabianie pieniędzy na własnym hobby.

czytam i nie wierzę , jakbym widział się w lustrze ,charakter prawie taki sam i postrzeganie otoczena podobne , tylko trochę odmienne koleje losu oraz kierunek edukacji inny i tak daleko nie zaszedłem w edukacji 

Edytowane przez konteno
Opublikowano

Właśnie studia rolnicze fajna sprawa,tylko bez gwarancji czy faktycznie pracę się dostanie 😉

Gratulacje i powodzenia w pracy! 

Opublikowano
Dnia 16.07.2018 o 23:05, Muran001 napisał:

Do Krzychrol

Przecież umiem szanować ludzi! Lecz niestety w większości przypadków trafiłem na nieodpowiednie osoby. Niestety, z każdym się nie nauczę dogadać. Nie przyszedł jeszcze ten, kto by dogodził wszystkim. Wolałbym być pozytywnym egoistą niż negatywnym altruistą.

Co do studiów - magisterka mi wystarczy, nie chcę być doktorem habilitowanym, ani profesorem, który miałby jeszcze gorszą psychikę i byłby snobem. Zgodzę się z tym, że część wykształconych osób to są chamy i prostaki oderwani od rzeczywistości, a pozostała część wykształconych ludzi to dobrzy ludzie.

Nie dyskutuj ze mną i nie oceniaj mnie, bo mnie nie znasz.

Do moderatorów i administratorów

Proszę o zamknięcie tematu, a nawet usunięcie (jeśli to jest możliwe).

Po tym co napisałeś już można coś o Tobie wiedzieć. A slowa "nie dyskutuj ze mna" to mozesz sobie do dzieci mowic jak bedziesz mial a nie do mnie. Chyba forum jest od dyskusji 

Opublikowano
Staż w zusie gówno da. Idź na staż ale do jakieś firmy żywnościowej lub chociaż troche związanej z rolnictwem i jeżeli będziesz okej to cie przyjmą na dłużej, staż w ZUS to wciskają wszystkim w urzędzie pracy. Ja w trakcie studiów miałem na co takiego iść ale podziękował em
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez emp
      Szukam pracy na sezon żniwny 2025 – operator kombajnu (CLAAS)
      ✅Posiadam wymagane uprawnienia do obsługi kombajnów zbożowych. Zaświadczenie o zdanym egzaminie wydane przez certyfikowany urząd wydający uprawnienia - ośrodek doradztwa rolniczego.
      ✅Prawo jazdy kat. B – możliwość legalnego poruszania się kombajnem z hederem na wózku po drogach publicznych
      ✅ Szkolenie przez instruktorów z obsługi maszyn CLAAS LEXION w oddziale Ulenberg w Pyrzycach.
      ✅Praktyczne doświadczenie w pracy w sezonie żniwnym.
      ✅ Odbyte szkolenia BHP.
      ~ Klika istotnych cech o mnie:
      Sumienność, punktualność, rzetelność, dobra organizacja pracy, brak nałogów
      Interesuje mnie głównie województwo zachodniopomorskie oraz lubuskie, jednak jestem otwarty na inne propozycje.
      💬Warunki współpracy i wynagrodzenie do uzgodnienia telefonicznie – proszę o kontakt pod numerem podanym w ogłoszeniu.
      📞 +5.1.4/0.4.0/9.8.7+
      Zapraszam do kontaktu!
    • Przez sebarr
      Szukam operatora jona 6910, 8120, 7730 orka, siew, talerzowanie, koszenie łąk itp
      Szukam osoby młodej, wykształcenie obojętne. Warunek najważniejszy- DBANIE O SPRZĘT.
      Bardzo chętnie osoba do przyuczenia która nie jest nauczona złych nawyków z PGR-u. Stawka na tę chwilę to 19zł/godzina, jak będzie ktoś kumaty i nie będzie mu obojętny efekt wykonanej przez niego pracy to będzie premia.
      CHĘTNIE OSOBA KTÓRA PROWADZI swoje lub z rodzicami gospodarstwo i nie może iść na stałe do roboty, ale ma na tyle wolnego czasu i chciała by przyjechać na tydzień czy dwa a potem by wróciła na kilka dni "na swoje" i wróciła znowu na jakiś czas. Praca rejon Żary, Żagań, Szprotawa.
      Może też być osoba na stałe ale wtedy z okolicy Szprotawy, Żagania
      Zapewniam nocleg. Pracy jest dużo, jak ktoś chce to pracuje  8h, jak mu wygodnie i potrzebuje zarobić to pracuje dłużej.
      Sprzęty są "dziwne" i dość duże więc jakieś obycie ze sprzętem jest wymagane. Nie dam opryskiwacza 32m w ręce kogoś kto w życiu nie pryskał, albo rozsiewacza co potrafi sypać na 50m osobie która nie wie jak patrzeć na GPSa. Nie wymagam doświadczenia ale pokory i chęci nauki jak najbardziej. 
      Praca od czasu kiedy da się wjechać w pole, połowa marca może.
      tel 603 073 119

• Przez yacenty
      Rozmowa o bankowości dla rolników – 250 zł za godzinę!
      Czy jesteś rolnikiem lub prowadzisz gospodarstwo rolne?

Chcemy poznać Twoją opinię o usługach bankowych.
       Czas trwania rozmowy: ok. 60 minut (telefonicznie lub online)
       Wynagrodzenie: 250 zł na rękę (przelew lub BLIK)
       Temat: Twoje doświadczenia i potrzeby w kontaktach z bankiem

Zgłoś się już teraz!
      Wybierz termin:
      1. 30.06 - 14.00
      2. 01.07 - 14.00
      3. 02.07 - 10.00
      4. 02.07 - 18.30
      5. 03.07 - 10.00
      6. 03.07 - 18.30
      7. 04.07 - 12.00
      8. 04.07 - 18.30
    • Przez Bejo
      Poszukujemy osoby na stanowisko Specjalisty ds. doświadczeń warzyw gruntowych Lubisz pracę w terenie, masz doświadczenie w uprawie warzyw i chcesz współtworzyć przyszłość rolnictwa? W naszej firmie będziesz miał realny wpływ na rozwój nowych odmian warzyw oraz współpracę z najlepszymi producentami w Polsce! Dołącz do naszego zespołu i rozwijaj swoją karierę! Osoby zainteresowane prosimy o przesłanie CV i listu motywacyjnego do 31.07.2025 na adres: info@bejo.pl
      Zastrzegamy sobie prawo odpowiedzi tylko na wybrane CV.

Prosimy o dopisanie następującej klauzuli: „Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w ofercie pracy dla potrzeb procesu rekrutacji zgodnie z ustawą z dnia 29.08.1997r. o ochronie danych osobowych (t.j. Dz. U. z 2002r., Nr 101, poz 926 z późn. zm.)”
      Pracownik ds doświadczeń_2025.pdf
    • Przez pracawagro
      Agrocontractor Sp. z o.o. to innowacyjna firma usługowa, specjalizująca się w nowoczesnych technologiach rolniczych. Dostarczamy kompleksowe wsparcie dla gospodarstw rolnych, koncentrując się na efektywności, precyzji i zrównoważonym rozwoju. Nasza oferta obejmuje zaawansowane usługi w zakresie uprawy, siewu, opryskiwania oraz zbioru, zapewniając precyzyjne wykonanie każdego etapu prac polowych.

Miejsce pracy: Start z Wąbrzeźna, miejsce wykonywania pracy - cała Polska

Zakres obowiązków
      Zbiór rzepaku
      Zbiór zboża, grochu
      Codzienna obsługa kombajnu

Nasze wymagania
      Doświadczenie min. 3-letnie
      Gotowość do pracy w delegacji
      Znajomość budowy maszyn rolniczych i podstawowych czynności eksploatacyjnych
      Uprawnienia na kombajn zbożowy
      Mile widziane: doświadczenie w pracy z nawigacją

To oferujemy
      Atrakcyjne wynagrodzenie
      Elastyczne formy zatrudnienia
      Pracę tylko na nowoczesnych maszynach John Deere T670
  • Dodaj nową pozycję...
v