Skocz do zawartości

dominator 85 przyśpieszacz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam panowie. Zakupiłem dominatora 85, maszyna ogólnie zadbana nie zgnita ale mam problem z przyśpieszaczem a mianowicie jak mam przyśpieszenie dane na maksa i zmieniam bieg to przyśpieszacz spada do połowy i znowu muszę przyśpieszyć zeby miał tą maksymalną prędkość. Pomóżcie,co i jak zrobić zeby było ok, wiem że są tu Szpece nie z tej ziemi więc czekam na pomoc.

Opublikowano

A moze tak po prostu jest tak jak w bizonie podczas zmiany biegu jak wciska sie sprzeglo to taki drut naciska na rozdzielacz od silownika przyspieszania i go cofa i przy kazdym biegu trzeba od nowa przyspueszac

Opublikowano

sprawdź stan oleju i nie wiem czy to nie wina rozdzielacza ze nie trzyma a tak z ciekawości bo mam taka maszynę ile za nią dałeś jeśli to nie tajemnica

Kolego 30 tysi ale wymienione oleje. hydrauliczny i silnika claasa, parę łożysk też claas bo gościo opakowania pokazywał i stare łożyska dawał,pasy prawie wszystkie claas oryginal a i sprzęgło razem z orginalnym łożyskiem claas na przystawce wymienione, silnik merca z turbo mruczy aż miło przyjechałem nim 90 kil na kołach i nic się nie działo oprócz tego przyśpieszacza, silnik suchy jak wyjeżdżałem od niego tak teraz jak jest u mnie ani kropla oleju się nie pokazała, jedynie na tym rozdzielaczu się sączy.

Kolego rolnik9518 no raczej claas nie wprowadza takiej durnoty. miałem kiedyś małego consula i tam nie było czegoś takiego. To trochę mija się z celem bo jak jadę jedynką na pełnym przyśpieszaczu to i tak chcę cofnąć i dalej w przód heja a nie opóźniać na wajchowaniu rozdzielaczem.

tez mam takiego od 97 roku jest u mnie dobre proste kombajny. u mnie bylo podobnie ale to rurka od oleju miala nie szczelnosc i przyspieszacz sie cofal

Kolego mówisz o tej rurce co idzie nią olej do rozdzielacza? a mocno ci sadziło olejem z tego przewodu?

Opublikowano

Mam dominatora 98 w instrukcji jest napisane ze jesli jadziesz przykladowo droga asfaltowa to jazde zaczynasz od biegu trzeciego i wtedy przyszpieszaczem sobie regulujesz jazde a jak kosisz jedynka lub dwujka u mnie tez jest tak ze po wcisnieciu sprzegla cofa sie przyspieszacz to jest przydatne na uwrociach

Opublikowano

Mam dominatora 98 w instrukcji jest napisane ze jesli jadziesz przykladowo droga asfaltowa to jazde zaczynasz od biegu trzeciego i wtedy przyszpieszaczem sobie regulujesz jazde a jak kosisz jedynka lub dwujka u mnie tez jest tak ze po wcisnieciu sprzegla cofa sie przyspieszacz to jest przydatne na uwrociach

98 to trochę inna półka kolego, nie sądzę żeby 85 tak miał. Bo mi to naprzykład nie pomaga na zawracaniu bo włącze wsteczny i muszę szybko łapać za przyśpieszacz bo wolno jedzie i ponownie włączam jedynkę i znowu szybko łapię za dźwignie bo znowu za wolno jedzie wiec to cofanie przyśpieszacza raczej udręka a nie pomoc.

Opublikowano

kolego zobacz czy pod kabina nie idzie zaden łącznik od sprzęgła do rozdzielacza

Kolego Pawle jak będziesz koło lublina to zapraszam na duże piwko. Jest tam na przewodach takie ustrojstwo i jest podłączone do pedału sprzęgła za pomocą sprężynki,zobaczę jak to będzie w koszeniu, no chyba że on ma jakiś szybszy wsteczny bo nie wyobrażam sobie koszenia claasem consul żeby mi przyśpieszacz zwalniał przy wciśnięciu sprzęgła ale to dominator. :)

Opublikowano

No zgadzam się, cięższy kombajn, większy zbiornik. Kosiłem consulem i tam takiego czegoś nie było. właśnie jestem ciekaw jak tym 85 będzie szło czy to nie jest na zawrocie trochę wajchowania np. sprzęgło, bieg przyśpieszacz i znowu sprzęgło bieg przyśpieszacz. w tym małym claasie tak nie miałem.Tutaj wyjdzie w praniu jak to będzie. Dobra panowie dzięki wszystkim za podpowiedzi i dobre rady. Temat uważam za zamknięty.