Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

w całej okolicy na polach z oziminami duża część zbóż zżółkła w nieregularnych placach i wygląda jak nienawożona. Wstawiam zdjęcia pszenicy Hondia z najgorzej wyglądającego kawałka. Podkreślam, że problem nie występuje tylko w moich uprawach ale w całej okolicy. Pierwszy raz widzę takie coś. Klasa ziemi to głównie 4a, miejscami 3b. Wiosna tego roku jest bardzo mokra. Co może być przyczyną tych przeżółknięć ?

post-201474-0-51132000-1494498165_thumb.jpg

post-201474-0-51588800-1494498259_thumb.jpg

post-201474-0-47777900-1494498340_thumb.jpg

post-201474-0-38210600-1494498429_thumb.jpg

Edytowane przez Gość
Opublikowano

W suchym roku to by był pewnie brak wapna a w tym roku to wilgoć i zimno. U mnie w niektorych miejscach też tak jest a w tamtym roku to w tych miejscach było ładne bo było coś wilgoci.

Opublikowano

czym to siane durszlakiem? trochę za gęsto i wygląda na brak magnezu i niskie ph no i brak melioracji też może być przyczyną. poza tym  na piachach rośliny gorzej znoszą przymrozek.

Opublikowano

u mnie było podobnie saletra szła a koloru brak, jeśli mogę coś doradzić to u mnie pomogło żelazo, dokładnie użyłem żelazo fast z agravity fajny efekt po dwóch tygodniach od zabiegu zboże dostało ciemnozielony kolor, i nie robie tu żadnej reklamy oczywiście, daleki jestem od takich praktyk, pozdrawiam