Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ale który "dadam"przyczepiał ten 1 czy 2 bo jeden jest ciongany a drugi zawieszany. Ja ciagałem sześćdziesiątką nordstena 3,5 metra ipodnosił bez problemu i na 3 spokojnie szedł

lukasz27 ten jeden jest ciągany a podnieść to powinien gdyż przyczepe 8 ton podnosi

Opublikowano

Ciągnąć da radę. Ale jak @lukasz27 napisał podnieść będzie mieć ciężko. Siewnik swoje waży +500kg ziarna może być ciężko. 60 podnosi max 1200 kg. Będą potrzebne obciążniki na przód żeby nie tańczył. Jak masz dobrą pompę i trochę obciążenia to czemu nie, powinien dać radę.

Opublikowano
ale który "dadam"przyczepiał ten 1 czy 2 bo jeden jest ciongany a drugi zawieszany. Ja ciagałem sześćdziesiątką nordstena 3,5 metra ipodnosił bez problemu i na 3 spokojnie szedł

lukasz27 ten jeden jest ciągany a podnieść to powinien gdyż przyczepe 8 ton podnosi

Jak to możliwe ze ty pracowałeś nordstena 3,5 m jak ja posiadam 3m i ursus c360 ledwo na 2 dawał rade , a ty piszesz ze z 3,5 i w dodatku na 3 spokojnie :) śmieszne.... fotka mojego siewnika http://www.agrofoto.pl/forum/Nordsten-image91650.html

Opublikowano

Ja jeździłem z troche starszym i był jasno niebieski. A może masz coś z pompa wtryskową i słabszy jest. Bo też u sąsiada siałem siewnikiem 3m sullky i zetorem 4011 na 4 i normalnie bez problemów, jedynie przy dołku tam gdzie mokro to na trójke redukowałem.

Opublikowano

oj cienko widze ten Twój pomysł... 60 i Mazur to w parze nie idzie... takiego ciąganego Mazura sasiad przy 912 miał.... pozatym po co Ci taki szeroki siewnik?? co do tego, że 60 nie chce na 3 isc z Nordsenem... dla mnie to dziwne bo z siewnikiem to tak jak by sie na pusto jechało... ja swoja 60 ciagam Hassie du 100 3,33m;/ ale sieje tylko na 3.... dośc ciężki siewnik a ja mam słaba pompe;/ sama waga siewnika ok 350kg na ok... 30 nie podniesie... jak naładuje jakies 350kg do skrzyni (cała ma 400kg) to ładnie buja przy podnoszeniu... ale idzie na 3 i nawet sie nie zająknie i jak bym dał 4 tez pójdzie tylko że przy zbyt duzej prędkości ziarna nie bądą w lejki wpadac;p zdjęcia mojej hassi dostepne w galeri... nie polecam takiego szerokiego siewnika do 60 jak to kolega wymyślił;/

Opublikowano
ja też mam nordstena 3m i szezdziesiątką na 3 biegu idzie spokojnie ale jest troche inny niż ten twój.

Siewnikiem nordstem 2,5 metra sieje T25 po górach i niema problemu.

Opublikowano (edytowane)

witam! ja kiedys mialem ciąganego mazura i sialem 360 bylo ok dawal rade redlice byly podnoszone hydraulicznie tyle ze on nienadawal sie na waskie pola a ja takie posiada ,a to zeby 360 podniósł mazura na podnosniku to mozna zapomnieć.Chłopie jak ci 60 podniesie go pełnego ze ziarnem to wylecisz razem z podnośnikiem to nie jest ciągnik do tej szerokości maszyny ciągany jak najbardziej polecem zwłaszcza na szerokich kolach!!!

//Kolego nie cytujemy poprzedniego postu. Zapoznaj sie z regulaminem!!!! obowiązującym na forum

Edytowane przez Balzak
Cytowanie
Opublikowano
oj cienko widze ten Twój pomysł... 60 i Mazur to w parze nie idzie... takiego ciąganego Mazura sasiad przy 912 miał.... pozatym po co Ci taki szeroki siewnik?? co do tego, że 60 nie chce na 3 isc z Nordsenem... dla mnie to dziwne bo z siewnikiem to tak jak by sie na pusto jechało... ja swoja 60 ciagam Hassie du 100 3,33m;/ ale sieje tylko na 3.... dośc ciężki siewnik a ja mam słaba pompe;/ sama waga siewnika ok 350kg na ok... 30 nie podniesie... jak naładuje jakies 350kg do skrzyni (cała ma 400kg) to ładnie buja przy podnoszeniu... ale idzie na 3 i nawet sie nie zająknie i jak bym dał 4 tez pójdzie tylko że przy zbyt duzej prędkości ziarna nie bądą w lejki wpadac;p zdjęcia mojej hassi dostepne w galeri... nie polecam takiego szerokiego siewnika do 60 jak to kolega wymyślił;/

Jeszcze trochę to ktoś napisze że da rade nawet na 5 ,,bo z siewnikiem to tak jak by na pusto jechało" jeśli nawet da rade to z jaką prędkością? i jakie będzie obciążenie dla ciągnika?

Opublikowano

Ja napisze ze da rade i 6 m, po asfalcie rzecz jasna, w terenie C360 3P ciągam czasem pottingera 3m i na lekkich ziemiach po górkach nie idzie się wciągnąć, takiego mazura znajomy ciągał za U912 i to był chyba idealny ciągnik do tego siewnika. C360 pewnie i da rade w optymalnych warunkach z takim ale jak tylko trafi się lekki problem z warunkami polowymi to może być bieda, bo w przypadku ciąganego nie przytrzymasz siewnika delikatnie na podnośniku żeby siał a mimo to szedł trochę lżej.